Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και η “άριστη” Υπουργός

Γιάννης Λαζαράτος
03 Μαΐου 2020 / 20:58

«... ενώ τα συγγράμματα αυτονόητο είναι ότι θα έπρεπε να έχουν παραληφθεί από τους φοιτητές μέσα στην πρώτη διδακτική εβδομάδα (ειδικά φέτος, με τον ιό ante portas), ήρθε τελικά στις 23 Μαρτίου η απαγόρευση λόγω του κορονοϊού, και ουδείς είχε παραλάβει τίποτα»! Του Γιάννη Λαζαράτου, Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αλγεινή εντύπωση προξενεί το εξής γεγονός, που χρεώνεται πρωτίστως στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, και την Υπουργό προσωπικά:
Το εαρινό εξάμηνο στα πανεπιστήμια της χώρας ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου (ενδεικτικά: Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Και, όμως, ενώ τα συγγράμματα αυτονόητο είναι ότι θα έπρεπε να έχουν παραληφθεί από τους φοιτητές μέσα στην πρώτη διδακτική εβδομάδα (ειδικά φέτος, με τον ιό ante portas), ήρθε τελικά στις 23 Μαρτίου η απαγόρευση λόγω του κορονοϊού, και ουδείς είχε παραλάβει τίποτα. Και τώρα, μετά από πίεση της κοινωνίας, βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της διανομής (με παραλαβή κατ' οίκον), με την εξεταστική να ξεκινάει σε μόλις 25 μέρες! Ας σημειωθεί ότι οι διδάσκοντες και τα Τμήματα, βάσει νόμου, υποδεικνύουν από μέρους τους τα συγγράμματα από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος (τέλος άνοιξης έως Ιούνιο με αρχές Ιουλίου του 2019, εν προκειμένω). Αν η υπουργός του αρίστου πρωθυπουργού της είχε κάνει το καθήκον της, δεν θα είχε υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα! Ευθύνη, βεβαίως έχουν και οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων (καθώς το πρόβλημα είναι χρόνιο, άλλο αν με τη φιλτάτη Κεραμέως ξεχείλωσε εντελώς το πράγμα), οι λεγόμενοι Πρυτάνεις κ.λπ, που δεν πιέζουν αναλόγως, εγκαίρως, και δεν πράττουν ό,τι τους αναλογεί! Και οι οποίοι απλώς την χειροκροτούν με πρόσφατη απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων (29-4-2020) για τα μη νόμιμα αγγλόφωνα "εξωστρεφή" (sic) προπτυχιακά ψευδοπρογράμματα σπουδών που αυτές τις μέρες (εν μέσω πανδημίας δε) θεσμοθετεί, και τα οποία θα πωλούνται έναντι αδράς αμοιβής εντός του Δημόσιου Ελληνικού Πανεπιστημίου σε αλλοδαπούς, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της λεγόμενης "αξιολόγησης"! Εν κατακλείδι, προδήλως τα συγγράμματα (οι φοιτητές, δηλαδή) ατύχησαν, διότι ακόμη (ευτυχώς) διανέμονται δωρεάν!