Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιατί έτσι και γιατί τώρα στην Παλαιστίνη

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
09 Οκτωβρίου 2023 / 19:29
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Ένα οδοιπορικό σε πηγές, δηλώσεις, και δημοσιεύματα με αφορμή τη νέα πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή

Η αναζήτηση μιας απάντησης στο ερώτημα γιατί γίνονται όλα αυτά στην Παλαιστίνη, οδηγεί στο δαιδαλώδες σύμπαν της ανακατάταξης και της αναδιανομής ισχύος στον Πλανήτη. Εν ολίγοις δεν αντέχει καμιά απλοϊκή προσέγγιση με συναισθηματικό τρόπο, διαλέγοντας στρατόπεδο και επιστρατεύοντας επιχειρήματα ηθικού και ιστορικού χαρακτήρα γι' αυτό. Άλλωστε ολόκληρη η νέα «μεθόριος» Ανατολής - Δύσης φλέγεται πλέον απ' άκρη σ' άκρη. Και κάπως έτσι διαμορφώνονται τα νέα εδαφικά δεδομένα, που τεκμηριώνουν τους ύστερους εθνικισμούς ενώ βεβαίως το παράλληλο σύμπαν στο cloud εξακολουθεί να φιλοξενεί όλη την τεχνολογία των πληροφοριών και των συναλλαγών, σε οικουμενική κλίμακα, παγκοσμιοποιημένα.

Στο γιατί τώρα και γιατί έτσι, μια εξήγηση για την επιλογή της ιστορικής στιγμής είναι η εσωτερική ανακατωσούρα σε Ισραήλ και ΗΠΑ τα τουλάχιστον τελευταία δυο χρόνια, που τις εμφανίζουν λιγότερο αποτελεσματικές. Έτσι οι δυνάμεις, μαζί και η Χαμάς, που επιθυμούν την ανάσχεση του αποκαλούμενου και σαουδοαραβικού σχεδίου προσέγγισης, είχαν κάθε λόγο να το τινάξουν στον αέρα. Άλλωστε το εκρηκτικό δυναμικό των ελεύθερων πολιορκημένων της Λωρίδας της Γάζα, είναι πάντοτε διαθέσιμο για κάτι τέτοιο.

Πως την πάτησαν έτσι οι μυθικής αποτελεσματικότητας ισραηλινές, μυστικές Υπηρεσίες; Δεν ήξεραν; Ή μήπως ήξεραν και δεν είπαν... Πόσο μεγάλη είναι η στρατιωτική απειλή για το Ισραήλ; Ο άμεσος χρόνος θα δείξει εφόσον κανείς πραγματικά δεν περιμένει να τροποποιηθούν θεαματικά τα ένθεν κακείθεν συμμαχικά πεδία.

Πλείστες όσες «αναλύσεις» προερχόμενες από τα στρατόπεδα των συγκρουόμενων και των υποστηρικτών τους, δεν έχουν την παραμικρή αξία καθ' όσον μετέρχονται συλλογισμούς και διατυπώσεις, που κατατείνουν στην πλήρη εξαφάνιση του άσπονδου εχθρού. Είτε αυτά τα λόγια βγαίνουν από το στόμα του Νετανιάχου και αφορούν στη Γάζα είτε από τον ιρανικό Τύπο και αναφέρονται στο Ισραήλ, που πρέπει να εξαφανιστεί από προσώπου Γης. Τέτοιες εθνοκαθαρτήριες προσδοκίες κατά κανόνα συμβάλουν στη διαιώνιση των συγκρούσεων, ποτίζοντας το δένδρο του μίσους με άλικο αίμα.

Όσο για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του προέδρου Αμπάς των Παλαιστινίων (Φατάχ) με τους ομολόγους του στην περιοχή, του υπΕξ της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένου, περιγράφονται από το παλαιστινιακό Πρακτορείο ειδήσεων wafa με σχεδόν το ίδιο κείμενο για όλες, που αναγνωρίζει εντέλει από τους συνομιλητές του τα ιστορικά δίκαια των Παλαιστινίων. Δηλώσεις πολύ μικρής αξίας, το δίχως άλλο.

Ενδιαφέρον έχει η υποκριτική παραίνεση όλων των άλλων προς τους εμπλεκόμενους να αποστούν της βίας. Όπως και η σχεδόν πανομοιότυπη δήλωση των παραγόντων της ΝΑΤΟϊκής πλευράς, με τον σχεδόν ίδιο αριθμό λέξεων και περιεχόμενο, που καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς και υπογραμμίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Η ίδια δήλωση από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, τον Μπάιντεν, τον Μακρόν, την Ούρσουλα, τον Μητσοτάκη, τον Δένδια, ίσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ κοκ! Copy - paste.

Δεν είναι λίγοι όσοι θέλουν τις κινέζικες επιδιώξεις, μαζί με τις ρωσικές να εξυπηρετούνται από τη νέα τροπή των πραγμάτων. Όσο και να ψάξεις δεν θα το δεις να αποτυπώνεται στις επίσημες ανακοινώσεις, πολύ περισσότερο στα δημοσιεύματα, που είναι μάλλον οξυζενέ! Στο μεταξύ βεβαίως, απροσπέλαστη παραμένει από την πρώτη στιγμή του πρωινού του Σαββάτου η ιστοσελίδα της Χαμάς, «λόγω της μεγάλης ζήτησης», καταλύοντας έναν ακόμα μύθο εξατομικευμένης πρόσβασης σε κάθε πληροφορία την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, των big data και των υπερευρυζωνικών δυνατοτήτων.

Εν ολίγοις, κι αυτή η φωτιά στην Παλαιστίνη αξιοποιείται από τους μεγάλους παίκτες της Οικουμένης για την ενίσχυση ή έστω τη διατήρηση θέσεων σε μια περιοχή της Γης, που εάν δεν είχε τις πηγές ορυκτών καυσίμων, μπορεί και νάταν τουριστικός παράδεισος. Όμως οι θερμές θάλασσες υπήρξαν ανέκαθεν το επίδικο των μεγάλων Δυνάμεων και το παλαιστινιακό ένας διακόπτης ισχύος. Αλίμονο στον κοσμάκη, που ζει σε τέτοιους πολύφερνους τόπους!

ΦΩΤΟ@SHUTTERSTOCK/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.