Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με τρία λόγια, "Μέτωπο του Όχι"!

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΑΡΚΑΤΗΣ
27 Σεπτεμβρίου 2015 / 13:56

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΑΡΚΑΤΗΣ*. ΚΕΡΚΥΡΑ. 1.Το περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού πλανιέται σα φάντασμα πάνω από τη χώρα . Μια ιστορικής σημασίας πολιτική πράξη που ανέδειξε δυναμικές και ρήγματα που σοβούν εδώ και χρόνια στην ελληνική κοινωνία και έφερε στο προσκήνιο μια εν δυνάμει ηγεμονική συμμαχία των δυνάμεων της εργασίας , της νεολαίας και των λαικών τάξεων παραμένει πολιτικά ορφανό.

Η πλήρης μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, η αποχή από το ραντεβού με την ιστορία που επιλέγει η ηγεσία του ΚΚΕ και ο κατακερματισμός των δυνάμεων που αναφέρονται στο μεταβατικό πρόγραμμα της ρήξης με μνημόνια - χρέος - ΕΕ , δημιουργούν μια εκρηκτική αναντιστοιχία μεταξύ κοινωνικών δυναμικών και πολιτικού τοπίου. Είναι ακριβώς αυτή η κατάσταση που επιβάλλει σήμερα τη δημιουργία ενός Μετώπου που να εκπροσωπήσει το ΟΧΙ του ελληνικού λαού και ταυτόχρονα να ανοίξει νέους δρόμους χειραφέτησης.
2.Τα υλικά αυτού του Μετώπου είναι εδώ : Τα έχουμε δει σε όλες τις μικρές και μεγάλες στιγμές του ξεσηκωμού της διετίας 2010-2012 , στις πλατείες και τις απεργίες, στα πειράματα αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης , στα κινήματα της νεολαίας και την αντιφασιστική πάλη. Στους αγωνιστές, στις συλλογικές εμπειρίες και στις θεωρητικές επεξεργασίες που μπορούν να αποτελέσουν σήμερα τη μαγιά μιας νέας ελπιδοφόρας αφήγησης .Σε επίπεδο οργανωμένων δυνάμεων υπάρχει όλο το φάσμα των ρευμάτων και οργανώσεων από το χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς που αποδεσμεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ , το χώρο της αντικαπιταλιστικής και αντιΕΕ αριστεράς ( ΑΝΤΑΡΣΥΑ , ΜΑΡΣ , σχέδιο Β κ.ά), το χώρο των υπαρκτών διαφοροποιήσεων από το ΚΚΕ, τα κινήματα ανυπακοής και αλληλεγγύης, τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές , την πολιτική αναρχία. Πολύ περισσότερο υπάρχει η δυναμική μιας ποιοτικά ανώτερης σύνθεσης όλων αυτών μέσα από μια βαθιά δημοκρατική , συντροφική συμπόρευση.
3.Υπάρχει και το πολιτικό πρόγραμμα που θα δώσει κατεύθυνση στο Μέτωπο. Το μεταβατικό πρόγραμμα με κρίκους το τετράπτυχο : κατάργηση μνημονίων - διαγραφή χρέους - έξοδος από ευρώ/ΕΕ - παραγωγική ανασυγκρότηση με αναδιανομή πλούτου είναι σήμερα το σταυροδρόμι των απόψεων . Όχι με την έννοια μιας εύκολης διεξόδου από την κρίση αλλά με την έννοια ενός οδικού χάρτη που χρήζει συνεχώς εξειδίκευσης, λαϊκής αυτενέργειας και αποφασιστικότητας για το ξεδίπλωμα του. Πολύ περισσότερο , όχι με την έννοια της επιστροφής στην επίπλαστη καταναλωτική ευημερία της προ κρίσης εποχής, αλλά με την έννοια της συλλογικής προσπάθειας για τον κομμουνισμό της εποχής μας: το σημείο του ορίζοντα που όσο πλησιάζεις απομακρύνεται.
Για όσους αντιλαμβάνονται τα ιστορικά διακυβεύματα τώρα είναι η ώρα! Να υπερασπιστούμε το ΟΧΙ του λαού μας! Να οικοδομήσουμε το μέτωπο της ανατροπής! Να διαψεύσουμε τον ιστορικό του μέλλοντος που βιάζεται να μας χλευάσει : "Ξέφυγα από τους καρχαρίες και νίκησα τους τίγρεις μ' έφαγαν όμως οι κοριοί".
* Είναι γιατρός ΕΣΥ, συνδικαλιστής