Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όταν η αλήθεια κοστίζει την καρέκλα μας

Χρήστος Άνθης
01 Φεβρουαρίου 2019 / 09:26

Γράφει ο Χρήστος Άνθης*

Τα τελευταία επεισόδια του Δημοτικού συμβουλίου με τους κατοίκους της Λευκίμμης να διαλύουν άλλη μια συνεδρίαση έφεραν στο κάδρο ΝΕΟΥΣ προβληματισμένους Κερκυραίους και μάλιστα υπηρετούντες νευραλγικούς θεσμούς.

Είδαν το φως της δημοσιότητας δελτία τύπου υπογραφόμενα με τρισυπόστατες ιδιότητες καθώς επίσης και στο χώρο που εξελίσσονταν τα επεισόδια κάποιοι αποφάσισαν να προτάξουν τα στήθη τους για το συμφέρον της Κέρκυρας.
Τέτοιου είδους ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΙ δεν με εκπλήσσουν ειδικότερα όσο πλησιάζουμε σε εκλογές καθότι κάποιοι ΟΨΙΜΑ και ασθμαίνοντες επιθυμούν να αναλάβουν να εκφράσουν την γενικότερη αγανάκτηση των κερκυραίων για την κατάντια στο νησί σε επίπεδο άσκησης της εξουσίας πλειοψηφίας και μειοψηφίας θεσμικών οργάνων.
Επικράτησε σε όλα τα επίπεδα η καταστροφική λογική που λέει ότι σε μια κατάπτωση κοινωνική και πολιτική δεν επεμβαίνουμε αλλά περιμένουμε στην γωνία να εισπράξουμε πολιτικά και προσωπικά οφέλη.

Δυστυχώς η συγκεκριμένη λογική διαπέρασε και τα τελευταία ψήγματα πολιτικής και κοινωνικής ηθικής που είχαν απομείνει στο νησί μας. Εμβρόντητοι οι πολίτες της Κέρκυρας έβλεπαν αρκετό καιρό τώρα το θέατρο του παραλόγου καθότι κανείς δεν αναλάμβανε να πει την ΑΛΗΘΕΙΑ η οποία βεβαίως θα ερχόταν σε αντιδιαστολή με όσα είχαν τάξει προηγουμένως κάποιοι αλλά και με τα προσωπικά πολιτικά οφέλη κάποιων άλλων που καραδοκούσαν να κερδίσουν από την κατάπτωση.
Σήμερα που το όλο ζήτημα έχει διαβρώσει τις συνειδήσεις των Κερκυραίων πολιτών διαμορφώνοντας την άποψη ότι δεν υπάρχει ελπίδα ότι όλοι είναι ίδιοι ότι η πολιτική είναι τελικά καιροσκοπισμός και ότι η Κέρκυρα δεν έχει καμία ελπίδα να ανατάξει παρουσιάζονται ΟΨΙΜΟΙ μεσσίες να αναλάβουν την ηθική αποκατάσταση των πραγμάτων. Βεβαίως το ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ που σοφά ο λαός λέει θα μπορούσε και στην συγκεκριμένη περίπτωση να δώσει μια εξήγηση. Όμως είναι βέβαιο ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες που ενέχουν επίφαση και πολιτικό καιροσκοπισμό θα χειροτερέψουν την κατάσταση.

Η πολιτική Ιστορία μας διδάσκει ότι όπου υπάρχει απουσία ουσιαστικής πολιτικής και η πολιτική μετατρέπεται σε εργαλείο προσωπικών κομματικών και παραταξιακών ωφελημάτων τότε μεγαλώνει και γιγαντώνεται ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ και οι κοινωνίες παύουν πλέον να σχεδιάζουν ή να έχουν αγωνία για το μέλλον τους και εστιάζονται στην εκδίκηση και στην αλληλοεξόντωση.
Κρίμα που τόσο καιρό δεν μιλήσατε και ΠΙΟΤΕΡΟ κρίμα που μιλάτε τώρα.
Σήμερα θυμηθήκατε την Λευκίμμη ότι κάτι δεν πάει καλά; Τώρα θυμόσαστε να καταγγείλετε δια αφισών και να συνετίσετε τα Μ.Μ.Ε του τόπου; Σήμερα αποφασίσατε να απαιτήσετε να συνεδριάστε ως Δημοτικό Συμβούλιο και να αντιμετωπίσετε πρόσωπο με πρόσωπο τους επαναστατημένους κατά την γνώμη τους πολίτες;

