Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θα είναι «ιστορική» η επίσκεψη των θρησκευτικών ηγετών στη Λέσβο;

Ρωμαίος
18 Απριλίου 2016 / 09:11

Η επίσκεψη των θρησκευτικών ηγετών, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Πάπα Φραγκίσκου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Λέσβο ήταν σημαντικό γεγονός για την ανάδειξη στη παγκόσμια σκηνή του προσφυγικού προβλήματος…

Οι τρεις ιεράρχες υπέγραψαν κοινή έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα. Ζητούν να ανταποκριθεί με θάρρος στην αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης , αλλά και των βαθυτέρων αιτίων αυτής, μέσω διπλωματικών, πολιτικών, φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα σε συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη…
Ωραία όλα αυτά. Και η αναγνώριση της προσφοράς του ελληνικού λαού στην περίθαλψη των προσφύγων: «Πάρα πολλοί απλοί άνθρωποι-είπε ο Πάπας-έβαλαν προς διάθεση εκείνο το λίγο που είχαν, για να μοιραστούν με όποιον ήταν στερημένος από τα πάντα.Ο Κύριος θα ξέρει να ανταποδώσει αυτή την γενναιοδωρία».
Εν αναμονή της «γενναιοδωρίας του Κυρίου», προφανώς στο άγνωστο για τον καθένα μας μέλλον, ο Ελληνικός Λαός και οι πρόσφυγες αναμένουν, κυρίως από τον Ποντίφηκα, άμεσες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για να πέσει η αυλαία της τραγωδίας των προσφύγων και να απαλλαγεί η χώρα μας από ένα πρόβλημα, το οποίο σταδιακά υποθάλπει την κοινωνική συνοχή και πριμοδοτεί ρατσιστικές και ακροδεξιές τάσεις και συμπεριφορές.
Η επίσκεψη των τριών θρησκευτικών ηγετών και κυρίως του Πάπα, στη Λέσβο-το νησί που έχει συνδεθεί, πριν από την Ειδομένη, με το Προσφυγικό-χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική». Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα για να υιοθετήσουμε αυτό τον χαρακτηρισμό…
Η εφήμερη παγκόσμια προβολή από τα ΜΜΕ της επίσκεψης αναδεικνύει το πρόβλημα, αλλά δεν το λύνει. Για τα επόμενα βήματα αξιοποίησης αυτής της επίσκεψης την πρωτοβουλία πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο.
Ας μη περιμένουμε από τον Πάπα να αναλάβει πρωτοβουλίες. Εμείς έχουμε το πρόβλημα και εμείς οφείλουμε να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις και πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία του Πάπα.
Ας μην αφήσουμε την επίσκεψη να μας θυμίζει το «κάθε θαύμα τρεις ημέρες», όσο θα κρατήσει και η διεθνής δημοσιότητα της επίσκεψης και των προσευχών.