Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στις 9.200 ευρώ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα στο διαγωνισμό για το ισόγειο στον πεζόδρομο της Σαμάρα

Εθνική Τράπεζα
20 Φεβρουαρίου 2024 / 09:42
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να καταθέτουν τις κλειστές προσφορές τους από τις 13 – 26 Μαρτίου. Πλειοδότης όποιος καταθέσει την υψηλότερη τιμή προσφοράς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκκινείται η διαδικασία για την μίσθωση του ισόγειου χώρου, στον πεζόδρομο της Σαμάρα, στο οποίο μέχρι πρότινος στεγαζόταν υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο από διάφορους υποψήφιους μνηστήρες.

Η διακήρυξη του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού με κατάθεση κλειστών προσφορών, που διενεργεί το Ορφανοτροφείο Κέρκυρας, για την εκμίσθωση του ακινήτου, αναμένεται πολύ σύντομα να δημοσιευθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η τιμή εκκίνησης για το μηνιαίο μίσθωμα, ορίστηκε στις 9.200 ευρώ, βάσει της σχετικής έκθεσης ορκωτού εκτιμητή για το ελάχιστο της μισθωτικής αξίας, επί της οποίας θα γίνουν οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να καταθέτουν τις προσφορές τους από τις 13 – 26 Μαρτίου, στην έδρα του ιδρύματος, επί της οδού Αρήτης 5, στην Ανάληψη. Στις 27 Μαρτίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα των κλειστών προσφορών, όπου πλειοδότης θα αναδειχθεί εκείνος που θα καταθέσει την υψηλότερη τιμή προσφοράς.

Εγγυητικές επιστολές και προκαταβολές ενοικίων

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται εγγυητική επιστολή ύψους 18.400 ευρώ, ενώ ο πλειοδότης που θα αναδειχθεί, έχει την υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής 12 μισθωμάτων επί του ποσού που θα καθοριστεί. Ο όρος αυτός συμπεριλαμβάνεται στη διακήρυξη ως ασφαλιστική δικλείδα, προκειμένου να μην υπάρξουν «τρύπες» στα οικονομικά του ιδρύματος, από ενοίκια που δεν καταβάλλονται. Επιπλέον ο πλειοδότης υποχρεούται σε προκαταβολή έξι ενοικίων για τη μίσθωση του ακινήτου – φιλέτου.

Για 12+3 χρόνια

Η διάρκεια μίσθωσης ισχύει για 12 χρόνια με την δυνατότητα παράτασης για ακόμη τρία. Ο νέος ένοικος που θα εγκατασταθεί εκεί θα έχει στη διάθεσή του για αξιοποίηση το ισόγειο 327,44 τ.μ., τον μεσόροφο (πατάρι) 132,50 τ.μ. και ένα μικρό υπόγειο 19,03 τ.μ., ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου Κέρκυρας.

«Μαγνήτης» για υποψήφιους μνηστήρες

Ήδη ορισμένοι από τους εν δυνάμει εκμισθωτές έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την ενοικίαση του ακινήτου, λόγω της προνομιακής του θέσης στην «καρδιά» της πόλης. Όπως είχε αναδείξει η «Ε» σε προηγούμενο ρεπορτάζ της (ημερομηνία δημοσίευσης 02-12-2023), με καλό μάτι βλέπει τον συγκεκριμένο χώρο η Τράπεζα Eurobank, προκειμένου να μετεγκατασταθεί εκεί.

Σε περίπτωση μάλιστα που η προσφορά της επικρατήσει και τελικά η Τράπεζα αποχωρήσει από το ισόγειο επί της Λ. Αλεξάνδρας, δεν αποκλείεται άλλες επιχειρήσεις της περιοχής να επεκτείνουν στο ακίνητο αυτό, τη δραστηριότητά τους. Υπενθυμίζεται ότι στην ευθεία αυτή της Τράπεζας λειτουργούν κυρίως επιχειρήσεις καφέ. Επίσης, πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι και αλυσίδες σούπερ μάρκετ ενδιαφέρονται για το ακίνητο – φιλέτο, το οποίο είναι και πάλι διαθέσιμο προς εκμετάλλευση.

Το εσωτερικό του πάντως βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ενώ εδώ και καιρό έχει αδειάσει από τον εξοπλισμό (γραφεία, υπολογιστές, ΑΤΜ) της Εθνικής Τράπεζας, μετά το κλείσιμο του υποκαταστήματος, τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω συρρίκνωσης του δικτύου της.

Το ιστορικό του κτιρίου

Το κτίριο στη Σαμάρα, κατασκευάστηκε το διάστημα 1972-1978. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε από το Ορφανοτροφείο Κέρκυρας στο Δήμο Κέρκυρας και μέσω αυτού στο Υπουργείο Εργασίας για την ανέγερση του Εργατικού Κέντρου. Ένα μέρος του κτιρίου (ισόγειο, μεσόροφος, μικρό υπόγειο) αποδόθηκε στο Ορφανοτροφείο, ενώ οι υπόλοιποι χώροι ανήκουν στην ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και χρησιμοποιούνται από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.
 

 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.