Τα ψηφίσματα του Περιφερειακού συμβουλίου που αφορούσαν τα γεγονότα της δημοσιογραφικής ενημέρωσης και της ανώνυμης αφισοκόλλησης έρχονται να προστεθούν στο θέατρο του ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ στο νησί. Στα μάτια των πολιτών έχουν πλέον ξεπέσει οι θεσμοί του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ συμβουλίου καθώς επίσης και το σύνολο άσκησης της πολιτικής από πλειοψηφία και μειοψηφία.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει και ο μεγάλος προβληματισμός της κοινωνίας για την στάση της Αστυνομίας στην διαχείριση του ζητήματος των ΜΑΤ στην Λευκίμμη. Μια συνδικαλιστική αστυνομική προσπάθεια εκ του περισσού να πειστεί ο λαός ότι η αστυνομία είναι στο πλευρό των πολιτών και ότι δεν είναι απέναντι τους.
Μα ποιος τελικά αμφισβήτησε τον θεσμό της αστυνομίας; Γιατί όλη αυτή η προσπάθεια; Εμείς καθημερινά χαιρόμαστε για τις επιτυχίες της στην καταστολή των εγκλημάτων είτε πρόκειται για ναρκωτικά είτε για αλλά πολύ σοβαρά ζητήματα. Το πρόβλημα στην Λευκίμμη είναι η αστυνομία;;;;;; Το ζήτημα της πολιτικής ανεπάρκειας χρεώνεται στην αστυνομία;;;;;;

Η αστυνομία ΟΦΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ και καλώς κάνει να αποκαθιστά την έννομη τάξη πράγμα που ΟΛΟΙ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΣΤΕ. Γνωρίζουμε και δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση ότι δεν είναι η δουλειά της να φυλάει σκουπίδια. Είναι σίγουρο για όλους τους νοήμονες ότι δεν φυλάει σκουπίδια αλλά την περιουσία του Ελληνικού λαού που πλήρωσε από το υστέρημά του. Μα και εμείς οι νοήμονες πολίτες δεν θέλουμε την αστυνομία μας να φυλάει σκουπίδια. Κατά αναλογία της προαναφερόμενης λογικής και οι εισαγγελικές αρχές και οι δικαστικές που παρενέβησαν φυλάνε σκουπίδια;;;;; Τουναντίον μήπως όλοι οι προαναφερόμενοι φυλάνε Θερμοπύλες και προσπαθούν να μας αποτρέψουν από την έσχατη κατάπτωση μας;;

Προς επίρρωση των προαναφερομένων έρχεται το ψήφισμα της περιφέρειας που ζητάει ευθύνες για τον τρόπο που η αστυνομία χειρίστηκε το ζήτημα της αφισοκόλλησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ ερμήνευσε με την ίδια λογική και πρακτική που διέπει την πολιτική και αυτοδιοικητική λειτουργία της την στάση του θεσμού της αστυνομίας. Εύλογα μερικούς μας βασανίζει το ερώτημα αν θα πρέπει από τούδε και στο εξής η αστυνομία να θέτει στο περιφερειακό συμβούλιο ή σε άλλα συμβούλια προς συζήτηση και έγκριση τον τρόπο και την μέθοδο που θα ενεργεί για ζητήματα παραβίασης του νόμου.

Από την άλλη δεν σημαίνει ότι δεν ενέχεται ο κίνδυνος ο ίδιος ο αστυνομικός θεσμός να καταστρατηγήσει τα δικαιώματα των πολιτών και να υπερβεί των εξουσιών του. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος έχει προβλέψει ασφαλιστικές δικλείδες που βεβαίως δεν είναι τα αιρετά συμβούλια ούτε οι πλειοψηφίες και μειοψηφίες τους αλλά άλλοι θεσμοί.
Τα προαναφερόμενα καταδεικνύουν πώς οι θεσμοί ισοπεδώνονται από την καιροσκοπική πολιτική των πολιτικών αλλά και την λάθος τακτική των ίδιων των θεσμών στην προσπάθεια τους να μην αντισταθούν για να μην παρεξηγηθούν στην παραπαίουσα πολιτική πραγματικότητα και πως σιγά σιγά καταρρέουν οι κοινωνίες.

