Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπαίνουν κάμερες ασφαλείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
22 Nov 2023 / 12:14
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Προτεραιότητα σε κρίσιμες και ακριβές υποδομές του ιδρύματος σε όλα τα νησιά για να διασφαλιστεί η προστασία τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κάμερες ασφαλείας με κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης θα τοποθετηθούν σε όλα τα κτίρια του Ιονίου Πανεπιστημίου και στα τέσσερα νησιά με σκοπό την αποτροπή έκνομων ενεργειών αλλά και τον έλεγχο πρόσβασης φυσικών προσώπων και οχημάτων στους χώρους του. Άγνοια πάντως από την πλευρά τους δηλώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ιδρύματος, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το θέμα.

Στην υλοποίηση του Σχεδίου Ασφαλείας και Προστασίας που οφείλει να έχει κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα, βάσει σχετικού νόμου, προχωράει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με έμφαση σε κρίσιμες και ακριβές υποδομές του. Σε πρώτο στάδιο προβλέπεται η τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης/ επόπτευσης μέσω δικτύου καμερών αλλά και μπάρες ελέγχου πρόσβασης, το κόστος των οποίων θα καλυφθεί από την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 184.233 ευρώ που παρείχε το Υπουργείο Παιδείας, για την κάλυψη δαπανών ασφάλειας του ιδρύματος.

Προ ημερών μάλιστα προκηρύχθηκε ο ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου για την προμήθεια και τοποθέτηση υλικών, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών την 27η Νοεμβρίου.

Ανά κτίριο

Τα παραπάνω συστήματα θα τοποθετηθούν κατάλληλα  στις εγκαταστάσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου, και στα τέσσερα νησιά (Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος), όπως και στις Διοικητικές Υπηρεσίες του που διατηρεί στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη, η εγκατάσταση των προβλεπόμενων κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης θα πραγματοποιείται ανά κτίριο και κάθε χώρο του κάθε κτιρίου. Ειδικότερα, το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης θα αποτελείται από κάμερες ασφαλείας, κέντρα ελέγχου σε κάθε κτίριο και ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου, όπου θα καταλήγουν όλα τα επιμέρους.

Στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα συστήματα ασφαλείας θα αποκτήσουν και τα εννέα κτίρια του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένων και των Διοικητικών Υπηρεσιών, επί της οδού Κολοκοτρώνη.

Ειδικότερα θα τοποθετηθούν στην Ιόνιο Ακαδημία, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, στα κτίρια Πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου: «Αρεταίος» (Τμ. Πληροφορικής), 3ο Κτίριο"(Τμ. Πληροφορικής και Τμήμα Ήχου & Εικόνας), «Ασκληπιός», «Ιπποκράτης», «Γαληνός» (Φοιτητική Λέσχη-Εστιατόριο), Τμήμα Ιστορίας και Τμήμα Αρχειονομίας και Κεντρική Διοίκηση, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη, στη Φοιτητική Εστία, στην πτέρυγα γραφείων και εργαστηρίων και στο Τμήμα Τουρισμού.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος, προτεραιότητα δόθηκε σε σημαντικές και ακριβές υποδομές του ιδρύματος, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον να εμπλουτιστεί ο σχεδιασμός και με card readers, ώστε να μην χρειάζεται η χρήση κλειδιών. «Τα συστήματα ως επί το πλείστον θα τοποθετηθούν σε ακριβές υποδομές του ιδρύματος σε όλα τα νησιά. Βάσει του συγκεκριμένου ποσού που λάβαμε από το Υπουργείο, έγινε μια ιεράρχηση των αναγκών για να καταλήξουμε στα συγκεκριμένα μέτρα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι συγκεκριμένα και μεμονωμένα», τόνισε ο κ. Φλώρος.

Παράλληλα, όπως διευκρίνισε, το Πανεπιστήμιο διαθέτει επαρκή αριθμό φυλάκων για τις βάρδιες (πρωινές-βάρδιες), ενώ 24ωρη φύλαξη υπάρχει στη φοιτητική εστία της Κέρκυρας.
Σημειώνεται ότι ανάλογο σχεδιασμό για την ασφάλεια των κτιριακών τους εγκαταστάσεων εφαρμόζουν ήδη τα περισσότερα ΑΕΙ της χώρας, σε συμμόρφωση με το σχετικό νόμο.

Δεν το γνωρίζουν

Προς ώρας πάντως δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις για την τοποθέτηση καμερών στις εγκαταστάσεις του ακαδημαϊκού ιδρύματος. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δηλώνουν άγνοια, επισημαίνοντας ότι το θέμα θα πρέπει να τεθεί στις γενικές συνελεύσεις τους.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.