Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Όχι» πανεπιστημιακών Ιονίου στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
25 Ιανουαρίου 2024 / 10:05
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Νέα πορεία σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Σε συζήτηση καλεί τους Προέδρους των Συλλόγων του Ιονίου Πανεπιστημίου η Πρυτανεία για την διαμόρφωση κοινής στάσης ενόψει της διαβούλευσης του νομοσχεδίου. Συνεχίζονται οι μαθητικές καταλήψεις σε έξι σχολεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Φουντώνει» μέρα με τη μέρα και στην Κέρκυρα το κύμα των αντιδράσεων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στη μάχη για την απόσυρση του νομοσχεδίου μπαίνουν πλέον  και οι διδάσκοντες του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι οποίοι με ψήφισμα της γενικής συνέλευσής τους, απορρίπτουν το κυοφορούμενο νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το αντισυνταγματικό και απαράδεκτο.

Την ίδια ώρα η Πρυτανεία του ιδρύματος καλεί σήμερα, ημέρα πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, τους Προέδρους της Ένωσης Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων και του Συλλόγου ΕΔΙΠ, σε συζήτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Σκοπός είναι να καταγραφούν όλες οι απόψεις και να προκύψει μια κοινή γραμμή, ενόψει της επικείμενης κατάθεσης του επίμαχου νομοσχεδίου για διαβούλευση, πριν εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 4 το απόγευμα.

Νέα πορεία

Νωρίτερα πάντως φοιτητές και μαθητές δίνουν νέο ραντεβού στου δρόμους για την απόσυρση του νομοσχεδίου και την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση έλαβαν οι γενικές συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων των Τμημάτων Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Μουσικών Σπουδών, Πληροφορικής και Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο παλαιό Ψυχιατρείο.

Για την ώρα τουλάχιστον τα Τμήματα και οι Σχολές του Ιονίου Πανεπιστημίου λειτουργούν κανονικά. Ωστόσο στις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων έχει αρχίσει η συζήτηση και για κορύφωση των κινητοποιήσεων με καταλήψεις, εναρμονιζόμενοι με το κλίμα που επικρατεί σε άλλα ΑΕΙ της χώρας. Το θέμα μάλιστα των κλειστών Σχολών, λόγω των συνεχιζόμενων καταλήψεων απασχόλησε την έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη (23/01). Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση, προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Η Σύνοδος μάλιστα επιφυλάχθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου, να το εξετάσει σε έκτακτη συνεδρίασή της και να διατυπώσει την άποψή της.

Ψήφισμα

Ανοιχτή θέση πάντως κατά του νομοσχεδίου έχουν λάβει ήδη οι πανεπιστημιακοί του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Διδασκόντων Ι.Π. (ΕΔΙΠ). Στο ψήφισμα αναφέρεται: Η Ένωση Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου απορρίπτει το κυοφορούμενο, απαράδεκτο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Απαιτούμε να μην κατατεθεί στη Βουλή.

Η κυβέρνηση, αφού φρόντισε να πλήξει έντονα το δημόσιο πανεπιστήμιο με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, την ανύπαρκτη χρηματοδότηση της διδασκαλίας και της έρευνας, την παραπαίουσα φοιτητική μέριμνα με ελάχιστες παροχές στέγασης και σίτισης, τον αποκλεισμό της φοιτητικής κοινότητας και διοικητικών υπαλλήλων από τις εκλογικές διαδικασίες της πανεπιστημιακής κοινότητας, την ουσιαστική εγκατάλειψη των περιφερειακών πανεπιστημίων, που είναι υποστελεχωμένα και λειτουργούν σε περιβάλλον τιμών στα ύψη, τις αξιολογήσεις με «κριτήρια» και «δείκτες» εκβιασμού για τον ρυθμό αποφοίτησης και «παραγωγής» έρευνας, αλλά και τη συνεχή δυσφήμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, εισάγει το απαράδεκτο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, που :

-εμπορευματοποιεί ακόμη πιο έντονα και απροκάλυπτα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία και εκπαίδευση, υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την αξία των πτυχίων του

-απαξιώνει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και καθιστά τις φοιτητικές οικογένειες πελάτες, καθώς συνδέει την πανεπιστημιακή μόρφωση με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών των φοιτητών

-επιτρέπει στους έχοντες να παζαρεύουν και να αγοράζουν πτυχία ισότιμα με αυτά των Δημοσίων Πανεπιστημίων

-αυξάνει τη στρατιά των ανέργων πτυχιούχων και κατ’ επέκταση συμπιέζει τα εργασιακά, μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

Ενώνουμε τη φωνή μας με το φοιτητικό δυναμικό του Ιονίου Πανεπιστημίου και Απαιτούμε:

-τη μη κατάθεση του αντισυνταγματικού και απαράδεκτου νομοσχεδίου

- αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές για πτυχία με αξία και ποιότητα

- αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Δημόσια Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα για τα Περιφερειακά

-δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλη τη φοιτητική κοινότητα ανεξαιρέτως

-ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, με πτυχία με αξία για εργασία και επαγγελματικά δικαιώματα.

Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16! Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων!

Καταλήψεις στα σχολεία

Αντιδράσεις για το θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ καταγράφονται και σε σχολεία της Κέρκυρας με τους μαθητές να προχωρούν σε καταλήψεις από τις αρχές της εβδομάδας στον απόηχο των γεγονότων της 18ης Ιανουαρίου με την αστυνομική επέμβαση για να λήξει την κατάληψη στα συστεγαζόμενα 1ο και 2ο ΓΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη είχε γίνει τότε, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τα ιδιωτικά ΑΕΙ , με τους μαθητές να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια προοπτική.

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κατεβασμένα παρέμεναν τα «ρολά» και χθες στα 1ο, 2ο, 3ο ΓΕΛ Κέρκυρας, το ΕΠΑΛ Κ. Κορακιάνας και το Γυμνάσιο – Λύκειο Αγρού.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.