Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δράση ευαισθητοποίησης και ενθάρρυνσης του μητρικού θηλασμού

Μητρικός Θηλασμός
07 Nov 2023 / 10:55

Με αφορμή την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού που εορτάζεται στην χώρα μας από την 1η μέχρι την 7η Νοεμβρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού που εορτάζεται στην χώρα μας από την 1η μέχρι την 7η Νοεμβρίου και στα πλαίσια της προστασίας και της προαγωγής της υγείας των πολιτών, πραγματοποιείται δράση δρόμου για την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση του μητρικού θηλασμού καθώς και την ενημέρωση για τα πολλαπλά οφέλη αυτού για το νεογνό, τη μητέρα και την ευημερία όλων μας.

Η δράση δρόμου περιλαμβάνει διανομή έντυπου υλικού στη πλατεία Ανουτσιάτα στη πόλη της Κέρκυρας, σήμερα Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 από τις 9:30 έως τις 13:30.

Επίσης, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί για θέματα που σχετίζονται με τον μητρικό θηλασμό και την προαγωγή του στους χώρους εργασίας, από τους ιατρούς και επαγγελματίες υγείας των φορέων που συμμετέχουν.

Το φετινό θέμα της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι:  Lets make breastfeeding and work, work!  «Ενθαρρύνουμε τον θηλασμό. Κάνουμε τη διαφορά για τους εργαζόμενους γονείς.»

Προστατεύουμε τον θηλασμό, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας.

Το μήνυμα της Παγκόσμια εβδομάδας θηλασμού 2023, επικεντρώνεται στο θέμα της προαγωγής του μητρικού θηλασμού σε συνδυασμό με την εργασία, με στόχο την ενίσχυση των δικαιωμάτων των θηλαζουσών μητέρων. Οι μητέρες δεν πρέπει να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ εργασίας και θηλασμού. Όλες οι εργαζόμενες μητέρες χρειάζονται επαρκή άδεια μητρότητας προκειμένου να θηλάσουν. Με την επιστροφή στην εργασία τους θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να έχουν κατάλληλα διαλείμματα καθώς και κατάλληλο χώρο προκειμένου να θηλάσουν το μωρό τους ή να αντλήσουν και να αποθηκεύσουν το μητρικό γάλα, εφόσον το επιθυμούν. Ταυτόχρονα, τονίζεται η ανάγκη ενημέρωσης και υποστήριξης και των συζύγων, καθώς και οι δύο γονείς δρουν υποστηρικτικά στο μητρικό θηλασμό. Η δυνατότητα χρήσης άδειας πατρότητας επιτρέπει και στο πατέρα να παρέχει υποστήριξη στη μητέρα που επιλέγει να θηλάσει. Ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον παρέχει διευκολύνσεις και στους δύο γονείς ώστε να επιτευχθεί ο μητρικός θηλασμός και να ενισχυθεί η υγεία του παιδιού. Μια αλυσίδα υποστήριξης του μητρικού θηλασμού που περιλαμβάνει τον τομέα της υγείας, της εργασίας και της κοινωνίας είναι απαραίτητη για την βελτίωση των ποσοστών μητρικού θηλασμού και της υγείας των παιδιών.

Οι δράσεις οργανώνονται από το Τμήμα Προστασίας & Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΠ Υγείας, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και τους συνεργαζόμενους φορείς, το Κέντρο Υγείας Κέρκυρας, το Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου και το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Κέρκυρας, την 1η Τ.Ο.Μ.Υ. Κέρκυρας και το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόνοιας και Κοινωνικού Έργου του Δήμου Ανδρέας Σκούπουρας χαιρετίζει την δράση και προσκαλεί το κοινό να συμμετέχει σε αυτήν.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