Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πώς ψηφίζουμε την Κυριακή- Οι σταυροί που βάζουμε

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
07 Οκτωβρίου 2023 / 16:03
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Μια πρώτη εικόνα αποτελεσμάτων θα υπάρχει από τα μικρά εκλογικά τμήματα της Κέρκυρας γύρω μετά τις 8.30 το βράδυ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έφτασε η ώρα της αλήθειας για τους υποψηφίους των αυτοδιοικητικών εκλογών που διεκδικούν την ψήφο μας. Η προεκλογική κούρσα για τη μάχη της επικράτησης ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, με το λόγο να περνάει τώρα στους πολίτες, οι οποίοι προσέρχονται αύριο στις κάλπες για να αναδείξουν τα πρόσωπα εκείνα που κέρδισαν την εμπιστοσύνη τους. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε τοπικό επίπεδο, μια πρώτη εικόνα από τα μικρά εκλογικά τμήματα της Κέρκυρας θα υπάρχει γύρω στις 8.30 – 9 το βράδυ της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, ενώ εκτιμάται ότι μετά τις 10 μ.μ. – 10.30 μ.μ. θα υπάρχει μια ομαλή ροή των αποτελεσμάτων που θα αφορά ωστόσο μόνο στους υποψήφιους συνδυασμούς. Η σταυροδοσία αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου από το Πρωτοδικείο της Κέρκυρας.

Προκειμένου να υπάρχει μια ομαλή ροή στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι κάλπες θα ανοίξουν με συγκεκριμένα σειρά, ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του κάθε εκλογικού τμήματος. Ειδικότερα, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, στα τμήματα με μονά νούμερα θα ανοίξουν πρώτα οι κάλπες για τις Δημοτικές εκλογές και στα ζυγά οι κάλπες για τις Περιφερειακές εκλογές.

16 +6 συνδυασμοί

 Οι υποψήφιοι συνδυασμοί που διεκδικούν τα ηνία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι έξι. «Ιόνιο Δυνατά-Κάθε νησί Ψηλά» με επικεφαλής τη Ρόδη Κράτσα, «ΑΝΑΣΑ» με επικεφαλής τον Θ. Γαλιατσάτο, «Ιόνια Εποχή» με επικεφαλής τον Γ. Τρεπεκλή, «ΛΑΣΥ» με επικεφαλής την Αλ. Μπαλού, «Μένουμε Ιόνιο» με επικεφαλής τη Μ. Δρυ και «ΑΡ.Σ.Ι» με επικεφαλής τον Γ. Ραιδεστινό.

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις Δήμους της ΠΕ Κέρκυρας οι υποψήφιοι συνδυασμοί είναι συνολικά 16.

Δήμος Β. Κέρκυρας:

«Αλλάζει η Βόρεια Κέρκυρα – Δύναμη Ανάπτυξης» με επικεφαλής τον Γ. Μαχειμάρη, «ΛΑΣΥ» με επικεφαλής τον Κ. Ρούσσινο, «Συμπαράταξη Ανεξάρτητων Πολιτών» με επικεφαλής τον Σπ. Βάρελη

Δήμος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων:

«Κερκυραίων Δήμος-Κέρκυρα 2028» με επικεφαλής τη Μ. Υδραίου, «Αλλάζουμε Ρότα» με επικεφαλής τον Τ. Μεταλληνό, «Εξαρχής» με επικεφαλής τον Στ. Πουλημένο, «ΛΑΣΥ» με επικεφαλής τον Γ. Μπορμπότη, «Κερκυραϊκή Συμμαχία» με επικεφαλής τον Γ. Καρύδη.

Δήμος Νότιας Κέρκυρας:

 «Ενωτική Κίνηση Νότιας Κέρκυρας», με επικεφαλής τον Κ. Λέσση, «ΛΑΣΥ» με επικεφαλής τον Στ. Πελάη, «Νέα Αρχή για τη Νότια Κέρκυρα» με επικεφαλής τον Αλ. Αλεξάκη, «ΔΗΜΟΣΥΝ» με επικεφαλής τον Ν.Γκούση, «Ενωμένοι για το Νότο», με επικεφαλής τον Β. Χειμαριώτη

Δήμος Παξών:

 «Παξινοί Ενεργοί Πολίτες», με επικεφαλής τον Σπ. Βλαχόπουλο, «ΛΑΣΥ» με επικεφαλής την Λ. Αντίοχου, «Πολίτες με όραμα», με επικεφαλής τον Μ. Βλαχόπουλο

Από τις 7 το πρωί

 Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 μμ. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν στα 250 εκλογικά τμήματα της ΠΕ Κέρκυρας με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Διευκρινίζεται ότι οι εκλογείς ψηφίζουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα τόσο για τις δημοτικές όσο και για τις περιφερειακές εκλογές σε δυο ξεχωριστές κάλπες. Πρώτα ολοκληρώνεται η διαδικασία για τις δημοτικές εκλογές και επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις περιφερειακές εκλογές ρίχνοντας τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη.

Οι σταυροί

 Σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης για την εκλογή τόσο περιφερειακών συμβούλων όσο και δημοτικών συμβούλων είναι τέσσερις. Εξαίρεση αποτελεί ο Δήμος Παξών, με μέγιστο αριθμό τους τρεις σταυρούς. Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι δυο υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου. Το εκλογικό σώμα στην Κέρκυρα ανέρχεται στις 105.324, αποτελώντας τη μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων μεταξύ των νησιών του Ιονίου.

Ποιος εκλέγεται

 Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 43% επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε διαφορετική περίπτωση, διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς. Ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών λαμβάνει κατ’ ελάχιστο τα 3/5 (60%) των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα. Αν το ποσοστό του επιτυχόντος συνδυασμού είναι μεγαλύτερο του 60%, τότε εκλέγει ανάλογο αριθμό συμβούλων.

Οι έδρες

 Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα απαρτίζεται από λιγότερα μέλη. Από 41 που είναι τώρα, θα αριθμούν τα 35 από την 1η Ιανουαρίου του 2024, οπότε και ξεκινάει η νέα πενταετής θητεία του οργάνου.

Οι έδρες κατανέμονται ως εξής:

 ΠΕ Κέρκυρας: 17 ΠΕ Ζακύνθου:7 ΠΕ Κεφαλληνίας:6 ΠΕ Ιθάκης:1 ΠΕ Λευκάδας:4 Αλλαγές θα υπάρχουν και στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων. Ειδικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Β. Κέρκυρας θα απαρτίζεται από 25 μέλη (4 ΔΕ Αγ. Γεωργίου, 10 ΔΕ Εσπερίων, 8 ΔΕ Θιναλίου, 3 ΔΕ Κασσωπαίων), το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων από 39 δημοτικούς συμβούλους (ΔΕ Αχιλλείων 5, ΔΕ Ερείκουσσας 1, ΔΕ Κερκυραίων 22, ΔΕ Μαθρακίου 1, ΔΕ Οθωνών 1, ΔΕ Παλαιοκαστριτών 2, ΔΕ Παρελίων 4, ΔΕ Φαιάκων 3), το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Κέρκυρας από 25 μέλη (ΔΕ Κορισσίων 7, ΔΕ Λευκιμμαίων 10, ΔΕ Μελιτειέων 8) και το Δημοτικό Συμβούλιο Παξών από 15 μέλη (ΔΕ Παξών 15). Οι νέες αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 με πλήρη πενταετή θητεία, που θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΧΕΙΟ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.