Δευτέρα 03.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ταΐστρες & κτηνίατρος για τα αδέσποτα από το Δήμο Κέρκυρας

Αδέσποτα
13 Μαρτίου 2017 / 17:11

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων είναι οι Δήμοι της χώρας.

Στo πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Κέρκυρας άρχισε από το  Δεκέμβρη του 2016 σχετικές δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα :
α. Τοποθετήθηκαν αρκετές ταΐστρες και ποτίστρες σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και της υπαίθρου. Ο Δήμος έχει προμηθευτεί ξηρή τροφή και η τροφοδοσία θα γίνεται από δημοτικό υπάλληλο, από το φιλοζωικό σωματείο «Κιβωτός»  και άλλους εθελοντές φιλόζωους συμπολίτες μας.
Κάθε φιλόζωος που επιθυμεί να προσθέσει δική του τροφή στις δημοτικές ταΐστρες μπορεί να το κάνει μόνον  αν είναι σε μορφή κροκέτας.
β. Υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με την «Κιβωτό», η οποία θα είναι αρωγός στην προσπάθειά μας σε ό,τι αφορά στην περισυλλογή, στις υιοθεσίες, στην επανατοποθέτηση των ζώων στον φυσικό τους χώρο και στην ενημέρωση των συμπολιτών μας με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στην αντιμετώπιση των αδέσποτων.
γ. Προχωρήσαμε σε υπογραφή σύμβασης έργου με ιδιώτη κτηνίατρο, η οποία προβλέπει την περισυλλογή, την εξέταση, την αποπαρασίτωση, τη  στείρωση, την τοποθέτηση microchip εντοπισμού, την καταγραφή, την ολιγοήμερη  φιλοξενία μεταχειρουργικά και την επανένταξή τους στο  χώρο που έχουν μάθει να ζουν. Μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 40 στειρώσεις και απ´αυτά τα ζώα έχουν υιοθετηθεί 5.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Κέρκυρας αντιμετωπίζει το πρόβλημα των αδέσποτων οργανωμένα και συστηματικά.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε βάθος χρόνου θα μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των αδέσποτων ώστε μετά από μερικά χρόνια να μη βλέπουμε πια αδέσποτα στους δρόμους και στις πλατείες μας.