Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δέκα χαμένες ευκαιρίες χρηματοδότησης έργων ζωτικής σημασίας

Σπύρος Κοντομάρης
15 Σεπτεμβρίου 2023 / 11:49

Tου Σπύρου Κοντομάρη, Υποψ. Δημοτικoύ Συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας, Χημικού Μηχανικού ΕΜΠ, τ. μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ

Είναι αλήθεια ότι η εποχή της εξολοκλήρου κρατικής επιχορήγησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι σκληροί δημοσιονομικοί κανόνες των Μνημονίων περιέκοψαν δραματικά τους κρατικούς πόρους της ΤΑ και ταυτόχρονα συρρίκνωσαν τη δυνατότητα άσκησης αυτοτελούς πολιτικής, «αναγκάζοντας» πολλούς Δήμους της χώρας να αναζητήσουν διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Ορισμένα από αυτά, όπως τα ΣΔΙΤ και τα έργα «συνεκμετάλλευσης» παρέδωσαν σημαντικό τμήμα της περιουσίας των Δήμων στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων και τελικά δεν ευνόησαν τις τοπικές κοινωνίας.

Άλλοι Δήμοι όπως αυτός της Πάτρας δεν το έβαλαν κάτω και πάλεψαν να τα βγάλουν πέρα με πολλά έργα αυτεπιστασίας, αλλά και αναζητώντας οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και στην μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά, χωρίς να υποθηκεύει το μέλλον τους.

Στη Νότια Κέρκυρα μια περιοχή με τραγικές ελλείψεις σε στοιχειώδεις υποδομές Νερού, Αποχέτευσης, Απορριμμάτων, Οδοποιίας, Σχολείων, Αθλητικών Κέντρων κλπ, έχει γίνει πλέον οι απερχόμενες Δημοτικές Αρχές, να δικαιολογούν τον απολογισμό του ανεπαρκούς έργου τους, επικαλούμενες πάντα τις ίδιες ακριβώς δικαιολογίες.

«…Προσπαθήσαμε αλλά δεν…», «..μας έλειπαν οι πόροι..», «.. είμασταν υποστελεχωμένοι…», «… παραλάβαμε χάος…», «…την επόμενη φορά θα δημοπρατήσουμε εκατομμύριαααα.....».

Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία συμφωνούν με αυτό που όλοι μας βλέπουμε και πιστεύουμε, ότι δεν έγινε κανένα ουσιαστικό έργο, ότι τα τελευταία χρόνια, χάθηκαν πολύ σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες τόσο για το σύνολο της Κέρκυρας, όσο ειδικά για το Νότο. Ευκαιρίες χρηματοδότησης ζωτικής σημασίας έργων χωρίς μάλιστα ο Δήμος να έπρεπε να δανειστεί, να ενεχυριάσει, ή να ανεχθεί τη σύμπραξη ή συνεκμετάλλευση με κάποιον ιδιώτη.

Υπενθυμίζουμε δέκα από τις πιο ενδεικτικές χαμένες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες υπογραμμίζουν την ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ των δυο δημοτικών αρχών που διοίκησαν τα τελευταία χρόνια τόσο τον Ενιαίο όσο και το Δήμο του Νότου, έχοντας μάλιστα την πολιτική «πολυτέλεια» ευθυγράμμισης με εκάστοτε Κυβέρνηση και την Περιφέρεια (Τσίπρας, Γαλιατσάτος, Νικολούζος – Μητσοτάκης, Κράτσα, Λέσσης).

