Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Wine not?? … Ένα αφιέρωμα στον μαγικό κόσμο του κρασιού και τον Κερκυραϊκό Αμπελώνα!

#theotoki
28 Σεπτεμβρίου 2023 / 19:01

Σας παρουσιάζουμε ετικέτες ντόπιων κρασιών από μικροπαραγωγούς μέχρι σπουδαία και ιστορικά οινοποιία που έχουν κάνει γνωστή την Κέρκυρα και το «γλυκό» της κρασί μέχρι τα πέρατα του κόσμου…

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, η Κέρκυρα, γνωστή και ως το νησί των Φαιάκων από την αρχαιότητα είχε ως κύρια αγροτική καλλιέργεια το αμπέλι και την παραγωγή ποιοτικού Οίνου. Οι αναφορές του Ομήρου στην Οδύσσεια αλλά και του Ξενοφώντα ως προς την καταλληλότητα του εδάφους για την καλλιέργεια του σταφυλιού, καθιστούν την Κέρκυρα ως την πιο γνωστή αμπελοοινική ζώνη κατά την αρχαιότητα. Ο Όμηρος, ο μεγάλος ποιητής, αναφέρθηκε επίσης στο κρασί και την καλλιέργεια του αμπελώνα στην Κέρκυρα, όταν κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του Οδυσσέα στη χώρα των Φαιάκων, του προσφέρθηκε άφθονο κρασί, αναφερόμενο και ως το νέκταρ των Θεών…

Μετέπειτα, με την συνθήκη παράδοσης της Κέρκυρας στους Ενετούς αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «ο οίνος είναι το πολυτιμότερο προϊόν της». Στις αρχές του 15ου έως τον 17ο αιώνα, ο Κερκυραϊκός αμπελώνας επεκτάθηκε για να καλύψει την τότε ζήτηση, λόγω της φυλλοξήρας που εμφανίστηκε στην Δυτική Ευρώπη. Στις μέρες μας μόνο σε κάποια μικρά αμπελοτόπια διασώζονται όλες αυτές οι Αρχέγονες ποικιλίες και οινοποιούνται για ιδιωτική χρήση.  Eν τω μεταξύ προ ενετοκρατίας η Κέρκυρα ήταν ένας απέραντος αμπελώνας. Οι ενετικές αρχές έδωσαν κίνητρα και πείσμωσαν τον πληθυσμό ώστε οι άνθρωποι να καλλιεργήσουν ελιές, διότι η ευρύτερη πολιτική ήταν "σταφίδα από τη Ζάκυνθο, κρασί από την Κεφαλονιά και ελαιόλαδο από την Κέρκυρα". Σήμερα στο νησί υπάρχουν πάνω από 4 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και αρκετοί παλιοί αμπελώνες, που ανέρχονται σε 4.400 στρέμματα με χωρική οινοποίηση. Πιο πρόσφατα έχουν φυτευτεί 450 στρέμματα, εκ των οποίων τα 2/3 είναι φυτεμένα με τον άσπρο Κακοτρύγη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μικρών αμπελουργών κάποιες από τις κυριότερες Αρχέγονες ποικιλίες σταφυλιού που φύονται στην Κέρκυρα και είναι κατάλληλες προς Οινοποίηση είναι:

Λευκό κρασί: Κακοτρύγη, Ξεροποδιά, Ρομπόλα, Μοσχάτο ή Μοσχατέλο, Πετροκόριθο Λευκό, Τσουπί λευκό ή Λευκό Κορακιανίτικο, Γκουζιανίτη.

