Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαθέσιμα τα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία της Κέρκυρας

ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ
05 Οκτωβρίου 2023 / 10:28
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Μέχρι την 1η Νοεμβρίου ο εμβολιασμός με τα τέσσερα συμβατικά εμβόλια γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα ψυγεία των φαρμακείων της Κέρκυρας βρίσκονται τα αντιγριπικά εμβόλια για τον φετινό εμβολιασμό, ενώ ήδη πολίτες που επιθυμούν να θωρακιστούν από τώρα απέναντι στην εποχική γρίπη, απευθύνονται σε γιατρούς για την απαιτούμενη συνταγογράφηση.

Ο εμβολιασμός με τα τέσσερα συμβατικά εμβόλια πραγματοποιείται μέχρι τα τέλη του μήνα μόνο με ιατρική συνταγή, ενώ όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας από αρχές Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγογράφηση.

Οι πολίτες δηλαδή θα μπορούν να απευθύνονται στα φαρμακεία μόνο με το ΑΜΚΑ τους για την δωρεάν χορήγησή τους. Με συνταγογράφηση ωστόσο θα γίνεται ο εμβολιασμός με τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών.

Διευκρινίζεται ότι όλα τα εμβόλια, συμβατικά και νέου τύπου, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας.

                    

Παραλαβές

 

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Αλέξανδρο Σταματάκο, από τα τέλη Αυγούστου έχουν παραληφθεί 3.000 αντιγριπικά εμβόλια, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη να παραδίδονται και οι υπόλοιπες παρτίδες για το σύνολο των αναγκών του νησιού. Όπως τόνισε κάθε φαρμακείο εφοδιάζεται περίπου με 250 - 300 εμβόλια, τα οποία μπορεί να παραγγείλει και από φαρμακαποθήκες εκτός νομού. «Για πρώτη φορά φέτος παραλάβαμε την πρώτη παρτίδα εμβολίων τόσο νωρίς. Οι επόμενες παρτίδες των παραγγελιών παραδίδονται σταδιακά μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Το πρώτο δείγμα δείχνει ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις στα φαρμακεία μας», ανέφερε ο ίδιος.

Ξεκίνησε η ζήτηση

Ήδη πάντως έχει ξεκινήσει σταδιακά η ζήτηση από ενδιαφερόμενους πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν, δεδομένου ότι απαιτείται και ένα 15θημερο επώασης, προκειμένου ο οργανισμός να αναπτύξει τα απαιτούμενα αντισώματα.

«Ήδη βρισκόμαστε στην περίοδο για να εμβολιαστεί κανείς. Υπάρχει μια ήπια ζήτηση από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί εγκαίρως και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης», επισήμανε στην «Ε» ο γενικός οικογενειακός γιατρός Φοίβος Κακαβίτσας.  

Όπως τόνισε ο ελάχιστος χρόνος δράσης του εμβολίου για προστασία από την γρίπη είναι τουλάχιστον έξι μήνες έως έναν χρόνο, διευκρινίζοντας ότι το εμβόλιο έχει μια αποτελεσματικότητα 70%-80% για τα περισσότερα στελέχη της γρίπης. «Ακόμη και τώρα να εμβολιαστεί κάποιος, έχει προστασία μέχρι τέλος Μαρτίου τουλάχιστον», διευκρίνισε ο κ. Κακαβίτσας.

Σύσταση

Αν και ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη δεν είναι υποχρεωτικός, ωστόσο συστήνεται κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση αιμοσφαιρινοπάθειες, διαβήτη, νεφροπάθεια, ηπατοπάθειες, νευρολογικά νοσήματα, σύνδρομο Down, έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες, παχύσαρκοι, σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, σε άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα κ.α.

 

ΦΩΤΟ ΑΛ.ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.