Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Aνοιχτοί στην κοινωνία και τις προκλήσεις του σήμερα

Χρήστος Μωραΐτης
13 Φεβρουαρίου 2022 / 17:29

Οι προσωπικές θέσεις του Συντονιστή της Νομαρχιακής Κερκύρας, Χρ. Μωραΐτη ενόψει του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έρχεται σε μια στιγμή που, μετά την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, συμπίπτει με την άτυπη έναρξη μιας προεκλογικής περιόδου με αβέβαιη διάρκεια και με όλα τα χρονικά ενδεχόμενα ανοιχτά. Τα ψηφοδέλτια ήδη ετοιμάζονται σε όλα τα κόμματα με τις διερευνητικές επαφές και συζητήσεις να πολλαπλασιάζονται.

Το 3ο συνέδριο λοιπόν οφείλει να  είναι ταυτόχρονα και προεκλογικό από πολλές απόψεις. Να λειτουργήσει δηλαδή θετικά και στην πολιτική ψυχολογία των μελών, φίλων και ψηφοφόρων του κόμματος, αλλά και να διευκρινίσει προγραμματικές θέσεις και προτάσεις προς την κοινωνία που θα δίνουν το στίγμα μιας διακυβέρνησης με δημοκρατικό και προοδευτικό χαρακτήρα. Ένα μοντέλο διακυβέρνησης συμπεριληπτικό και δημοκρατικό. Η αρχή έχει γίνει με τις προτάσεις μας  για την αντιμετώπιση της οικονομικής και πανδημικής κρίσης, την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, τον Αναπτυξιακό Νόμο, την Πράσινη Μετάβαση, την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση. Η Προγραμματική μας Συνδιάσκεψη, εξάλλου, του περασμένου Ιουνίου, μας άφησε ισχυρή παρακαταθήκη ιδεών και θέσεων.
Απευθυνόμαστε σε μια κοινωνία που στενάζει κάθε μέρα περισσότερο από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς. Η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων, ο αυταρχισμός και η αλαζονεία στη διακυβέρνηση, η καταστροφή της κοινωνικής συνοχής, η απειλή της φτώχειας και η παντελής έλλειψη πρόνοιας για τα αδύναμα στρώματα, αλλά και η δυσοσμία που αποπνέουν οι «σκευωρίες» ΝOVARTIS και Φουρθιώτη, έχουν προκαλέσει ραγδαία φθορά της κυβέρνησης στην κοινωνία.  Είναι καθήκον των δυνάμεων της Αριστεράς, των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη όλων όσων συνειδητοποιούν μέρα με τη μέρα την μοίρα που τους επιφυλάσσει η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και οι συγκάτοικοι στη δεξιά πολυκατοικία. Αλλιώς είναι επί θύραις ο κίνδυνος της ενίσχυσης των ακροδεξιών λαϊκιστικών δυνάμεων.

Παράλληλα πρέπει να φανεί καθαρά ότι έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, μιλώντας ειλικρινά για αυτά, και ότι είμαστε ώριμοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις δυσκολίες που ξέρουμε, ήδη, ότι θα βρεθούν μπροστά μας από τη δράση του «βαθέως κράτους» και των μηχανισμών του σε όλα τα επίπεδα, χωρίς ρεβανσισμό και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις σαν αυτές που ήδη εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία.

Αυτά όλα αφορούν άμεσα και τον μικρόκοσμο του νησιού μας, το οποίο αργά αλλά σταθερά παραδίδεται στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου, ενώ συγχρόνως το εισόδημα που παραμένει στο νησί συρρικνώνεται. Αν δεν υπήρχε η τόσο μεγάλη διάδοση του airbnb, (που και αυτό όμως πρέπει να ρυθμιστεί, γιατί δημιουργεί νέα προβλήματα) το χρήμα που θα έμενε σε αυτόν τον τόπο θα ήταν ακόμα λιγότερο. Συγχρόνως όμως, έχει πια προκύψει με ιδιαίτερη έμφαση το νέο πρόβλημα για τον τόπο μας που λέγεται «φέρουσα αντοχή» του τουριστικού προορισμού, που δημιουργεί την ανάγκη διαχείρισής του με όρους αειφορίας. Το τοπικό ποτέ δεν ήταν αποκομμένο από το γενικό.

Αυτά είναι που πρέπει να απασχολήσουν το συνέδριο μαζί με την κρίση του πολιτικού συστήματος και την κρίση του κομματικού θεσμού. Με εκατέρωθεν προτάσεις μέσα από ένα διάλογο δημοκρατικό, με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και την προσωπικότητα του καθενός και της καθεμιάς και μετατρέποντας το συνέδριο σε χώρο διαλόγου ανοιχτού για όσους και όσες θέλουν να συμμετέχουν, μέλη και μη, μέσα από τις προσυνεδριακές συζητήσεις. Αυτός πρέπει να είναι και ο ρόλος της τοπικής οργάνωσης: να δώσει σε όσο γίνεται περισσότερους βήμα να καταθέσουν την άποψή τους και τον προβληματισμό τους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