Ερυθρό κρασί: Πετροκόριθο Μαύρο, Σκοπελίτικο, Τσουπί μαύρο ή Μαύρο Κορακιανίτικο, Αφιώνι, Φιδιά, Μαντζαβί, Κουμή, Κατσακούλιας.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού η τοπογραφία καθορίζεται από το βουνό Παντοκράτορας ενώ, το νότιο τμήμα είναι πεδινό με υψόμετρο που πλησιάζει εκείνο της θάλασσας. Στο βόρειο τμήμα, καλλιεργούνται κυρίως ερυθρές ποικιλίες σε επικλινή αμπέλια και βαριά εδάφη. Στο πεδινό νότιο τμήμα κυρίαρχες είναι οι λευκές ποικιλίες. Σημειώνεται πως το κλίμα στο νησί είναι ιδιαίτερα υγρό και αυτό δημιουργεί προβλήματα στους αμπελοκαλλιεργητές που προτιμούν ποικιλίες ανθεκτικές στις μυκητιάσεις όπως είναι το λευκό Κακοτρύγης, που πήρε το όνομα της λόγω της δύσκολης απόσπασης του μίσχου από το πρέμνο κατά το στάδιο του τρύγου και το ερυθρό Πετροκόριθο, μια ποικιλία που αγαπά τα πετρώδη εδάφη και κατά μια εκδοχή προήλθε από τους Κορίνθιους που ήταν οι πρώτοι αρχαίοι αποικιστές που κατοίκησαν στο νησί το 735 π.Χ.

Σας παρουσιάζουμε ετικέτες ντόπιων κρασιών από μικροπαραγωγούς μέχρι σπουδαία και ιστορικά οινοποιία που έχουν κάνει γνωστή την Κέρκυρα και το «γλυκό» της κρασί μέχρι τα πέρατα του κόσμου …

 

ΟΙΝΟΠΟΙΕΊΟ ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗΣ

Το οινοποιείο της οικογένειας Λειβαδιώτη ξεκίνησετο 1989 στα αμπελοκτήματα του Χαλικούνα. Ο Κακοτρύγης τους, που παράγεται από πρώιμο σταφύλι, είναι ένα χρυσαφένιο κρασί, υψηλόβαθμο και με τρανταχτή οξύτητα, με γλυκά αρώματα κηρήθρας και σταφίδας, με ελαφριά τανικότητα και μεγάλη επίγευση. Κάποιες χρονιές βγάζουν και ροζέ από Σκοπελίτικο και ένα γλυκό κρασί από σταφύλια Κακοτρύγη λιασμένα επάνω σε σεντόνια. Το ερυθρό τους, 100% από Σκοπελίτικο από τη Γράβα, έχει ένα σχετικά διάφανο ερυθρό χρώμα, χαμηλής έντασης μύτη με λίγο φρούτο, ενώ η δύναμη και οι ιδιαιτερότητές του βρίσκονται στο στόμα, που είναι ελαφρύ, με ευχάριστες τανίνες και καλή οξύτητα. 

Χαλικούνας, Τηλ, 6936868178

 

ΚΤΗΜΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ

Ο αμπελώνας της Οικογένειας Γραμμένου βρίσκεται στο χωριό των Σιναράδων 2 χιλιόμετρα περίπου από το χώρο που στεγάζεται το οινοποιείο. Η ενασχόληση της οικογένειας με την καλλιέργεια του αμπελιού έχει ως σκοπό την αναβίωση και ανάπτυξη γηγενών ποικιλιών και την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών. Η ιστορία του οινοποιείου της Οικογένειας Γραμμένου ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στην περιοχή Σιναραδες Κέρκυρας από τον Παναγιώτη Γραμμένο. Ξεκίνησε να φτιάχνει κρασί σε ερασιτεχνικό επίπεδο και να καλλιεργεί αμπέλια με Κερκυραϊκές τοπικές ποικιλίες. Την αγάπη και το πάθος του για το κρασί τα μετέδωσε στον γιο του Σπύρο Γραμμένο ο οποίος έθεσε τις βάσεις της επιχειρηματικής του φιλοσοφίας και το 2002 ίδρυσε το ιδιόκτητο σύγχρονο οινοποιείο της Οικογένειας Γραμμένου.
 