Αυτή η περίοδος ίσως θα είναι η πιο τραγική που έχει ζήσει ο τόπος μας. Όταν κάποιοι από εμάς μιλούσαν και αντιστέκονταν στον άκρατο λαϊκισμό και καιροσκοπισμό προπηλακίζονταν, ενώ κάποιοι άλλοι έτριβαν τα χέρια τους. Είναι οι ίδιοι που τώρα αποζητούν να γίνουν ολοκαύτωμα στο βωμό της πολιτικής ηθικής προκειμένου να δείξουν στον λαό που μετέτρεψαν σε ΟΧΛΟ το σωστό δρόμο για να εκλεγούν ως σωτήρες . Είναι οι ίδιοι που τάζουν πάλι λαγούς με πετραχήλια ή αφήνουν να υφέρπει στο μυαλό των πολιτών ότι θα τους σώσουν από τα δεινά τους. Δυστυχώς όμως ακόμα και ο ΟΧΛΟΣ έχει αντιληφτεί ότι συνεχίζουν την ίδια τακτική καθότι οι ενέργειες τους τώρα θυμίζουν τον ΦΑΡΙΣΑΙΟ ΣΤΟ ΝΑΟ με τα παχιά λόγια και τους μεγάλους σταυρούς προς τον θεό.

Ο Θεός να μας βοηθήσει όλους, ελπίζω να κάνω λάθος και λάθος να ερμηνεύω τα τεκταινόμενα αλλά ήδη αξιοσέβαστοι πολίτες εκφράζουν μύρια όσα ερωτηματικά για όλα τούτα. Τελικά θα ψηφίσουμε σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ή θα ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΟΥΜΕ; Αν ψηφίσουμε ποιος θα μας πείσει ότι είναι ικανός; Αν ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΟΥΜΕ μέχρι σε ποιο βαθμό θα κατρακυλήσουμε;
Ζούμε τον παραλογισμό των υποψηφίων και υποψηφιοτήτων όλοι για όλα Ίντριγκες, ταξίματα, παρασκήνιο, ετερόκλητες συμμαχίες, πισώπλατα μαχαιρώματα. Εξοντώνω τον αντίπαλο προκειμένου να επιβιώσω ΜΟΝΟΣ πολιτικά και μη έχοντας άλλη δυνατότητα επιλογής ο αγανακτισμένος όχλος να με εκλέξει. Δημοκράτες αριστεροί, προοδευτικοί, όλοι μαζί στο βωμό της εξουσίας, εργάτες και νεροκουβαλητές του φασισμού που τελικά θα προκύψει.

Ένας με όνομα και υπογραφή που μίλησε πριν πάρα πολύ καιρό και υπέστη τα πάνδεινα αλλά δεν ζήτησε ψήφισμα συμπαράστασης ούτε καταδίκασε θεσμούς όπως την αστυνομία για να δείξει ότι κόπτεται και ιδρώνει για τα «συμφέροντα» των πολιτών, ούτε χαϊδεύει τα αυτιά αφιονισμένων πολιτών, ούτε θυμήθηκε όψιμα ότι τα ΜΜΕ πρέπει να έχουν μέτρο και όχι να παρουσιάζουν σαν εμπόλεμη ζώνη την Λευκίμμη, ούτε παραπονέθηκε ποτέ γιατί κάποια ΜΜΕ γιατί παίζουν θέματα που δεν τον βρίσκουν σύμφωνο, ενώ κάποια άλλα δείχνουν πολιτικά πρόσωπα που πολιτικά είναι στην αντίθετη πλευρά και ούτε πιστεύει ότι τα σκουπίδια είναι η αιτία της κατάπτωσης μας ΑΛΛΑ Η ΑΦΟΡΜΗ. Για άλλη μια φορά το κόστος των λεγομένων μου θα είναι βαρύ, αλλά κρατείστε τα γραφόμενά μου μπορεί να σας χρειαστούν στο πλήρωμα του χρόνου που όλα θα είναι ισοπεδωμένα, ή όταν αντικρύσετε ξανά τα αποτελέσματα των ενεργειών αυτών.

*Περιφερειακός Σύμβουλος Επικεφαλής παράταξης
ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΘΕΛΗΣΗ