Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον «πάγο» το Εργοστάσιο Δεσύλλα

Εργοστάσιο Δεσύλλα
20 Δεκεμβρίου 2023 / 09:37
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού - Στα χέρια της νέας δημοτικής Αρχής η καυτή πατάτα της συμμετοχής του Δήμου στον πλειστηριασμό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα χέρια της νέας Δημοτικής Αρχής Κεντρικής Κέρκυρας του Στέφανου Πουλημένου περνάει η "καυτή πατάτα"  του Εργοστασίου Δεσύλλα, καθώς ένα μήνα μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η δημοτική θητεία Υδραίου, δεν έχει γίνει γνωστή κάποια απάντηση από τις υπηρεσίες για τη δυνατότητα του Δήμου να "χτυπήσει" το ακίνητο στον πλειστηριασμό. Η μοναδική κίνηση που έγινε αφορούσε το δεύτερο σκέλος της απόφασης του οργάνου, δηλαδή η επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού. 

Η επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού

«Αξιότιμη κυρία υπουργέ,

Το Δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στην 28η κατεπείγουσα συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε στις 13/11/23 αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

α) να συμμετάσχει στην επερχόμενη δεύτερη διαδικασία πλειστηριασμού του ακινήτου «Εργοστάσιο Δεσύλλα» από την Τράπεζα Πειραιώς, διότι αποτελεί ένα ακίνητο το οποίο αφενός βρίσκεται σε αξιόλογη και σημαντική θέση στην πόλη της Κέρκυρας και αφετέρου ο Δήμος θα μπορέσει να το προβάλλει ως ένα χώρο ιστορικό και πολιτιστικό και να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο και

β) να υποβάλει στο υπουργείο πολιτισμού αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού ώστε το ακίνητο να περιέλθει στο δημόσιο.

Το ακίνητο «Εργοστάσιο Δεσύλλα» έκτασης 36.000 τμ στην περιοχή Γαρίτσα της Κέρκυρας περιλαμβάνει 6 διατηρητέα κτίρια που με τον περιβάλλοντα χώρο τους καταλαμβάνουν 20.000 τμ.

Επίσης βρίσκεται σε περιοχή που καλύπτει την αρχαία πόλη της Κέρκυρας και θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά αρχαία ευρήματα. Επειδή το ακίνητο βρίσκεται σε διαδικασία πλειστηριασμού από την Τράπεζα Πειραιώς παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ανασκαφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο ακίνητο καθώς και για τις δυνατότητες παρέμβασης του Υπουργείου προκειμένου αυτό να περιέλθει στην κατοχή του Δημοσίου.

Επισυνάπτεται η επιστολή 28-378/13.11.23 απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου».

Πουλημένος: Υπο το φως των πραγματικών δεδομένων

Η επ' αόριστον αποχή των συμβολαιογράφων πάντως έχει προσωρινά βάλει σε αναμονή τη διενέργεια του επαναληπτικού πλειστηριασμού εφόσον στον πρώτο δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για το ακίνητο με τιμή εκκίνησης τα 8,2 εκατ. ευρώ.

Ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παντελιός επισημαίνει στην "Ε" ότι η συμμετοχή του Δήμου σε έναν πλειστηριασμό είναι μια διαδικασία που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από εξειδικευμένους ανθρώπους, τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά, δεδομένου ότι πρόκειται για δημόσιο χρήμα.

Στάση αναμονής κρατά και ο νέος Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος. «Το εργοστάσιο Δεσύλλα είναι αναμφισβήτητα μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Ωστόσο ο Δήμος φέρει πολλά οικονομικά βάρη και εκκρεμότητες. Η δανειοδότηση είναι μια εκδοχή, αλλά  αυτό σημαίνει ουσιαστικά άντληση πόρων από το μέλλον του τόπου.

Δεν το αποκλείω, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Στην παρούσα μεταβατική φάση, δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή απάντηση. Το θέμα θα το εξετάσουμε υπό το φως των πραγματικών δεδομένων» αναφέρει ο Στέφανος Πουλημένος εκτιμώντας ότι η νέα δημοτική αρχή θα μπορέσει να έχει μια πλήρη εικόνα περί τα τέλη Ιανουαρίου 2024. 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.