Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την κερκυραϊκή Αποκριά

Καρναβάλι
20 Φεβρουαρίου 2024 / 09:37
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου ο «Ντελάλης» και η συνοδεία του θα σημάνουν την έναρξη των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δρώμενα χαράς, γλεντιού και άφθονου κεφιού θα δώσουν και φέτος το στίγμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Ήδη οι προετοιμασίες στο Δήμο Κ. Κέρκυρας είναι πυρετώδεις, καθώς ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την αναβίωση της Αποκριάς.

Την έναρξη για τις «Κερκυραϊκές Απόκριες 2024» θα σημάνει το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου ο «Ντελάλης» και η συνοδεία του, περιδιαβαίνοντας από τις 12 το μεσημέρι και μετά σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης (παλαιό δημαρχείο, πλατεία Ανουντσιάτα, Πεντοφάναρο, Λιστόν, Κοδφινέτα, Πλακάδο τ’Αγιού, Άγιος Αντώνιος, εβραϊκή και πεζόδρομο) για να διαλαλήσει το «άνοιγμα» της καρναβαλικής περιόδου. Η μεταμφίεση, η παλλαϊκή συμμετοχή, η δημιουργική δράση για όλες τις ηλικίες, το τραγούδι και ο χορός θα συνθέσουν και φέτος το σκηνικό για την Κέρκυρα του κεφιού, μέσα από ποίκιλλες εκδηλώσεις, αγαπημένα δρώμενα και αποκριάτικα έθιμα που θα εκτυλίσσονται από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα (18/03).

Τα ξεκαρδιστικά «Πετεγολέτσα» του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων, το αγαπημένο «Κρασοδικείο», το «Κυνήγι του Θησαυρού» από την Κερκυραϊκή Μασκαράτα, η ξεχωριστή παρέλαση από το Λύκειο Ελληνίδων με τις εντυπωσιακές Βενετσιάνικες στολές, πληθώρα χορευτικών εκδηλώσεων, συναυλίες, χορωδιακά σύνολα, θεατρικά δρώμενα και φυσικά οι μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις στις 10 και 17 Μαρτίου θα χαρίσουν στιγμές ανεμελιάς και διασκέδασης, παρασύροντας μικρούς και μεγάλους σε ένα ξεφάντωμα χαράς.

Ήδη η ανταπόκριση από φορείς, Συλλόγους, σχολεία, Σωματεία και Σχολές Χορού για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο Δήμος είναι μεγάλη. Πολύ σύντομα μάλιστα αναμένεται να ανακοινωθεί και το επίσημο πρόγραμμα με όλες τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα. Δρώμενα φυσικά θα αναβιώσουν και στα χωριά της υπαίθρου από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που θα αναλάβουν την διοργάνωσή τους.

Τσικνοπέμπτη στην Σπηλιά

Τη φετινή Τσικνοπέμπτη (07/03) θα γιορτάσει ο Δήμος στην περιοχή της Σπηλιάς (πλατεία). Μια μεγάλη γιορτή κεφιού με χορό, μουσική, άφθονο κρασί και τα παραδοσιακά τσικνίσματα θα περιμένουν όλους όσοι βρεθούν εκεί μετά τις 7 το απόγευμα. Την επόμενη ημέρα (Παρασκευή 08/03) τη σκυτάλη παίρνει η Ομάδα Σατυρικού Καρναβαλιού για να κρούσει τον κώδωνα έναρξης της φετινής δημόσιας συνεδρίασης του Μεικτού Ορκωτού «Κρασοδικείου», ένα αποκριάτικο θεατρικό δρώμενο σάτυρας και χαράς. Νωρίτερα οι Βενετσιάνοι του «Ό,τι Αγαπώ» θα παρελάσουν στo Λιστόν.

Κερκυραϊκή Μασκαράτα

Το 17ο Κυνήγι του Θησαυρού από την Κερκυραϊκή Μασκαράτα  (για μαθητές, γυμνασίου,λυκείου, φοιτητές) θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου από τις 2 μ.μ. – 7 μ.μ. με σημείο έναρξης την πλατεία Λιστόν. Παράλληλα μαθητές δημοτικού θα μπορούν να λάβουν μέρος στο 3ο junior κυνήγι θησαυρού.