 

  1. Στις 22 Αυγούστου 2022 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε ανοιχτή πρόσκληση[i] για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης έργων στα δίκτυα ύδρευσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η πρόσκληση αφορούσε Δήμους Περιφέρειες και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και χρηματοδοτούσε μεταξύ άλλων:

  • Κατασκευή νέων εξωτερικών δικτύων και έργων επέκτασης – ενίσχυσης υφιστάμενων εξωτερικών δικτύων μεταφοράς πόσιμου νερού από νέες ή υφιστάμενες υδροληψίες.
  • Αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων διανομής πόσιμου νερού.
  • Κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας πόσιμου νερού με τον απαιτούμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
  • Κατασκευή υποδομών αποθήκευσης και διανομής πόσιμου νερού ή αναβάθμιση υφιστάμενων.
  • Καθοδική προστασία εξωτερικών αγωγών μεταφοράς νερού.
  • Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων.
  • Αναγκαία έργα υδροληψίας και τα απαραίτητα αντλιοστάσια για τη μεταφορά του νερού.
  • Αναβάθμιση υφιστάμενων αντλιοστασίων με τοποθέτηση μετατροπέων (inverters).

 

Η προθεσμία υποβολής έληξε τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 2022. Ας εξηγήσει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή Νότιας Κέρκυρας γιατί έχασε αυτή τη χρηματοδότηση, παρότι το θέμα της έλλειψης πόσιμου νερού βασανίζει σε μόνιμη βάση εδώ και δεκαετίες της περιοχή.

 

  1. Στις 10 Μαΐου 2018  το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε ανοιχτή πρόσκληση[ii]  για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, για έργα ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η πρόσκληση αφορούσε Δήμους, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και Συνδέσμους Ύδρευσης και χρηματοδοτούσε μεταξύ άλλων:

  • Κατασκευή νέων εξωτερικών δικτύων και έργων επέκτασης - ενίσχυσης υφιστάμενων εξωτερικών δικτύων μεταφοράς πόσιμου νερού από νέες ή υφιστάμενες υδροληψίες, στο κεντρικό φρεάτιο ή στην δεξαμενή υδροδότησης του οικισμού.
  • Αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων διανομής πόσιμου νερού μέσω: αντικατάστασης παλαιωμένων αγωγών, διασύνδεσης αγωγών, ενίσχυσης διατομών, δημιουργίας ζωνών και επαρκών βρόγχων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου ύδατος, των υδραυλικών χαρακτηριστικών λειτουργίας των δικτύων και την καλύτερη λειτουργικότητα και ευελιξία του δικτύου σε περιπτώσεις βλάβης ή απομόνωσης τμημάτων για συντήρηση, ή ακόμα για την περίπτωση απομόνωσης της κεντρικής δεξαμενής, κεντρικού φρεατίου.
  • Κατασκευή υποδομών αποθήκευσης (π.χ. λιμνοδεξαμενές, φράγματα, δεξαμενές κλπ) και διανομής (π.χ. αντλιοστασίων κλπ) πόσιμου νερού ή αναβάθμιση υφιστάμενων.
  • Κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας πόσιμου νερού με τον απαιτούμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (π.χ. διυλιστήρια, διατάξεις αποσκλήρυνσης – αποσιδήρωσης - απονιτροποίησης νερού κλπ).
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλε-έλεγχος/ τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού (π.χ. κεντρικού μετρητικού συστήματος τροφοδοσίας του δικτύου ύδρευσης, συστήματος διαχείρισης της πίεσης του δικτύου ύδρευσης, παρακολούθησης και αυτομάτου ελέγχου των υδραυλικών λειτουργικών παραμέτρων κλπ).
  • Καθοδική προστασία εξωτερικών αγωγών μεταφοράς νερού, αυτοματοποιημένη λειτουργία παρακολούθησης και μέτρησης θολότητας σε εξωτερικούς αγωγούς μεταφοράς νερού από σημείο υδροληψίας σε εγκαταστάσεις διυλιστηρίου νερού.
  • Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση (π.χ. αποσκλήρυνση, αποσιδήρωση, απονιτροποίηση) υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων.
  • Εγκαταστάσεις αφαλάτωσης θαλασσινού/υφάλμυρου νερού με τα αναγκαία έργα υδροληψίας και διάθεσης των παραπροϊόντων, τυχόν νέο δίκτυο μεταφοράς (νέα χάραξη) αφαλατωμένου νερού με τα απαραίτητα αντλιοστάσια και δεξαμενές αποθήκευσης (εξωτερικό υδραγωγείο) ή αύξηση παροχετευτικότητας υφιστάμενου εξωτερικού υδραγωγείου που αποδεδειγμένα δεν επαρκεί μετά την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων αφαλάτωσης.