 
Οι κύριες ποικιλίες του κτήματος είναι η λευκή Κακοτρύγης από την οποία παράγεται το λευκό κρασί ΚΑΚΟΤΡΥΓΗΣ Π.Γ.Ε. και η ερυθρή Πετροκόριθο (ποικιλία που αγαπά τα πετρώδη εδάφη και κατά μια εκδοχή προήλθε από Κορίνθιους που ήταν οι πρώτοι αρχαίοι αποικιστές που κατοίκησαν στο νησί το 735) από την οποία παράγεται το ροζέ κρασί ΠΕΤΡΟΚΟΡΙΘΟ ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ. Ιδιαίτερα αξιόλογες ποικιλίες (αν και δεν έχουν αναγνωριστεί όσο θα έπρεπε) που καλλιεργούνται σε πολύ περιορισμένες εκτάσεις του αμπελώνα είναι οι λευκές: ΦΙΔΙΑ, ΚΟΚΑΛΙΑΡΗΣ, ΚΟΖΑΝΙΤΗΣ, ΡΟΜΠΟΛΑ. Και οι ερυθρές ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΟ και ΜΑΡΤΖΑΒΙ παρουσιάζοντας μεγάλο οινολογικό ενδιαφέρον. Σκοπός της εταιρίας είναι οι ποικιλίες αυτές σύντομα να αποκτήσουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα και θέση στον οινολογικό χάρτη. Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι ακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας καθώς και της επιστημονικής μελέτης ώστε το παραγόμενο προϊόν να είναι άξιο των προσδοκιών και των απαιτήσεων για τη παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιών.
 
 
Αερόστατο, Σιναράδες - Τηλ. 6946124662
 
Προμηθευτείτε επίσης κρασιά του κτήματος Γραμμένος σε κάποιο από τα 17 συνολικά καταστήματα Μασούτης της Κέρκυρας.
 
 
 
Η οικογένεια Θεοτόκη κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και είναι μια από τις ιστορικές οικογένειες στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και στον τομέα της αμπελουργίας και της οινοποιίας. Ο Γιάννης Θεοτόκης, πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, διετέλεσε τρεις φορές υπουργός Γεωργίας, έχοντας επίσης σπουδάσει γεωπονία στη Βιέννη, και το 1950 Πρωθυπουργός της Ελλάδας, όπως και ο πατέρας του Το τοπικά διάσημο και εξαιρετικής ποιότητας κρασί Θεοτόκυ, ξηρό λευκό, κόκκινο. και ροζέ, παράγεται και εμφιαλώνεται στα 15 στρέμματα αμπελώνων του Κτήματος. Το κρασί παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο και η διαδικασία της ζύμωσης και ωρίμανσης, που γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, δίνει στο κρασί φυσική σταθερότητα και εξαιρετική ποιότητα και γεύση. 
 

ΛΙΒΑΔΙ ΡΟΠΑ, Τηλ, 6945593016

 

ΑΜΠΕΛΟΥ ΤΟΠΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΑΟΥΛΟΣ

Ο οινοπαραγωγός Ανδρέας Σαούλος στο κτήμα του στους Καββαδάδες συνεχίζει με το ίδιο πάθος να παράγει κρασί ποικιλίας Κακοτρύγη εξαιρετικής ποιότητας και πλούσιας φρουτώδους γέυσης με μοναδικό άρωμα προβάλλοντας όλα τα αρώματα της κερκυραικής γης.

 

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ BOROVINO WINE

Το Οινοποιείο Borovino Wine εδρεύει στην Λευκίμμη Κέρκυρας. Η εμπειρία των χρόνων, η γνώση, η αγάπη και το μεράκι για το κρασί, επέβαλαν τη δημιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου, με στόχο την παραγωγή κρασιών υψηλών απαιτήσεων. Η ολοένα αυξανόμενη δυναμική της επιχείρησης υποβοηθήθηκε από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της πορείας των κρασιών του οινοποιείου στην τοπική αγορά. Σήμερα, το νέο οινοποιείο Borovino Wine, παραλαμβάνει τα σταφύλια της οινοποίησης του από τον ιδιόκτητο αμπελώνα στην νότια Κέρκυρα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λευκίμμης, όπου καλλιεργούνται η κατοχυρωμένη τοπική λευκή ποικιλία Κακοτρύγης και η τοπική ερυθρή ποικιλία Σκοπελίτικο. Με βάση τις παραπάνω ποικιλίες το οινοποιείο παράγει τα πα παρακάτω κρασιά: Ερυθρός Οίνος Ξηρός, Λευκός Οίνος Ξηρός & Ροζέ Οίνος Ξηρός.

