Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κέρκυρα σταθμός για τον Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου της ΣΜΥΝ

ΣΑΜΟΣ
08 Αυγούστου 2023 / 12:28
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Το αρματαγωγό «Σάμος» στο λιμάνι του νησιού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο λιμάνι της Κέρκυρας κατέπλευσε το αρματαγωγό L174 «Σάμος» του Πολεμικού Ναυτικού, την Δευτέρα 8 Αυγούστου, για ολιγοήμερη επίσκεψη στο νησί.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται, στο πλαίσιο του φετινού Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή 21 Ιουλίου, με τη σχετική τελετή να λαμβάνει χώρα στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά.

Συνολικά επί του πλοίου επιβαίνουν για τον φετινό εκπαιδευτικό πλου 145 Δόκιμοι Υπαξιωματικοί, καθώς και 5 σπουδαστές ετέρων Στρατιωτικών Σχολών (3 από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και 2 από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας), ενώ το πλοίο θα καταπλεύσει σε διάφορους λιμένες της Μεσογείου.

Σκοπός

Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, σκοπός του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου είναι η πρακτική εκπαίδευση εν πλω, η απόκτηση ναυτικής εμπειρίας από τους Δόκιμους Υπαξιωματικούς, καθώς και η επίδειξη Σημαίας και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους λιμένες κατάπλου.

Η προηγούμενη φορά που η Κέρκυρα είχε αποτελέσει σταθμό Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της ΣΜΥΝ ήταν το 2019, με το αρματαγωγό L175 «Ικαρία» (αδελφό πλοίο του «Σάμος»).

Το πλοίο

Το αρματαγωγό L174 «Σάμος» είναι το πρώτο από τα πέντε πλοία του προγράμματος «Ιάσων» τα οποία κατασκευάστηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά από παραγγελία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Καθελκύσθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1987 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό στις 20 Μαΐου 1994. Τα  αρματαγωγά αυτού του τύπου έχουν σχεδιασθεί στην Ελλάδα από το Πολεμικό Ναυτικό σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Έχει μήκος 116μ., πλάτος 15,3μ., βύθισμα 3,4μ. και εκτόπισμα 4.400 τόνων. Φέρει ένα κύριο πυροβόλο των 76mm στην πλώρη, δύο αντιαεροπορικά πυροβόλα των 40mm και δύο ελαφρά πυροβόλα των 20mm, ενώ στην πρύμνη διαθέτει ελικοδρόμιο με ικανότητα υποδοχής ενός μέσου ελικοπτέρου. Διαθέτει δύο diesel κινητήρες των 10.000 ίππων, που του επιτρέπουν να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων.

Για τον αποβατικό του ρόλο μπορεί να μεταφέρει έως 22 άρματα μάχης και τουλάχιστον 287 άτομα αποβιβαζόμενο προσωπικό, που μπορούν να αποβιβασθούν, είτε μέσω των δύο καταπελτών του πλοίου, είτε μέσω των τεσσάρων αποβατικών ακάτων ή των πνευστών λεμβών που μεταφέρει. Ανήκει στην Διοίκηση Αμφίβιων Δυνάμεων.

 

ΦΩΤΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».