 

Η αρχική προθεσμία υποβολής έληγε στις 30/9/2018 και ο αρχικός προϋπολογισμός είχε ύψος 200 εκ.€. Όμως η πρόσκληση του ΥΠΕΣ τροποποιήθηκε 4 φορές με τελικό προϋπολογισμό 520 εκ.€ και τελική προθεσμία υποβολής 28/02/2019, καθώς πολλοί Δήμοι της χώρας ενδιαφέρθηκαν και θέλησαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

 

Ο Ενιαίος Δήμος Κέρκυρας υπέβαλε άραγε πρόταση ?

 

  1. Στις 10 Μαΐου 2018  το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε ανοιχτή πρόσκληση[iii]  για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, για έργα ολοκληρωμένης διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης.

 

Η πρόσκληση αφορούσε Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και χρηματοδοτούσε μεταξύ άλλων:

  • Έργα εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων για οικισμούς με πληθυσμό αιχμής από 2.000 έως 15.000 ισοδύναμους κατοίκους
  • Έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων (ΕΕΛ)
  • Έργα σύνδεσης του ως άνω εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης του οικισμού Γ’ προτεραιότητας με νέα ΕΕΛ

 

Η πρόσκληση προϋπολογισμού 519 εκ.€ έληξε στις 28/02/2019.

 

Ο Ενιαίος Δήμος Κέρκυρας υπέβαλε πρόταση ? Δεν γνώριζε ότι το ζήτημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης λυμάτων εκτός ολοκληρωμένου συστήματος αποχέτευσης αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για την Κέρκυρα και ιδιαίτερα για το Νότο ?

 

  1. Στις 24 Απριλίου 2019[iv] πάλι στα πλαίσια του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι χάνεται η χρηματοδότηση για έργα αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.

 

Και επιπλέον.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, στις 3 Ιουλίου 2019 εγκρίθηκε έργο συνολικού ύψους 24 εκατ. EUR για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ στην Κέρκυρα, για την κατασκευή εγκατάστασης αποβλήτων για την επεξεργασία μικτών αποβλήτων (35 000 τόνοι/έτος) και χωριστά συλλεγόμενων βιολογικών αποβλήτων (12 500 τόνοι/έτος), συμπεριλαμβανομένης μονάδας λιπασματοποίησης και της παραγωγής βιοαερίου.

Το έργο χάθηκε με πολιτική ευθύνη της ΠΙΝ και των τριών απερχόμενων δημοτικών αρχών του Νησιού.

 

 

  1. Στις 2 Αυγούστου 2018[v] στα πλαίσια του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι χάνεται η χρηματοδότηση για έργα βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας.

 

  1. Στις 31 Οκτωβρίου 2019[vi] στα πλαίσια του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι χάνεται η χρηματοδότηση για έργα Ανέγερσης, Αποκατάστασης και Επανάχρησης δημοτικών κτιρίων, όπως Πολιτιστικά κέντρα - Στεγασμένες Στοές - Αποθήκες - Δημοτικά Λουτρά - Δημοτικά σφαγεία.

 

  1. Στις 14 Μαϊου 2019[vii] στα πλαίσια του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι χάνεται η χρηματοδότηση για έργα Ανέγερσης, Αποκατάστασης και Επανάχρησης εμβληματικών κτιρίων Δημοτικής περιουσίας, όπως πρώην Εργοστάσια - Στεγασμένες Στοές - Αποθήκες - Δημοτικά Λουτρά - Πρώην Ξενοδοχεία - Πρώην Στρατόπεδα - Ιστορικές Κατοικίες.

