Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Βουλή από τον Αλ. Αυλωνίτη το θέμα των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στην Κέρκυρα

Αλέξανδρος Αυλωνίτης
27 Σεπτεμβρίου 2023 / 14:03

Mε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Βουλή φέρνει το θέμα των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στην Βόρεια Κέρκυρα ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, με επίκαιρη ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας να γίνουν άμεσες ενέργειες από το Υπουργείο και τον ΕΟΔΥ για την προστασία των πολιτών.

Ο βουλευτής υπογραμμίζει πως η αναστάτωση στην Κέρκυρα είναι έκδηλη, μετά την εξακρίβωση τριών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης σε διάστημα λιγότερο των 5 μηνών, στο Βόρειο τμήμα του νησιού.

Με την επίκαιρη ερώτηση του ζητάει απο το Υπουργείο και τον ΕΟΔΥ να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του κλίματος ασφάλειας στους πολίτες της Κέρκυρας και την θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης :

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα : Αναστάτωση από τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην Βόρεια Κέρκυρα – Ενημέρωση για τις ενέργειες Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ”

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην Κέρκυρα, μετά την εξακρίβωση τριών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης σε διάστημα λιγότερο των 5 μηνών, στο Βόρειο τμήμα του νησιού. Τα τρία κρούσματα παρατηρήθηκαν στην ίδια περιοχή, σε μικρό διάστημα, από τον Μάιο του 2023 έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 και δυστυχώς, από τους τρεις άτυχους συμπολίτες μας που νόσησαν, οι δύο κατέληξαν.

Από τη διαπίστωση ήδη της πρώτης νόσησης (5ος/2023) οι ιατροί του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας ενημέρωσαν τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το περιστατικό, εφαρμόζοντας τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα (τα οποία έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα και τα οποία δεν έχουν διαψευστεί) ο ΕΟΔΥ με μεγάλη καθυστέρηση κι αφού διαπιστώθηκαν ακόμη δύο νοσήσεις, ενημέρωσε μόλις προ ολίγων ημερών τη Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προκειμένου να τεθούν σε ισχύ τα πρωτόκολλα που προβλέπονται από τις υγειονομικές διατάξεις (μυοκτονία, απολύμανση, προληπτικά μέτρα κλπ).

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

Ποιες ήταν οι ακριβείς ενέργειες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας, από την αρχική καταγραφή περιστατικού έως και σήμερα; Είναι ακριβές ότι σημειώθηκε τόσο μεγάλη χρονική υστέρηση στην ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου που προβλέπεται από τις υγειονομικές διατάξεις κι αν ναι, γιατί;

- Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβείτε για την αποκατάσταση του κλίματος ασφάλειας στους πολίτες της Κέρκυρας και την θωράκιση της δημόσιας υγείας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος – Χρήστος Αυλωνίτης