Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φράουλες και αίμα

ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ
25 Απριλίου 2024 / 15:08
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Τα παιδιά που αντιδρούν στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, στην Αμερική, δεν είχαν καν γεννηθεί όταν οι φοιτητικοί τους πρόγονοι στο Κολούμπια κ.α. αμερικάνικα πανεπιστήμια (1968), αντιδρούσαν στην επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Βιετνάμ και την Καμπότζη.

Πιθανότατα δεν άκουσαν ποτέ το κομμάτι των Κρόσμπι, Στιλς, Νας & Γιάνγκ, Οχάιο (1970), που γράφτηκε με αφορμή τη δολοφονία τεσσάρων φοιτητών και των τραυματισμό άλλων εννέα, από στρατιώτες πούχε στείλει ο Νίξον στο Κεντ Στέιτ γιουνιβέρσιτι να καταστείλουν τις αντιδράσεις. Δεν διάβασαν ίσως και δεν παρακολούθησαν την κινηματογραφημένη εκδοχή του 19χρονου τότε Τζέιμς Σάιμον Κούνεν, The Strawberry Statement, Φράουλες και αίμα για το φοιτητικό κίνημα στο Κολούμπια, την αμερικανική εκδοχή του νεολαΐστικου, ευρωπαϊκού «Μάη»!

Κι όμως όλα αυτά κ.α. τόσα, εγγεγραμμένα στην κινηματική, κυτταρική μνήμη, ξεφυτρώνουν εκεί που δεν το περιμένουνε, ικανοποιώντας μια προσδοκία μεγαλυτέρων, που άρχισε να μοιάζει μεταφυσική.

Οι καταλήψεις στα αμερικάνικα πανεπιστήμια γίνονται με αίτημα τη διακοπή της χρηματοδότησης του Ισραήλ. Οι κινητοποιήσεις πήραν διαστάσεις με διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη. Το κίνημα εξαπλώθηκε στα πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ, Βοστώνης, MIT, Καλιφόρνια κ.α. Όχι όμως και στο Κεντ Στέιτ γιουνιβέρισιτι...

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του μεταπτυχιακού Βαγγέλη Ηλία στο The Press Project, «Οι ομάδες Students For Justice in Palestine και η Jewish Voice for Peace κ.α. φοιτητές μετά από συνελεύσεις κατέλαβαν ένα κομμάτι του χώρου έξω κι έστησαν σκηνές. Η διοίκηση του Κολούμπια ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας και για πρώτη φορά μετά το 1968 έγιναν συλλήψεις. Φοιτητές με χειροπέδες σύρθηκαν σε λεωφορεία της αστυνομίας. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση και κόσμου έξω το πανεπιστήμιο που παρεμπόδισε για αρκετή ώρα τα λεωφορεία να φύγουν. Κι άλλες συλλήψεις. Κάποιοι φοιτητές πέρασαν τουλάχιστον δύο βράδια στα αστυνομικά κρατητήρια μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι, με εγγυήσεις. Με το που έγιναν γνωστές οι συλλήψεις, περισσότερος κόσμος κατέλαβε και το υπόλοιπο κομμάτι του campus. Οι συλλήψεις συνεχίστηκαν. Εκτός από το Columbia, προχθές έγιναν 140 συλλήψεις στο Γέιλ και αλλού».

«Τέσσερις νεκροί στο Οχάιο. Πρέπει ν' αντέξουμε, οι στρατιώτες μας θερίζουν! Θα μπορούσαμε νάχαμε φύγει από ώρα. Όμως πώς μπορείς να φύγεις όταν ξέρεις»;

Έλαμου ντε;

ΦΩΤΟ@ΝΤΙΝΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.