Πετεγολέτσα

Τα ξεκαρδιστικά «Πετεγολέτσα», ένα έθιμο που πηγάζει από την διάθεση του κόσμου για σάτιρα, με κύριο χαρακτηριστικό την κερκυραϊκή ντοπιολαλιά, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ, με φόντο το πανέμορφο παραδοσιακό σκηνικό της παλιάς πόλης με τις φανέστρες της Πλακάδας τ΄Αγιού. Τα σατυρικά κείμενα με διάθεση κουτσομπολιού, υπογράφει ο Κώστας Σαλιών, ενώ την ευθύνη διοργάνωσης έχει ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων.

Λύκειο Ελληνίδων

Έντονο είναι και το αποτύπωμα του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας που δίνει κάθε χρόνο το δικό του ξεχωριστό και ιδιαίτερο χρώμα στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος. Η αρχή γίνεται με την «Τσικνο…Τετάρτη», όπου η χορωδία θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα γεμάτο κέφι και μπρίο, στην Πλατεία Δημαρχείου (San Giacomo) στις 7.00μ.μ.

Την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, οι γνωστές και αγαπημένες περατζάδες με τα εντυπωσιακά, πλουμιστά αναγενησιακά και μπαρόκ κοστούμια αναμένεται και πάλι να μαγνητίσουν τα βλέμματα μικρών και μεγάλων, μεταφέροντας τους σε μια άλλη εποχή. Το μοναδικό αυτό δρώμενο θα επαναληφθεί την ίδια ώρα και την Κυριακή της Αποκριάς (17/10).

«Την τελευταία Αποκριά θα συμμετέχουμε και πάλι με περατζάδες και δρώμενα στην παλιά πόλη, με κοστούμια ευφάνταστα, μοναδικά, πλουμιστά γεμάτα από την έμπνευση και την αγάπη των μελών του Λυκείου μας, γεμάτα από το πνεύμα μιας άλλης εποχής, με το μυστήριο και τον έρωτα να πρωταγωνιστούν, τον Καζανόβα να περιδιαβαίνει στους δρόμους και να απολαμβάνει το ρόφημά του στις λέσχες και τα καφέ, τις κυρίες να ανταγωνίζονται στην υπερβολή και τους κυρίους να ποζάρουν ευτυχείς κάτω από τα πανύψηλα καπέλα τους, γεμάτα φτερά και πέρλες. Μια μακρινή εικόνα αστικού καρναβαλιού με τυμπανιστές, που θα δίνουν ένταση και έμφαση στα δρώμενα και εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Παλαιά Φιλαρμονική για την συνεργασία μας, με μουσικές εποχής και άλλες δράσεις, που κρατάμε σαν ευχάριστη έκπληξη για όσους επιθυμούν να είναι κοντά μας», επισημαίνει στην «Ε» η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας Λίζα Αλεξάκη.

Καρναβαλικές παρελάσεις

Η ευχάριστη «βαβούρα» των Αποκριών κορυφώνεται με τις δυο καρναβαλικές παρελάσεις στις 10 και 17 Μαρτίου υπό το βλέμμα του Βασιλιά Καρνάβαλου. Μασκαράδες κάθε ηλικίας δίνουν ραντεβού στις 2.30 το μεσημέρι στην Μ. Μεθοδίου για να ξεχυθούν μετά στους δρόμους της πόλης μέσα από μια διαδρομή με άφθονο χορό, μουσική, ζωντάνια, κομφετί και σεπαρντίνες, ξεσηκώνοντας με το κέφι τους, τους παρευρισκόμενους.

Οι καρναβαλικές παρελάσεις θα διασχίσουν το Λιστόν με κατάληξη την Κοφινέτα. Ωστόσο την Κυριακή της Αποκριάς ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα οδηγηθεί στην πυρά, σηματοδοτώντας τη λήξη της Αποκριάς. Ωστόσο μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, αγαπημένα δρώμενα και ποίκιλλες εκδηλώσεις θα αναβιώνουν όλες τις προηγούμενες ημέρες, προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα στους Κερκυραίους.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.