Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Κέρκυρα

Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας
27 Σεπτεμβρίου 2017 / 13:06

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, διοργανώνεται το 2017 στην πόλη της Κέρκυρας, στο νησί που γέννησε την ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα το μακρινό 1927. Σας καλούμε να συνταξιδέψουμε στο Σύμπαν και στα θαύματά του,

 από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου 2017, έτσι όπως μόνο οι ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορούν, να γνωριστούμε καλύτερα και να απολαύσουμε μαζί την περιπέτεια της αναζήτησης, μέσα από την έρευνα των εραστών της ουράνιας σφαίρας και ότι αυτή μας προσφέρει: γνώση, ομορφιά, συγκινήσεις, ανακαλύψεις.
Η διοργάνωση έχει ανατεθεί στην Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Το συνέδριο θα αρχίσει την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 15:00 και θα συνεχιστεί έως και το μεσημέρι της Κυριακής 22 Οκτωβρίου 2017 (ώρα λήξης 14:00).
 Στο πρόγραμμά του σχεδιάζεται να ενταχθεί ένα σύνολο προ-συνεδριακών εκδρομών και δραστηριοτήτων, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου ενδεικτικά θα περιλαμβάνει: ομιλίες προσκεκλημένων ομιλητών, εισηγήσεις / ειδικές παρουσιάσεις (αφίσα, έκθεση, κατασκευές) που θα έχουν κριθεί θετικά από την Επιστημονική Επιτροπή, πρακτικά θεματικά εργαστήρια (workshops), παρουσιάσεις των δραστηριοτήτων των σωματείων ερασιτεχνικής αστρονομίας, καθώς και αστρονομικές παρατηρήσεις. Η (ενδεικτική) θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν την κοινότητα των ερασιτεχνών αστρονόμων και σχετίζονται με:
Θεωρητικές / βιβλιογραφικές μελέτες με αντικείμενο την αστρονομία, την αστροφυσική ή συναφή επιστημονικά πεδία
Παρατηρήσεις και καταγραφές
Λήψη ή/και επεξεργασία αριθμητικών και όχι μόνο δεδομένων
Ερασιτεχνικό εξοπλισμό, χρήση, μετατροπή / προσαρμογή και ιδιοκατασκευές
Χρήση και ανάπτυξη αστρονομικού λογισμικού
Αστροφωτογράφηση
Τεχνικές λήψης και επεξεργασίας εικόνας
Αφιέρωμα σε πρόσωπα γεγονότα ή εξορμήσεις.
Διάδοση της επιστήμης της αστρονομίας
Αστρονομία και εκπαίδευση
 Δείτε το συνοπτικό πρόγραμμα του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Στο συνέδριο, εκτός των εισηγήσεων, θα διεξαχθούν και οι εξής ομιλίες:
• Κεντρική ομιλία την Παρασκευή (20/10/2017 και ώρα 19:30)του Δρ Μιχάλη Αγάθου με θέμα: «Αστρονομία βαρυτικών κυμάτων».
• Το Σαββάτο (21/10/2017 και ώρα 12:30), ομιλία του Δρ. Θανάση Οικονόμου, καθηγητή του πανεπιστημίου του Σικάγο και συνεργάτη της NASA με θέμα: "Η καταπληκτική αποστολή του Cassini στον Κρόνο, με έμφαση στο Grand Finale".
• Την ίδια ημέρα και ώρα 17:00, διαδικτυακή ομιλία της Δρ Στέλλας Κάφκα, Director της AAVSO (μη κερδοσκοπική παγκόσμια επιστημονική και εκπαιδευτική οργάνωση ερασιτεχνών και επαγγελματιών αστρονόμων για τους μεταβλητούς αστέρες).
Παράλληλες εκδηλώσεις:
Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 στις 9.00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας  θα παρουσιαστεί το χοροθέατρο «Κοσμογένεσις», σε συνεργασία με την Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Σωτήρη Μπουχάγιαρ.
·       Το πρωί του Σάββατου 21 Οκτωβρίου 2017 θα διεξαχθεί «Κυνήγι Θησαυρού» για παιδιά ηλικίας 7 – 11 ετών, με τη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κέρκυρας.
 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας.