Παρασκευή 14.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η υποστελέχωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
16 Μαΐου 2024 / 16:37
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Κενές παραμένουν 117 θέσεις υπαλλήλων , ενώ 55 θέσεις είναι δεσμευμένες σε διάφορες προκηρύξεις που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ταβάνι» έχει χτυπήσει η υποστελέχωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας σε όλα τα Ιόνια Νησιά, γεγονός που επηρεάζει τη λειτουργίας τους αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως τόνισε το πρωί της Πέμπτης σε συνέντευξη Τύπου, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, Βέτα Πανουτσάκου.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε, από το 2011 έως το 2022,οι τακτικές προσλήψεις και όσες προήλθαν από μετάταξη ανήλθαν συνολικά μόλις στις 51, ενώ την ίδια στιγμή οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις από μετατάξεις αριθμούν τις 228 σε όλα τα Ιόνια Νησιά.

Τη συνολική εικόνα που εμφανίζει σε ανθρώπινο δυναμικό η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, παρουσίασε απο την πρώην νομαρχία, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της, στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΠΕ Κέρκυρας, ενόψει των εκλογών τους.

Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γιάννη Τρεπεκλή, από τον οποίο ζήτησε την άμεση αύξηση των οργανικών θέσεων στην ΠΙΝ, πριν τη τροποποίηση του οργανογράμματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν νησιά στα Ιόνια που δεν έχουν ούτε έναν κοινωνικό λειτουργό, με άμεση επίπτωση σε διαδικασίες που αφορούν υιοθεσίες, ελέγχους σε κοινωνικά ιδρύματα κ.α.

70-80 οι υπηρετούντες στην ΠΕ Κέρκυρας

Αναφερόμενη στην ΠΕ Κέρκυρας, τόνισε ότι οι υπηρετούντες υπάλληλοι αριθμούν μόλις τους 70-80, και ήδη στο «κόκκινο» βρίσκονται κρίσιμες Υπηρεσίες, όπως η Διεύθυνση Συγκοινωνιών, οι Τεχνικές Υπηρεσίες, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής κ.α.

«Συνολικά σε όλες τις Περιφέρειες έχουμε έναν κοινό παρανομαστή. Παντού είμαστε περίπου στο 50% σε επίπεδο στελέχωσης από τις οργανικές θέσεις που υπάρχουν,  που όμως κι αυτές υπολείπονται από τις πραγματικές ανάγκες. Η εικόνα αυτή εμφανίζεται και για την ΠΕ Κέρκυρας», επισήμανε η ίδια, τονίζοντας ότι ο αριθμός των εργαζομένων στην ΠΙΝ έχει μειωθεί κατά 37% από το 2011, ενώ οι προσλήψεις την ίδια στιγμή είναι μετρημένες.

Πόσοι είναι οι υπάλληλοι της Περιφέρειας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε  η ίδια, σήμερα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπάρχουν:

304 θέσεις υπαλλήλων καλυμμένες ( συμπεριλαμβανομένων κι όσων είναι σε μακροχρόνιες άδειες, άδειες μητρότητας, αποσπασμένους)

55 θέσεις υπαλλήλων δεσμευμένες σε διάφορες προκηρύξεις που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί

117 κενές θέσεις υπαλλήλων

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του τακτικού προσωπικού και αορίστου χρόνου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από το 2011 έως το 2022 προκύπτει ότι οι τακτικές προσλήψεις και όσες προήλθαν από μετάταξη ανήλθαν συνολικά μόλις στις 51, ενώ την ίδια στιγμή οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις από μετατάξεις αριθμούν τις 228!

Ειδικότερα, το 2011 οι υπηρετούντες υπάλληλοι στην ΠΙΝ αριθμούσαν τους 481. Τη χρονιά αυτή δεν έγινε καμία τακτική πρόσληψη, παρά μόνο δυο από μετατάξεις, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις ανήλθαν στις 41 και οι αποχωρήσαντες από μετάταξη ανήλθαν στους 37.

Το 2013 οι υπηρετούντες υπάλληλοι στην ΠΙΝ αριθμούσαν τους 405. Τη χρονιά αυτή έγιναν πέντε τακτικές προσλήψεις και άλλες τόσες από μετάταξη, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις ανήλθαν στις 29  και οι αποχωρήσαντες από μετάταξη ανήλθαν στους 20.

Το 2016 οι υπηρετούντες υπάλληλοι στην ΠΙΝ αριθμούσαν τους 366. Τη χρονιά αυτή έγιναν εφτά τακτικές προσλήψεις και εννέα από μετάταξη, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις ανήλθαν στις 24 και οι αποχωρήσαντες από μετάταξη ανήλθαν στους 19.

Το 2019 οι υπηρετούντες υπάλληλοι στην ΠΙΝ αριθμούσαν τους 339. Τη χρονιά αυτή έγιναν πέντε τακτικές προσλήψεις και άλλες τόσες από μετάταξη, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις ανήλθαν στις 18  και οι αποχωρήσαντες από μετάταξη ανήλθαν στους 15.

Το 2022 οι υπηρετούντες υπάλληλοι στην ΠΙΝ αριθμούσαν τους 316. Τη χρονιά αυτή έγιναν εννέα τακτικές προσλήψεις και τέσσερις ακόμη από μετάταξη, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις ανήλθαν στις 15  και οι αποχωρήσαντες από μετάταξη ανήλθαν στους 10.

Το 2024 οι υπηρετούντες υπάλληλοι στην ΠΙΝ είναι σε όλα τα νησιά μόλις 304. 

 

ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.