Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομόφωνο όχι από τους Φιλιάτες στη μονάδα ασφαλτικών

Μονάδα ιχθυοκαλιέργειας στην Σαγιάδα
ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΑΓΙΑΔΑ
31 Οκτωβρίου 2023 / 14:26

Το θέμα έρχεται και επανέρχεται διαρκώς τα τελευταία 20 χρόνια. Αρνητική απόφαση και κινητοποιήσεις για την αποτροπή της επένδυσης είχαν γίνει και από τον Δήμο Κερκυραίων τα χρόνια του Χρύσανθου Σαρλή.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Στο Δήμο Φιλιατών έφτασε αίτημα από την Κτηματική Υπηρεσία Θεσπρωτίας να διατυπωθούν απόψεις για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου προκειμένου να κατασκευαστούν εκεί έργα υποστήριξης μονάδας πετρελαιοειδών από την εταιρεία «Ασφαλτικά Ελλάδος ΑΒΕΕ».

Το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα και επαναδιατύπωσε τις πάγιες απόψεις του για την συγκεκριμένη λειτουργία που προβλέπεται να αναπτυχθεί ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής.

Η συγκεκριμένη επένδυση απασχολεί τη Θεσπρωτία από το 2001. Εκείνη την εποχή, ο τότε περιφερειάρχης ενέκρινε την προέγκριση χωροθέτησης της μονάδας και έναν χρόνο μετά ακολούθησε η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Ακολούθησε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της προέγκρισης από τον δήμο Κερκυραίων ο οποίος επικαλέστηκε ότι από τη λειτουργία του έργου που συνεπάγεται την παραλαβή υγρών καυσίμων και ασφαλτικών από δεξαμενόπλοια και τη μεταφορά τους στους αποθηκευτικούς χώρους, θα επέλθουν δυσμενείς επιπτώσεις στη θαλάσσια περιοχή που περιβάλλει την περιφέρεια του Δήμου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο και κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις των φορέων της Θεσπρωτίας και της Περιφέρειας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος προχώρησε στην ακύρωση της 15ετούς παράτασης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας, που είχε εκδοθεί από τις Υπηρεσίες του. Με την ίδια απόφαση όμως το θέμα είχε αναπεμφθεί στη Διοίκηση. Στη βάση αυτή οι επενδυτές επανέρχονται. Και διεκδικούν εκ νέου την αδειοδότηση της μονάδας.

Έτσι οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται και πάλι να γνωμοδοτήσουν για ένα θέμα που όφειλε το επίσημο κράτος να το έχει κλείσει.

Η αρχή έγινε από το Δήμο Φιλιατών στον οποίο διαβιβάστηκε το αίτημα προκειμένου να λάβει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΗΓΗ: ΒΑΣΩ ΣΚΟΥΛΙΚΑ/EPIRUSPOST.GR, ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΑΡΧΕΙΟΥ