Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τον Σπύρο Φλαμπουριάρη

ΦΛΑΜΠΟΥΡΙΑΡΗΣ
07 Δεκεμβρίου 2023 / 16:37

"Γόνος της ιστορικής οικογένειας Flamburiari εκ Κωνσταντινούπολης και Ζακύνθου, ευγενών, πολιτικών και αφοσιωμένων πατριωτών, τα παραπάνω χαρακτηριστικά ήταν τα ιδανικά και η κινητήριος δύναμη ζωής του"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ). Η Κέρκυρα και τα Επτάνησα έχασαν έναν γνήσιο και υψηλού επιπέδου εκφραστή του πολιτισμού τους, ο οποίος όμως αφήνει κληρονομιά το έργο του και τις δυνατότητες συνέχισης του, προς όφελος της διατήρησης και της λάμψης της παράδοσής μας.

Ο θάνατος του Σπύρου Φλαμπουριάρη μας πόνεσε πολύ και μας δημιούργησε το αίσθημα του “κενού”. Έφυγε ο συμπατριώτης μας, ο φίλος, ο συγγενής με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά αυτά δυστυχώς που δεν συναντώνται συχνά: η αρχοντιά, ο κοσμοπολιτισμός, το πνεύμα και η παιδεία, η γενναιοδωρία, η αγάπη για τον τόπο του με τον άυλο και τον υλικό πολιτισμό του.

Γόνος της ιστορικής οικογένειας Flamburiari εκ Κωνσταντινούπολης και Ζακύνθου, ευγενών, πολιτικών και αφοσιωμένων πατριωτών, τα παραπάνω χαρακτηριστικά ήταν τα ιδανικά και η κινητήριος δύναμη ζωής του. Τον διακατείχε το αίσθημα αποστολής για να προστατέψει τον πολιτισμό μας, να τον εκφράσει και να τιμήσει με το έργο, την συμπεριφορά, την παρουσία του όπου και αν βρισκόταν, εντός και εκτός Ελλάδος, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έζησε στο Λονδίνο και εκεί θα αναπαυθεί για πάντα.

Κριτικός και αυστηρός στον λόγο του, απαιτητικός από τα δημόσια πρόσωπα σε ό,τι αφορούσε στην ιστορία και στον σύγχρονο πολιτισμό μας, έδινε ο ίδιος το παράδειγμα με την ασταμάτητη δημιουργικότητά του, την υψηλή αισθητική του και την υποστήριξη των εμβληματικών “θεσμών” της ταυτότητας μας όπως η Αναγνωστική Εταιρεία και οι Φιλαρμονικές Εταιρείες, αλλά και η αναγνώριση των λαμπρών ιστορικών γεγονότων όπως η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας και η Ναυμαχία της Κέρκυρας απέναντι στον τουρκικό στόλο με την θετική εξέλιξη για τα νησιά μας και την Δύση εκείνης της εποχής.

Το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς το οποίο δημιούργησε ήταν φορέας όλων αυτών των δραστηριοτήτων και πολλών άλλων.

Την ξεχωριστή προσωπικότητα και παρουσία του συμπλήρωνε η κομψότητα και η ευγένεια της συζύγου του Μίλλυ, καταξιωμένης ζωγράφου.

Το τελευταίο του δημιούργημα σε εξέλιξη είναι το “Ίδρυμα Αιμιλίας και Σπύρου Φλαμπουρίαρη” με στόχο την διατήρηση της Κερκυραϊκής κληρονομιάς και στο οποίο αφιερώνεται η περιουσία του Σπύρου Φλαμπουριάρη και της αδελφής του, της αγαπημένης μας Έμης (Αιμιλία) με την έντονη προσωπικότητα και φίνα ομορφιά της, η οποία έφυγε πρόσφατα και αυτή από την ζωή.

Τους ευγνωμονούμε.

Τους ευχαριστούμε και υποσχόμεθα, Αιωνία θα είναι η μνήμη τους!

ΦΩΤΟ@ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