Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατηγορείται 35χρονος για το θάνατο του 49χρονου εργάτη

Εργατικό δυστύχημα
24 Οκτωβρίου 2023 / 13:34
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Καταφθάνει αύριο από τα Γιάννενα κλιμάκιο της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη σύλληψη ενός 35χρονου προχώρησε η Αστυνομία για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα με θύμα έναν 49χρονο Πακιστανό, το μεσημέρι της Δευτέρας στα Παγκρατέϊκα.

Ο 35χρονος μισθωτής του χώρου που έγινε το τραγικό συμβάν, είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας του αλλοδαπού εργάτη Μ.Ι, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κέρκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος άνδρας έχασε την ζωή του, όταν καταπλακώθηκε από τοίχο, στο πλαίσιο εργασιών ανακατασκευής στο εσωτερικού κτιρίου, στα Παγκρατέϊκα, στο οποίο στεγαζόταν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, το Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) και το 4ο Λύκειο. Ο 49χρονος εντοπίστηκε από τρίτο πρόσωπο που ειδοποίησε την Αστυνομία για το τραγικό συμβάν.

Έρχεται κλιμάκιο από τα Γιάννενα

Αύριο το πρωί μάλιστα κλιμάκιο της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία από τα Ιωάννινα αναμένεται στην Κέρκυρα για να προβεί σε αυτοψία στο χώρο του δυστυχήματος. Το τεχνικό κλιμάκιο αποτελούμενο από δυο μηχανικούς θα εξετάσει και σειρά άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με το συμβάν για να συντάξει την έκθεση αυτοψίας που θα παραδοθεί στον Εισαγγελέα. Μεταξύ αυτών θα διερευνηθεί αν υπήρχε άδεια για οικοδομικές εργασίες στο χώρο, υπό ποιο καθεστώς θα εκτελούνταν, εάν ο 49χρονος είχε άδεια παραμονής και πράσινη κάρτα καθώς και αν ήταν ασφαλισμένος και με ποια ειδικότητα. 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Ε» ο άτυχος άνδρας ζούσε τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια στην Ελλάδα, διέθετε άδεια παραμονής και απασχολούνταν στο χώρο του πρώην ΕΚΦΕ με σύμβαση εργασίας.

Ήταν μόνος του

Τα ερωτήματα πάντως που προκύπτουν αναφορικά με τις συνθήκες που συνέβη το ατύχημα αλλά και για το αν τηρήθηκαν μέτρα ασφαλείας είναι πολλά και αναμένεται να απαντηθούν από την ολοκλήρωση της προανάκρισης αλλά και την ιατροδικαστική εξέταση που θα γίνει την Παρασκευή.

Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως στρέφονται στο ότι ο 49χρονος επιχειρούσε να γκρεμίσει τον τοίχο από τη βάση του και όχι από πάνω προς τα κάτω, όπως είναι η συνήθης διαδικασία, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει πριν προλάβει να απομακρυνθεί. Ο άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εργάζονταν μόνος, την ώρα που έγινε το τραγικό δυστύχημα.

Όπως μάλιστα αναφέρουν ασφαλείς πηγές στην «Ε», δεν ήταν εξειδικευμένος σε οικοδομικές εργασίες και εμφανιζόταν στο ΕΡΓΑΝΗ ως απασχολούμενος σε ξενοδοχείο.

Λείπουν οι έλεγχοι στις κατασκευές

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Συνδικάτου Οικοδόμων Κέρκυρας Γιάννη Λασθιωτάκη τα εργατικά ατυχήματα είναι συνεχή και πολλά είναι και θανατηφόρα. «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται έλεγχοι για άδειες και μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους σε οποιαδήποτε κατασκευή. Υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση στις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Και να θέλουν να προβούν σε ελέγχους δεν έχουν το προσωπικό. Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος έρχεται τεχνικό κλιμάκιο από τα Γιάννενα, γιατί εδώ δεν υπάρχει. Τώρα τελειώνει η τουριστική σεζόν και ανοίγει η δική μας στον κλάδο των κατασκευών ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου για το 2024. Επειδή όμως ο χρόνος είναι συγκεκριμένος, για τις ανακαινίσεις και τις νέες κατασκευές, υπάρχει απίστευτη πίεση στους εργαζόμενους», ανέφερε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.