Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός Κεντρ. Κέρκυρας: Ποιος καταψήφισε και γιατί

Τεχνικό πρόγραμμα
20 Μαρτίου 2024 / 12:26
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Λαϊκή Συσπείρωση, Γιώργος Καρύδης και Τάκης Μεταλληνός αντιδρούν στα δύο προγράμματα που υπερψηφίστηκαν από Πουλημένο και Υδραίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συμφώνησαν ...διαφωνώντας οι παρατάξεις Πουλημένου και Υδραίου στις συνεδριάσεις για την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του 2024. Παρά τις αντιπαραθέσεις, στο τέλος η μείζων αντιπολίτευση υπερψήφισε και τις δύο εισηγήσεις. Αντιθέτως καταψήφισαν οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, του Γιώργου Καρύδη και του Τάκη Μεταλληνού.

Λαϊκή Συσπείρωση: Νυν και πρώην ψήφισαν από κοινού 

Σε μία πολύ σοβαρή συνεδρίαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου, επικράτησαν και πάλι τα μεγάλα λόγια αλλά και οι ανούσιοι διαξιφισμοί.

Η νυν με την πρώην Δημοτική Αρχή αντάλλαξαν και πάλι κατηγορίες, σήκωσαν τους τόνους, αλληλοκατηγορήθηκαν, αλλά τελικά από κοινού υπερψήφισαν και τις δύο εισηγήσεις. Με λίγα λόγια, θέλουν να δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους αλλά στην πράξη υπάρχει απόλυτη συμφωνία. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει βέβαια αφού «ο Δήμος έχει συνέχεια», όπως είπαν και οι δύο πλευρές. Μία συνέχεια που συμβιβάζεται με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση και μεταφέρει τα βάρη και πάλι στους δημότες.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» είχαμε πει και εκτιμήσει ότι τα ίδια θα έκανε όποια και από τις δύο παρατάξεις θα επικρατούσε. Η δέσμευση τους στις κεντρικές επιλογές, η αντιμετώπιση του Δήμου ως βραχίονα μεταφοράς της κυβερνητικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο αποτυπώνεται στην κοινή τους στάση στην ψηφοφορία.

Γιώργος Καρύδης: Μία από τα ίδια

Παρά τις στομφώδεις δηλώσεις που προεκλογικά ακούστηκαν, οι προτάσεις δεν έχουν οραματικό στόχο και δεν παρέχουν καμιά καλύτερη προοπτική για τον τόπο. Απλά υπάρχει μια τρέχουσα διαχείριση του κακού παρελθόντος.  Δε φέρνουν κάτι καινούργιο, κάτι ανατρεπτικό, κάτι ελπιδοφόρο για το Δήμο σε σχέση με τα προηγούμενα 4 χρόνια! Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό κι ένα τεχνικό πρόγραμμα στασιμότητας.

Δεν απαντούν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ύδρευση, το οδικό δίχτυο (δημοτικό, κοινοτικό  και αγροτικό), το κυκλοφοριακό, οι κοινωνικές παρεμβάσεις για την βοήθεια ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η πολιτική προστασία, οι αναπλάσεις, οι εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων και σχολείων, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός.  Δηλαδή για μια ακόμη φορά δεν υπάρχει προσδοκία για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου. Κατά τα λοιπά αναμένεται η αύξηση των δημοτικών τελών…

 Τάκης Μεταλληνός: Σύγκριση με τον Δήμο Ρόδου

Προϋπολογισμός Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας 106 εκ.€ στα οποία συμπεριλαμβάνονται οφειλές στον Δήμο από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες, 33 εκ.€ από τα οποία ελάχιστα έως μηδενικά θα εισπραχθούν (κατά τα άλλα περιμένουμε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη). Άρα καθαρός προϋπολογισμός μόνον 73 εκ.€. Προϋπολογισμός Δήμου Ρόδου περίπου 190 εκ.€ με ελάχιστες οφειλές των πολιτών προς τον Δήμο. 

Τεχνικό πρόγραμμα Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας: 3,2 εκ.€ (και οι 3 Δήμοι περίπου 6 εκ.€) - Τεχνικό πρόγραμμα Δήμου Ρόδου: 15 εκ.€ περίπου.

Οι διαφορές σε δύο νησιά που συμμετέχουν με τα ίδια υψηλά ποσοστά στο Εθνικό τουριστικό εισόδημα είναι εμφανείς. Μετά μας φταίνε οι δαπάνες της μεταφοράς των απορριμμάτων;

Μας φταίει η μη διεκδίκηση των οφειλομένων στην Κέρκυρα από το κράτος. Η μη διεκδίκηση έκτακτων χρηματοδοτήσεων για έργα. Μας φταίει η ανικανότητα και σε πολλές περιπτώσεις η πολιτική της εκλογικής πελατείας για την μη είσπραξη των οφειλομένων στον Δήμο. Μας φταίει η αποχή του Δήμου από τα δύο φρούριά μας, η αναμενόμενη αλλά συνεχώς αναβαλλόμενη παραχώρηση του παραλιακού μετώπου, η μη διεκδίκηση του τουριστικού -πολιτιστικού τέλους στους επισκέπτες του νησιού.

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.