Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λα.Συ. Ιονίων: «Συνεδρίαση λογοδοσίας - Μένουμε ...ανήσυχοι!»

Λαϊκή Συσπείρωση
13 Μαρτίου 2024 / 15:55

«Δεν ακούσαμε από την Περιφερειακή Αρχή, καμία φωνή διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, για τις επιτροπές μηχανικών για προσεισμικούς ελέγχους, για την χρηματοδότηση έργων πολιτικής προστασίας, για την στελέχωση της Περιφέρειας»

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ). Μετά την πρόσφατη συνεδρίαση «λογοδοσίας», του Περιφερειακού Συμβουλίου και τις απαντήσεις που πήραμε από την Περιφερειακή Αρχή, στα 3 θέματα που καταθέσαμε, παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις συνθήκες προστασίας της ζωής του λαού στα νησιά μας και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του.

1. Για το θέμα των αποζημιώσεων που εκκρεμούν μετά τον ΙΑΝΟ και τον ΜΠΑΛΛΟ στην Κέρκυρα Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα. Πήραμε συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με όλα τα στοιχεία που ζητήσαμε. Πήραμε την απάντηση –δήλωση ότι δεν κινδυνεύουν να χαθούν οι αποζημιώσεις των πληγέντων.

Δεν πήραμε όμως, συγκεκριμένη απάντηση για το πότε ακριβώς θα δοθούν όλες οι αποζημιώσεις σε όλους τους δικαιούχους. Όπως μας δήλωσε η Περιφερειακή Αρχή «στέλνουν sms για την ολοκλήρωση των φακέλων, θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό». Για την ταμπακιέρα τίποτα!

2. Για την καταβολή επιδόματος σίτισης – στέγασης και την εφαρμογή των ΣΣΕ των εργαζομένων στην Περιφέρεια, η Περιφερειακή Αρχή απάντησε ότι «έχει την πολιτική βούληση» να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων προσθέτοντας όμως και το «αλλά περιμένουμε συνολική εκτίμηση από τις Οικονομικές υπηρεσίες»! Όσο για τα εξώδικα στα οποία αναγκάζονται να καταφεύγουν τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων προκειμένου να εφαρμοστούν ρυθμίσεις των ΣΣΕ, διαβεβαίωσαν ότι σε 10 με 15 μέρες θα έχουν απαντήσεις. Οψόμεθα λοιπόν.

3. Για το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης οι απαντήσεις που έδωσαν, επιβεβαιώνουν την συνέχιση της ανυπαρξίας αντισεισμικής προστασίας στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων.

Με επικίνδυνη ηρεμία, αρκέστηκαν στον α’βάθμιο προσεισμικό έλεγχο που γίνεται «περιοδικά!» όπως είπαν, από τις υπηρεσίες στα κτίρια των Π.Ε. Μας ξαναείπαν για δημιουργία επιτροπών, για αξιοποίηση σεισμολόγων, για αιτήματα προς τον ΟΑΣΠ, για την επικαιροποίηση προγραμμάτων. Εξέφρασαν την άγνοιά τους για το πρόγραμμα ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ που είχε προπαγανδιστεί ως λύση από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, το οποίο οι ίδιοι είχαν ψηφίσει ως αντιπεριφερειάρχες! Δεν μας είπαν τίποτα για τα πορίσματα του α΄βάθμιου ελέγχου, για τον β΄βάθμιο έλεγχο, για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, για την προετοιμασία αντιμετώπισης ενός σεισμού κλπ, κλπ.

Για δε την ανύπαρκτη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, είπαν ότι θα το δουν στην επόμενη αναμόρφωση. Να θυμίσουμε ότι η νέα Περιφερειακή αρχή έχει κάνει ήδη μια αναμόρφωση προϋπολογισμού, αλλά δεν χωρούσαν σε αυτήν κονδύλια για την αντισεισμική θωράκιση.

