Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έρχεται ο Κανονισμός του Άλσους, ζητούμενο η τήρησή του!

Άλσος Γαρίτσας
30 Μαρτίου 2024 / 13:59
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Σύλλογος Γαρίτσας: «Απολύτως αναγκαία η φύλαξή του επι 24ώρου βάσεως, για την ασφάλεια των πολιτών και την αποτροπή των βανδαλισμών»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του βρίσκεται ο Κανονισμός Λειτουργίας του «αναγεννημένου από τις στάχτες του» Άλσους Γαρίτσας Ανεμομύλου, με την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης. Το σχέδιο που έχει συνταχθεί από τη προηγούμενη δημοτική αρχή της Μερόπης Υδραίου, δόθηκε στους κατοίκους της περιοχής για διαβούλευση και καταγραφή των παρατηρήσεών τους. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας Τάκη Θεοτόκη οι παρατηρήσεις τους  σε μεγάλο μέρος ενσωματώθηκαν και ακολούθησε η έγκρισή του από το Τοπικό Συμβούλιο Πόλης, ώστε να πάρει τον δρόμο του προς το δημοτικό συμβούλιο.

Κάτοικοι: Φύλαξη μέρα - νύχτα!

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι κάτοικοι της περιοχής στην συνεχή φύλαξη του χώρου, ώστε να μην φθάσει και αυτό το έργο να απαξιωθεί. «Πρέπει να οριστεί σαφώς και με πόσες βάρδιες θα διασφαλιστεί η φύλαξη όλο το 24ώρο. Είναι απόλυτα αναγκαίο να φυλάσσεται κατά τις βραδινές ώρες, όχι μόνο για την αποτροπή βανδαλισμών, αλλά και για την προστασία των μονίμων κατοίκων. Η τόσων χρόνων εμπειρία μας, έχει αποδείξει ότι τη νύχτα το άλσος μετατρέπεται σε χώρο ανεξέλεγκτο με χρήση ουσιών, πάρτυ κλπ» επισημαίνει στην "Ε" ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γαρίτσας Αλέξανδρος Βέργης. 

Τι προβλέπεται

Στον Κανονισμό περιγράφονται οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες για την καλή συντήρηση των εγκαταστάσεων, την ασφάλεια των πολιτών, την προστασία της δημόσιας περιουσίας, την αρμονική συνύπαρξη όλων των επισκεπτών, την καθαριότητα, την αξιοποίηση και ανάδειξη του χώρου ως πόλου έλξης. Αναφέρουμε εδώ ενδεικτικά κάποιες από τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα επισκεπτών:

- Η πρόσβαση πρέπει να παραμένει πάντα ελεύθερη ώστε να είναι δυνατή η προσέγγιση οχημάτων έκτακτης ανάγκης και ως εκ τούτου απαγορεύεται η στάθμευση μπροστά από τις εισόδους του Άλσους.

- Δεν επιτρέπεται η είσοδος μηχανοκίνητων οχημάτων (μοτοποδηλάτων, ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων, μοτοσυκλετών, αυτοκινήτων, κ.λπ.) μόνον ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων ΑΜΕΑ.

- Η είσοδος ζώων συντροφιάς στο χώρο του Άλσους έχει προϋπόθεση ο ιδιοκτήτης τους, για την αποφυγή ατυχημάτων, να τα κρατάει δεμένα κατά τη διάρκεια του περιπάτου. Αυτονόητα, οφείλει να φροντίζει για την άμεση απομάκρυνση των περιττωμάτων του.

- Οι πυροσβεστικοί κρουνοί και φωλιές πρέπει να παραμένουν διαρκώς ελεύθεροι από εμπόδια και σε άριστη κατάσταση.

- Για λόγους πυρασφάλειας δεν επιτρέπεται η ρίψη αποτσίγαρων σε άλλα σημεία εκτός των ειδικών κάδων.

- Δεν επιτρέπεται η ρίψη απορριμμάτων σε άλλα σημεία πλην των κάδων.

- Απαγορεύεται η είσοδος μικροπωλητών, διανομέων διαφημιστικών εντύπων κ.λπ. χωρίς άδεια.

Ωράρια λειτουργίας

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι Παιδικές Χαρές θα λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες: 

Για τα Γήπεδα Μπάσκετ, μίνι Μπάσκετ, Πετάνκ, υπαίθρια γυμναστήρια το χειμερινό ωράριο είναι 8∶00−15∶30 και 17∶30−22∶00, ενώ το θερινό 8∶00−15∶00 και 17∶30−23∶00.

Για τις Παιδικές Χαρές το χειμερινό ωράριο είναι 8∶30 − 22∶00, ενώ το θερινό 08∶00 − 23∶00

Φύλαξη − Επιτήρηση 

Στον κανονισμό προβλέπεται φύλαξη − επιτήρηση για την εύρυθμη λειτουργία των γηπέδων μπάσκετ, πετάνκ, των παιδικών χαρών, των υπαίθριων γυμναστηρίων, και για όλους τους χώρους πρασίνου.

Με ευθύνη του Δήμου λαμβάνονται μέτρα για την φύλαξη των Παιδικών Χαρών είτε με περιοδικούς ελέγχους από τους υπεύθυνους λειτουργίας των Παιδικών Χάρων, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο. Οι είσοδοι κλειδώνουν μετά την λήξη του ωραρίου λειτουργίας τους.

Κοινόχρηστοι χώροι καταστημάτων  

Η παραχώρηση χώρου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος γίνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό Αστικής Λειτουργίας της Πόλης της Κέρκυρας. Συγκεκριμένα στο Άλσος Γαρίτσας - Ανεμόμυλου λειτουργούν 20 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε αυτά δύναται να χορηγηθεί χώρος κατάληψης έως 45 τετραγωνικά μέτρα μετά από έγκριση της Αρχαιολογίας. Η ίδια υπηρεσία μπορεί να προσαρμόσει τα τετραγωνικά μέτρα μετά από απόφαση της.

Πρόστιμα ενδεικτικά 

- Τοποθέτηση διαφημιστικών επιγραφών, ανακοινώσεων, σημάνσεων κλπ 100€ έως 1000€

- Φθορά σε κολονάκια 200€∕μέτρο

- Καταστροφή εξοπλισμού 400€∕τεμάχιο εφάπαξ και το κόστος αντικατάστασης εφόσον αυτό υπερβαίνει το αρχικό ποσό

- Ρίψη αποτσίγαρων, χαρτιών, και λοιπών μικροαντικειμένων 50€

- Παράληψη τήρησης των κανόνων για ασφαλή περίπατο ζώου συντροφιάς 200€ - Ρύπανση και παράλειψη άμεσου καθαρισμού από τα περιττώματα 100€

- Ρύπανση μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων και λοιπών δημοσίων κτιρίων 500 – 3.000 €

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.