Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση της ΑΡ.Σ.Ι. με τη Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νήσων

ΑΡΣΙ
15 Σεπτεμβρίου 2023 / 11:41

Διαπιστώσαμε, ότι παρά την επάρκεια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, η Περιφέρεια αλλά και οι δήμοι της υστερούν σε προσωπικό, υπηρεσιακή και επιχειρησιακή ικανότητα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντιπροσωπεία της Αριστερής Aγωνιστικής Συνεργασίας στα Ιόνια, συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ιονίων νήσων, Κώστα Ασπιώτη.

Ενημερωθήκαμε για την πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος 2014-2020 και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος και την πορεία του νέου προγράμματος 2021-2027.

Διαπιστώσαμε, ότι παρά την επάρκεια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας, που κύριο σκοπό έχει να «βοηθά» τα επιχειρησιακά προγράμματα της Περιφέρειας και των Δήμων, δεν είναι πάντα εύκολο γιατί κυρίως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλά και οι δήμοι της υστερούν σε προσωπικό, υπηρεσιακή και επιχειρησιακή ικανότητα για εκτέλεση πολλών και κυρίως μεγάλων έργων. Το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού είναι γενικό, αλλά ειδικά στην περιφέρεια Ιόνιων νήσων η κατάσταση είναι δραματική.

Αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του προσωπικού και των ελλείψεων της περιφερειακής αρχής είναι ο επικείμενος κίνδυνος απένταξης προγραμμάτων που δεν έχουν τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης από την Περιφερειακή Αρχή της κας Κράτσα. 

Όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν ουσιαστικά χρήματα του ελληνικού λαού που έχει ακριβά πληρώσει. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι υποχρέωση όλων μας ο έλεγχος, η παρακολούθηση, αλλά και η παρέμβαση στο σχεδιασμό και στην προτεραιοποίηση των έργων στα Ιόνια νησιά. Η αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Η Αριστερή Aγωνιστική Συνεργασία στα Ιόνια θεωρεί και θα αγωνίζεται ώστε:

  • Να αυξηθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελής Πόροι σε τέτοιο επίπεδο που να μπορούν να δίνουν αυτονομία σε δήμους και περιφέρειες  να καλύπτουν τις ανάγκες τους, να κάνουν έργα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες που έχει η περιφέρεια και όχι με βάση τα εκάστοτε προγράμματα και τους περιορισμούς που αυτά θέτουν στην διοχέτευση των κονδυλίων.
  • Έτσι αποφεύγονται και τα φαινόμενα της απένταξης προγραμμάτων που έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται έργα για τις υποδομές, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της περιφέρειας.
  • να διεκδικήσει η Π.Ι.Ν επιπλέον κονδύλια για την περίοδο 2021-27 λόγω της νησιωτικότητας και της  χρόνιας εγκατάλειψης από τις μνημονιακές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί

Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να ανοίξει ουσιαστικό δημόσιο διάλογο να καταρτιστεί ένα συμμετοχικό επιχειρησιακό πρόγραμμα που να καλύπτει:

  1. τις ανάγκες συνοχής της περιφέρειας.
  2. μέτρα για την κατακόρυφη συγκοινωνία των νησιών του Ιονίου αλλά και την οριζόντια συγκοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο οι εμπορικές συναλλαγές.
  3. την ανάγκη μέτρων που θα προστατεύουν τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, από τη λαίλαπα της ακρίβειας που μαστίζει κάθε οικογένεια, την υγεία, την παιδεία και το περιβάλλον.
  4. Τα απαραίτητα έργα πρόληψης και πολιτικής Προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα (τα εγκληματικά λάθη και παραλήψεις στη Θεσσαλία δείχνουν ότι δεν μπορούμε να κοιτάμε μόνο τη βιτρίνα, ούτε να γίνονται έργα χωρίς προγραμματισμό και έλεγχο )

 

Αριστερή Αγωνιστική Συνεργασία στα Ιόνια (ΑΡ.Σ.Ι)