Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαγωνισμός για σχολικές μεταφορές: Προβληματίζουν οι οφειλές και τα χρονικά περιθώρια

Σχολικές μεταφορές
02 Σεπτεμβρίου 2023 / 10:14
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σύμφωνα με τους λεωφορειούχους, μόλις το 20% θα προλάβει να καταθέσει προσφορά μέχρι και τις 06/09 που λήγει η προθεσμία του διαγωνισμού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δημοσιεύθηκε ο διαγωνισμός για την εκτέλεση των φετινών μαθητικών μεταφορών στην Κέρκυρα. Ωστόσο οι περσινές οφειλές προς τους λεωφορειούχους σε συνδυασμό με τα στενά χρονικά περιθώρια για την υποβολή των οικονομικών προσφορών,  δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους ίδιους, κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των μαθημάτων.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε διαπραγμάτευση (απ’ ευθείας ανάθεση) για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών και από τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης,  συνολικού ποσού 3.298.773,10 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενου δικαιώματος προαίρεσης 20% και του αναλογούντος Φ.Π.Α (13%) δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 30 Αυγούστου από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τους κλειστούς φακέλους τους μέχρι και την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 14.00, ενώ θα ακολουθήσει, σε ημερομηνία που θα οριστεί, η αξιολόγηση των σφραγισμένων προσφορών από την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προσφορά για περισσότερα του ενός ή για το σύνολο των δρομολογίων, με την προϋπόθεση ότι μπορούν να πετύχουν την έγκαιρη άφιξη των μαθητών στις σχολικές μονάδες τους.
Τα δρομολόγια για τη φετινή σχολική χρονιά, ανέρχονται συνολικά στα 162 και αφορούν σε 3.217 μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.

Προβληματισμός

Ωστόσο το  γεγονός ότι δεν έχουν αποπληρωθεί οι περσινές οφειλές στους ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων, δημιουργεί έντονο προβληματισμό στον κλάδο. Μάλιστα προ ημερών, το Σωματείο  Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας με επιστολή του προς την Περιφέρεια, ανέφερε ότι εάν δεν εξοφληθούν αυτές, δεν θα μπορούν να ξεκινήσουν τα δρομολόγια για τη νέα σχολική χρονιά που βρίσκεται προ των πυλών.

Όπως επισήμανε στην «Ε» ο Σπύρος Χανδρινός, εκπρόσωπος του Σωματείου, ακόμη πάντως κι αν κάποιοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, το χρονικό περιθώριο για την κατάθεση του φακέλου είναι περιορισμένο . Καθότι μάλιστα μεσολαβεί Σαββατοκύριακο , οι δημόσιες υπηρεσίες είναι εκτός λειτουργίας, και ως εκ τούτου, χάνονται δυο ημέρες για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων εγγράφων.
«Επί της ουσίας απομένουν τέσσερις ημέρες για την υποβολή. Παράλληλα η σεζόν έχει ακόμη κίνηση, και οι συνάδελφοι δουλεύουν. Πως θα καταφέρει κάποιος να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα έγγραφα; Εκτιμούμε ότι μόλις ένα 20% των επαγγελματιών θα καταφέρει να καταθέσει προσφορά», επισήμανε ο ίδιος.

Επιπλέον τόνισε ότι για την εκτέλεση των φετινών δρομολογίων θα πρέπει καταρχάς να υπογραφεί η σχετική σύμβαση αλλά και να ξεκαθαριστεί ο τρόπος πληρωμής και το χρονοδιάγραμμα της καταβολής.

Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Κώστα Ζορμπά έχει υπογραφεί ένταλμα πληρωμής μόνο για το α’ τρίμηνο της περσινής χρονιάς. «Δεν συμφωνούμε με τη μερική εξόφληση. Τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν», ανέφερε στην «Ε» ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος, μέλος του Σωματείου.

Το θέμα που έχει προκύψει, παρακολουθεί στενά, τόσο η Ένωση Γονέων Κέρκυρας όσο και η τοπική ΕΛΜΕ εκφράζοντας  την ανησυχία τους για την ομαλή έναρξη των μαθητικών μεταφορών, κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το πρώτο σχολικό κουδούνι.


 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.