Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση για τους νεκρούς απόστρατους αξιωματικούς Ναυτικού, στους Οθωνούς

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
08 Nov 2023 / 15:37
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία ο Δημήτριος Κουτσοδόντης, ο Βασίλειος Γεωργάτος, ο Δημήτριος Κατέχης, οι Κολοβός Σπύρος, Κωνσταντίνος Κανταρέλης, Ανδρέας Μαζαράκης, Ιωάννης Δραπανιώτης, Σπυρίδων Γιαλοψός.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Κέρκυρας, μετέβη την  Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 στο νησί των Οθωνών, στο μνημείο του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3), για να αποδώσει φόρο τιμής και μνήμης στους νεκρούς.

Το Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3) την 29 Δεκεμβρίου 1940 περιπολώντας στα στενά του Οτράντο εντόπισε εχθρική νηοπομπή αποτελούμενη από Ιταλικά μεταγωγικά τα οποία συνοδευόταν από το Ιταλικό τορπιλοβόλο ANTARES και επιτέθηκε με τορπίλες εναντίον της νηοπομπής βυθίζοντας το οπλιταγωγό SARDEGNA. Μετά την βολή των τορπιλών το Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ έχασε το καταδυτικό του βάθος με αποτέλεσμα να ανέλθει στην επιφάνεια, να γίνει αντιληπτό και να βυθιστεί αύτανδρο με τα 48 μέλη του πληρώματος του, μετά από εμβολισμό από το τορπιλοβόλο ANTARES.

Ήταν η πρώτη απώλεια ελληνικού υποβρυχίου στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο που γέμισε θλίψη το Πολεμικό Ναυτικό.

Αιωνία τους η μνήμη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία ο Αρχιπλοίαρχος Π.Ν ε.α Δημήτριος Κουτσοδόντης Πρόεδρος του παραρτήματος , ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Σημαιοφόρος  Βασίλειος Γεωργάτος, ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας Δημήτριος Κατέχης. Οι συνάδελφοι Κολοβός Σπύρος, Κωνσταντίνος Κανταρέλης, Ανδρέας Μαζαράκης, Ιωάννης Δραπανιώτης, Σπυρίδων Γιαλοψός 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.