Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και... καλές προθέσεις από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας

Νεκτάριος Σαντορινιός
28 Ιανουαρίου 2017 / 16:11
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μολονότι τα φλέγοντα ζητήματα της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων αναζητούν επείγουσες λύσεις, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός

ήρθε στην Κέρκυρα με «άδεια χέρια» αν εξαιρέσει κανείς τις καλές προθέσεις του να σκύψει πάνω στο θέμα της νησιωτικής πολιτικής συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και το Ιόνιο. 

Η επίσκεψή του, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κυβερνητικής εκστρατείας για τα «δύο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ» και όχι των θεμάτων του Υπουργείου του, περιλαμβάνει ένα πυκνό πρόγραμμα επισκέψεων σε όλες τις δομές και τις αρχές του νομού. Ο υφυπουργός συνοδευόμενος από τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη και Κώστα Παυλίδη, επισκέφθηκε το Σάββατο το πρωί το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο, το Λιμεναρχείο και τον ΟΛΚΕ καθώς και τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ, αρχικά υποστήριξε: «Στη δική μας αντίληψη και φιλοσοφία, τα νησιά της Ελλάδας είναι όλα ισότιμα και αντιμετωπίζουν όλα πρόβληματα, που οφείλονται στη νησιωτική απομόνωση, στο γεωγραφικό ανάγλυφο που τελικά δημιουργεί αρκετά ζητήματα. Τα ζητήματα δεν είναι μόνο το ακτοπλοϊκό, που είναι προφανές, δεν είναι μόνο η έλλειψη υποδομών που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι προβλήματα κυρίως στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, είναι προβλήματα στην ισονομία των πολιτών. Αλλά αν δεν υπάρχουν ειδικές θεσμικές ρυθμίσεις από την Ε.Ε. για τη νησιωτική πολιτική δεν μπορούν να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες. Από την ένταξη μας στην ΕΕ έχουν περάσει δυο προεδρίες και ουδέποτε ετέθη από ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της νησιωτικότητας».



Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Νοσοκομείο παραδέχθηκε ότι «τα προβλήματα είναι πολλά κυρίως στην στελέχωση προσωπικού. Το σύστημα υγείας λειτουργεί από το φιλότιμο των νοσηλευτών και των γιατρών. Υπάρχει μια βελτίωση στο προσωπικό σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω, ενώ γίνεται  προσπάθεια για την κάλυψη του μόνιμου προσωπικού» Υπογράμμισε ότι το ΕΚΑΒ θα πρέπει να ενισχυθεί με τρίτη βάρδια, χωρίς να χωρίζεται σε βόρειο και νότιο τομέα. 

Η παραχώρηση των χερσαίων ζωνών του Οργανισμού Λιμένος

Σε ερώτηση του enimerosi.com σχετικά με την παραχώρηση στο Δήμο των χερσαίων χώρων της Λιμενικής Ζώνης ο υφυπουργός απάντησε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Ωστόσο στην απάντησή του δεν άφησε να εννοηθεί ότι η χερσαία ζώνη της Κέρκυρας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα υδατοδρόμια

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Σπύρο Στεφανίδη, ο υφυπουργός Ναυτιλίας ενημερώθηκε ότι το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας είναι έτοιμο να λειτουργήσει ενώ προχωρά η αδειοδότηση του υδατοδρομίου της Πάτρας. Παράλληλα ετοιμάζεται το νέο νομικό πλαίσιο σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών για την επίλυση νομικών ζητημάτων. Το νομοσχέδιο ανεμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Φεβρουάριο. 

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός πρόκειται να επισκεφθεί επίσης τον Δήμαρχο Κέρκυρας και εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Παξών και των Διαποντίων Νήσων. 

Κεντρικά γεγονότα της επίσκεψης του Υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού στο Νομό Κέρκυρας θα είναι η συνάντηση φορέων που έχει διοργανωθεί για το Σάββατο στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας με το σκοπό της καταγραφής των απόψεων και των προβλημάτων των παραγωγικών τάξεων του νησιού, όπως και η κεντρική ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα την σύνοψη των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης μετά από δυο χρόνια ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, που θα λάβει χώρα το Σάββατο 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.