Λευκίμμη, Φιλικής Εταιρείας 6, Τηλ. 6980511235

 

Με ποιο παραδοσιακή "λιχουδιά" συνοδεύεται όμως το κρασί και απογειώνετε η απόλαυση;;

Ωστόσο το τοπικό αλλαντικό της Κέρκυρας, γνωστό από την εποχή της Ενετοκρατίας δεν θα μπορούσε να μην συνοδέυει ως τοπική "λιχουδιά" ένα καλό ποτήρι κρασι. Το δημοφιλές πλέον πανελλαδικά νούμπουλο ήταν και παραμένει το πιο δημοφιλές αλλαντικό της Κέρκυρας, γνωστό ως και το “κερκυραϊκό προσούτο”.  Το αυθεντικό, αρωματικό νούμπουλο όπως το έτρωγαν οι παλιοί αποτελεί το ιδανικό ξεκίνημα με ένα ποτήρι κρασί πριν το κυρίως πιάτο.

Το Νούμπουλο (Φουμικάδο κατά τους Ενετούς), είναι το παραδοσιακό αλλαντικό της Κέρκυρας αφού εντοπίζεται από πολύ παλιά και συγκεκριμένα όταν έλλειψη ψυγείων οι Κερκυραίοι συντηρούσαν τα τρόφιμα τους με φυσικούς τρόπους. Το αλάτιζαν, το κάπνιζαν στο τζάκι καίγοντας σχίνους, μυρτιά και άλλα μυρωδικά της Κερκυραϊκής γης.Στην Αλλαντοποιία – Κρεοπωλείο Μιχαλάς παρασκευάζεται από το 1981 παραδοσιακό Κερκυραϊκό νούμπουλο. Χρησιμοποιώντας τις αγνότερες πρώτες ύλες και φρέσκο κρέας δίνει έμφαση στο παραδοσιακό τρόπο ωρίμανσης αλλά την παραδοσιακή τεχνική δεσίματος.

Αλλαντοποιία Κρεοπωλείο Μιχαλάς, Δουκάδες 2663042125
 
 

Ασφαλώς και μέσα στο αφιέρωμά μας δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε αγαπημένο στέκι όπου το καλό κρασί και τα τσιμπολογήματα που το συνοδεύουν αποτελούν must ειδικά τώρα όπου ο καιρός χειμωνιάζει… 

 

SALUTERIA WINE N DELI

Για τα ανήσυχα πνεύματα που εκτιμούν τους σπιτικούς μεζέδες και το καλό αρωματικό κρασί, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Saluteria Wine n Deli. Εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Κέρκυρας στην Ιακώβου Πολυλά 24, στον Πεζόδρομο η οινογνωσία έχει την τιμητική της. Απογειώστε τους γευστικούς σας κάλυκες με κάποιο από τα μοναδικά πλατώ με τυριά, αλλαντικά, chutney φρούτων και φυσικά πολλά ακόμη signature πιάτα ή ελληνικές σπεσιαλιτέ ημέρας που θα σας καταπλήξουν. Φρέσκια ατμόσφαιρα, μπόλικο κρασί και ποτό και γεύσεις  απλές, αγνές & πάνω απ ‘ όλα ελληνικές!

Νέκταρ των Θεών, παρηγοριά των θνητών...
 
Η ομάδα της SALUTERIA εξηγεί....
 
"Τα κρασιά μπορούν να ταξινομηθούν σε έξι κατηγορίες : τα ελαφρά λευκά, λευκά με έντονη γεύση , ροζέ, ελαφρά κόκκινα, κόκκινα με έντονα χαρακτηριστικά και κόκκινα με σώμα. Για τα λευκά και τα ροζέ τα είπαμε, για τα κόκκινα θα πούμε.
 
 
Κόκκινο ελαφρύ: κατσίκι, βοδινό, χοιρινό, ζυμαρικά, συκώτι, πουλερικά και λαχανικά με έντονη γεύση.
 
Κόκκινο με έντονα χαρακτηριστικά: κυνήγι, όπως ελάφι, αγριογούρουνο, λαγός και μερικά πουλερικά όπως αγριόπαπια καθώς και κάποια κόκκινα κρέατα πιο βαριά.
 
Κόκκινο κρασί με σώμα της καλύτερης ποιότητας: τυριά και μόνο τυριά
 
*Τα καυτερά φαγητά καταστρέφουν την γεύση των περισσότερων κρασιών."

Κρατήσεις στο τηλέφωνο 2661105186