 

Επιπλέον,

 

Έχουμε μπροστά μας ευκαιρίες χρηματοδότησης που για μια ακόμα φορά κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς δεν έχει γίνει καμιά απολύτως προετοιμασία, και δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα ότι δεν θα εξαντληθούν οι πιστώσεις:

 

  1. ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, προθεσμία 31/12/2023, Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις[viii]

 

  1. ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, προθεσμία 31/12/2024, Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων[ix]

 

  1. ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, προθεσμία 31/12/2024, Σύνταξη / Επικαιροποίηση Σχεδίων και Μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων[x]

 

Είναι προφανές ότι τόσο οι προηγούμενες όσο και η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, κρύφτηκαν και κρύβονται πίσω από φτηνές δικαιολογίες. Όσο εύκολα ανακοινώνουν έργα και προγράμματα τόσο δύσκολα μπορούν να τα υλοποιήσουν. Τέτοιου τύπου δημοτικές αρχές, χωρίς σχέδιο, χωρίς προτεραιότητες και χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία είναι αδύνατο να παράξουν οποιοδήποτε μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Γι αυτό και έχασαν μέσα από τα χέρια τους πολλές και πολύ μεγάλες ευκαιρίες χρηματοδότησης έργων που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ και λείπουν εδώ και ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ από την καθημερινότητα του πολίτη στη Νότια Κέρκυρα, που αφορούν το νερό, την αποχέτευση, δρόμους, σχολεία, απορρίμματα, αθλητικές και λιμενικές εγκαταστάσεις.

Λίγες μέρες πριν την επόμενη λαϊκή ετυμηγορία είναι σίγουρο ότι δεν χρειαζόμαστε ούτε άλλες δικαιολογίες, ούτε άλλη ανικανότητα. Αντίθετα, χρειαζόμαστε ένα άλλο πολιτικό διάλογο και μια διαφορετική πολιτική συζήτηση, προκειμένου να μην επαναλάβουμε τα ίδια συλλογικά λάθη και να μη χάσουμε άλλες ευκαιρίες. Δυστυχώς, στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας βλέπουμε προεκλογικά την ίδια πολιτική νοσηρότητα και την ίδια  έλλειψη σοβαρότητας που βλέπαμε και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια:

  • Ο προγραμματικός διάλογος, έχει αντικατασταθεί με καλλιστεία εξαγορασμένων (?) υποψηφίων κομματαρχών και παραγόντων,
  • Τα μεγάλα απαραίτητα έργα έχουν αντικατασταθεί από τα «έργα του facebook» με μόνο στόχο να εκμεταλλευτούν τις μεμονωμένες ανάγκες των δημοτών για να εξαγοράσουν προεκλογικά την ψήφο τους,
  • Το προτεινόμενο παραγωγικό μοντέλο είναι τα φαραωνικά έργα τύπου ...Ντουμπάι, με την ευλογία της ….Δεξιάς του …Κυρίου

Ο μόνος που μπορεί στρατηγικά να ωφεληθεί από την παραμονή αυτής της δημοτικής αρχής και από την διαιώνιση αυτής της υπο-πολιτικής και αυτής της θεσμικής υπο-λειτουργίας, είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία ορέγονται τη Νότια Κέρκυρα για να υλοποιήσουν "επενδύσεις", καταστρέφοντας τη φύση, την παράδοση και τους ανθρώπους.

Με στόχο η αξία της γης και της εργασίας των ανθρώπων να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, για να μπορούν να εξαγοραστούν και να καταπατηθούν χωρίς καμιά απολύτως αντίδραση.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο (ή πιο σωστά χωρίς τον ξενοδοχοϋπάλληλο).



[x] https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2022/11/trop74249-20221109.pdf

 

ΦΩΤΟ@ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