Αυτό όμως που χώρεσε στον προϋπολογισμό τους, ήταν 900.000 + 100.000 από το Π.Τ.Α. για δημιουργία αναπτυξιακού οργανισμού, δηλαδή για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών.

Η αναφορά από την Περιφερειακή Αρχή, στα διάφορα κυβερνητικά προγράμματα πολιτικής προστασίας, ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ, ΔΑΡΔΑΝΟΣ, ΙΟΛΑΟΣ, ΒΟΡΕΑΣ, ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ κ.α., η αντιμετώπιση των σεισμών με την υπεκφυγή του κριτηρίου της «αρμοδιότητας», επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική που πνίγει, γκρεμίζει και καταστρατηγεί τα δικαιώματα του λαού.

Η πολιτική που χαρίζει τεράστια ποσά, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον τουρισμό και την ενέργεια αλλά δεν της περισσεύουν για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία και την αντισεισμική θωράκιση στα νησιά μας.

Η πολιτική που προτιμά να πληρώνει εργολάβους από το να προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό στην Περιφέρεια και μηχανικούς για τον αντισεισμικό έλεγχο σχολείων και δημόσιων κτιρίων και χώρων.

Η πολιτική «κόστους-οφέλους» που από τη μια πνίγει, καίει ή θάβει σε συντρίμμια ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από την άλλη ούτε τις στοιχειώδεις αποζημιώσεις ψίχουλα δεν δίνει έγκαιρα.

Παραμένουμε σε εγρήγορση γιατί δεν ακούσαμε από την Περιφερειακή Αρχή, καμία φωνή διαμαρτυρίας, καμία καταγγελία, καμία φωνή διεκδίκησης προς την Κυβέρνηση για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, για τις επιτροπές μηχανικών που είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης, μετά τον σεισμό της Τουρκίας, για προσεισμικούς ελέγχους, για την χρηματοδότηση έργων πολιτικής προστασίας, για την στελέχωση της Περιφέρειας.

Δεν ξεχνάμε ότι, των καταστροφών στην Κεφαλονιά και Ιθάκη, στην Κέρκυρα, στην Ζάκυνθο και στην Λευκάδα, προηγήθηκαν και ακολούθησαν δηλώσεις, υποσχέσεις, από υπουργούς, Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Δεν ξεχνάμε ότι από τους σεισμούς του 2014, 10 ολόκληρα χρόνια με 3 Περιφερειακές Αρχές, δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί τα χρήματα της οικονομικής ενίσχυσης (5εκ.) από την Περιφέρεια Αττικής προς την Κεφαλονιά. Δεν ξεχνάμε την κτιριακή κατάσταση των σχολείων, την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, ολοκληρωμένων καθαρισμών, την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προσωπικού στην Περιφέρεια, στο Πυροσβεστικό σώμα, στα Νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ που εμπλέκονται άμεσα στις έκτατες καταστάσεις.

Τα νησιά παραμένουν ανοχύρωτα και ο λαός απροστάτευτος. Απαιτούμε χρηματοδότηση, προσωπικό και έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης. Απαιτούμε αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς.

Ας μην μας πει η Περιφερειακή Αρχή, ότι έχουν μόλις 2 μήνες στην διοίκηση της Περιφέρειας. Για την Λαϊκή Συσπείρωση δεν υπάρχει περίοδος χάριτος:

Πρώτον, γιατί είναι όλοι δοκιμασμένοι στην Τοπική Διοίκηση, είχαν όλοι πλούσια προεκλογικά σχέδια και λύσεις, είναι δοκιμασμένη η πολιτική τους που ιεραρχεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και τα κέρδη τους.

Δεύτερον, γιατί δεν περιμένουν οι ανάγκες του λαού, η προστασία της ζωής και των κόπων του.

Καμία αναμονή: Ο ίδιος ο λαός με την οργάνωση του μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει όσα του χρωστούν και όσα του αξίζουν.