Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΑΝ.Α.Σ.Α: «Ευθύνες σε ΕΤΑΔ, κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή για το Αχίλλειο»

ΑΝ.Α.Σ.Α.
27 Οκτωβρίου 2023 / 17:31

"Η προσβολή για την Κέρκυρα και το μνημείο είναι μεγάλη και οι υπεύθυνοι πρέπει να απολογηθούν"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΑΝ.Α.Σ.Α.). Οι εργασίες στο έργο της επισκευής, ανακαίνισης και ανάδειξης του ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ σταμάτησαν και ο ανάδοχος κατασκευαστής αποχωρεί.

Επιβεβαιώνονται, δυστυχώς, τα όσα είχαμε καταγγείλει προεκλογικά, έχοντας πλήρη γνώση για την κάκιστη πορεία υλοποίησης του έργου, το πολύ μικρό ποσοστό απορρόφησης των διατιθέμενων πόρων (γύρω στο 20%), καθώς και την διαφαινόμενη άρνηση των αρμοδίων στο αίτημα του αναδόχου κατασκευαστή για συμπληρωματική σύμβαση.

Η ΑΝΑΣΑ, καθώς ως Περιφερειακή Αρχή χρηματοδότησε με 12.000.000 ευρώ το έργο το 2019, ήταν η μόνη που παρακολουθούσε συστηματικά την πορεία υλοποίησης του έργου και είχε εξ αρχής διατυπώσει τις επιφυλάξεις της για το ενδιαφέρον και την ικανότητα της ΕΤΑΔ ΑΕ να το φέρει σε πέρας.

Είχαμε προειδοποιήσει για κακοτεχνίες και έλλειψη σεβασμού στο Μνημείο, για το γεγονός ότι το έργο επέβλεπαν ιδιώτες μηχανικοί που αμείβονταν από τον ανάδοχο κατασκευαστή(!), συμπαρασταθήκαμε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που ανησυχούσαν βάσιμα για τις εξελίξεις, καταθέσαμε επερώτηση στην περιφερειάρχη επισημαίνοντας τους κινδύνους.

Αποδείχτηκαν όλοι κατώτεροι των περιστάσεων. Η περιφερειάρχης που διαβεβαίωνε ότι κάθε εβδομάδα συσκέπτονται για την πορεία του έργου. Ο πρωθυπουργός που ανακοίνωσε ότι έθεσε το Αχίλλειο υπό την προστασία του. Και φυσικά η ΕΤΑΔ ΑΕ που, απασχολούμενη διαρκώς με τις ατασθαλίες των διοικήσεών της, υποβάθμισε εμφανώς το ενδιαφέρον της και επέτρεψε την χειρότερη εξέλιξη με την παύση των εργασιών και την αποχώρηση του αναδόχου κατασκευαστή.

Η προσβολή για την Κέρκυρα και το μνημείο είναι μεγάλη και οι υπεύθυνοι πρέπει να απολογηθούν.

Οι επιπτώσεις από την εξέλιξη αυτή είναι σοβαρές τόσο για την φήμη του Αχιλλείου σ’ όλο τον κόσμο, για την τουριστική οικονομία της Κέρκυρας, όσο και για την τύχη των εργαζομένων που λόγω της περιορισμένης λειτουργίας του τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.

Η ΑΝΑΣΑ θέτει εκ νέου την πρόταση της αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Αχίλλειο. Η ΕΤΑΔ ΑΕ απέτυχε και αποτυγχάνει να διαχειριστεί επιτυχώς ένα θησαυρό για τον τόπο, όπως είναι το Αχίλλειο.

Το Αχίλλειο πρέπει να αποδοθεί στην Κέρκυρα και τους Κερκυραίους/ες και στην διαχείριση των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών.

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται άμεση ενεργοποίηση των αρμοδίων ώστε το έργο να επανεκκινήσει με πλήρη χρηματοδότηση, νομιμότητα, σαφές και βραχύ χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Το οφείλουν στην Κέρκυρα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