Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Aegean Rebreath ξανά στην Κέρκυρα για καθαρισμό του βυθού στο παλιό λιμάνι

Aegean Rebreath
20 Οκτωβρίου 2023 / 14:19
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Ανασκόπηση της συνεργασίας με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας τα τρία τελευταία χρόνια.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ακόμα μια δράση καθαρισμού του θαλάσσιου περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 21- 22 Οκτωβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα στο παλιό λιμάνι της Κέρκυρας, κυρίως στο σημείο που βρίσκονται τα σκάφη των αλιέων. Πρόκειται για τη συνέχιση της συνεργασίας της Aegean Rebreath με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, με τον υποίον μάλιστα έχει υπογράψει και μνημόνιο συνεργασίας. 

Στην δράση που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο, που θα έχει καί εκπαιδευτικό χαρακτήρα, συμμετέχει πολυμελής ομάδα εθελοντών με την υποστήριξη της Nova και την συνδρομή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Δ.Ν. σε μηχανήματα περισυλλογής. 

Ενόψει της δράσης αυτής, βρίσκεται στην Κέρκυρα ο επικεφαλής του οργανισμού "Aegean Rebreath" Γιώργος Σαρελάκος, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο ιστορικό Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο μαζί με τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου και την Αντιδήμαρχο Παναγιώτα Τζάννε. 

Σταθμοί θαλάσσιων απορριμμάτων

Στο πλαίσιο της συνέντευξης η Μερόπη Υδραίου έκανε μια επισκόπηση των ανάλογων δράσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα καθώς των δράσεων του  "Δικτύου Μπλε Δήμων" ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι ο Κεντρικός Δήμος.

Η Μερόπη Υδραίου υπενθύμισε ότι ο πρώτος καθαρισμός έγινε τον Μάιο του 2020 που δημιουργήθηκε και ο 1ος Σταθμός Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων στον όρμο της Γαρίτσας-Ανεμόμυλου. Στις αρχές του 2021 ο Δήμος υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Aegean Rebreath.

Τον Απρίλιο του 2021, σε συνεργασία με τους δήμους που φιλοξενούν σταθμους συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων, δημιουργήθηκε το Δίκτυο “Μπλε Δήμων", το πρώτο εθνικό δίκτυο δήμων που εστιάζει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τον Μάιο του 2021 έγινε ανάλογη δράση καθαρισμού και δημιουργήθηκε ο 2ος Σταθμός Θαλάσσιων Απορριμμάτων στην Παλαιοκαστρίτσα. 

Η Μερόπη Υδραίου επεσήμανε ότι πρόκειται για μια καινοτόμο δράση του Δήμου και παρότρυνε τη συνέχισή της από την νεα δημοτική Αρχή, καθώς παρέχει μόνον οφέλη για το νησί και για το περιβάλλον.

45.000 ανακυκλώσιμα

Οπως τόνισε ο Γιώργος Σαρελάκος, μέχρι σήμερα η Aegean Rebreath έχει κατορθώσει να απαλλάξει τους ελληνικούς βυθούς από 45.000 ανακυκλώσιμα υλικά μέσω των δράσεων της, φιλοδοξώντας να εισάγει μια νέα κουλτούρα σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Στόχος είναι να γίνει ευρέως αντιληπτή η σημασία που έχει η προστασία των θαλασσών μας για τα οικοσυστήματα, την οικονομία και την κοινωνία μας.

Και η Κορσική στο δίκτυο

Υπογράμμισε ότι η συνεργασία που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται με τον Δήμου είναι μια σημαντική παρακαταθήκη. «Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας ήταν από τους πρώτους δήμους που ενθάρρυναν τη σύσταση του Δικτύου των Μπλε Δήμων, ένα δίκτυο το οποίο αναγνωρίζεται πλεόν και πανευρωπαϊκά ως βέλτιστη πρακτική, δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα παρουσιάσαμε το δίκτυο σε συνάντηση της Κομισιόν. Η προστιθέμενη αξία έχει αναγνωριστεί εξίσου από ευρωπαϊκούς δήμους. Είμαστε ήδη σε συζητήσεις ώστε να γίνει πλέον μέλος του Δικτύου και η Κορσική. Είναι το πρώτο δίκτυο στην ευρώπη με νομική οντότητα όπου οι ευρωπαϊκόι δήμοι ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Δεν ειναι τυχαίο ότι γύρω από αυτό το δίκτυο συσπειρώνονται πολλές εταιρείες, η κεντρική διοίκηση, ερευνητικές δράσεις σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, πιλοτικά προγράμματα, χρηματοδοτικές δράσεις σε επίπεδο περιφερειακό. Αυτά τα τρία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά πράγματα και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε και με τη νέα δημοτική αρχή με την ανάλογη στοχοθεσία» ανέφερε ο Κώστας Σαρελάκης. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.