Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυτοψία στα περιοριστικά, κυκλοφοριακά μέτρα

ΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
04 Αυγούστου 2023 / 22:49
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Τα συμπεράσματα δεν βγαίνουν από το πρώτο βράδυ όμως η Κέρκυρα είναι πιο όμορφη χωρίς τόσα πολλά αυτοκίνητα!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κανείς, ποτέ, δεν θα μάθει εάν και πόσοι επισκέπτες ακύρωσαν τη βραδυνή τους επίσκεψη στην παλιά πόλη ή πόσοι επέλεξαν το αστικό ΚΤΕΛ γι' αυτό, έχοντας αφήσει το ιχ τους κάπου στις παρυφές της.

Η εικόνα της πάντως, την Παρασκευή το βράδυ (φωτο μπροστά απ' το Μποσκέτο), πρώτη φορά εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, θύμιζε το μακρινό παρελθόν ή το υποχρεωτικό της μέλλον!

Στον συνήθως δρόμο του μαρτυρίου από την τάφρο του Νέου Φρουρίου, τον γύρο της Σπιανάδας και τα Μουράγια έως την Σπηλιά αλλά και τον κόμβο του λιμανιού, οι εποχούμενοι ελάχιστοι, οι ρυθμοί ανθρώπινοι.

Κάνοντας τουλάχιστον τέσσερις φορές τον γύρο (σ.σ. κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ακατόρθωτο) με μοτοσικλέτα από το «τσάρλι πόιντ» της κολώνας του Ντούγκλα έως την τάφρο του Ν. Φρουρίου (22:30), συναντά κανείς ανθρώπους στο κέντρο του οδοστρώματος, να περπατούν κατηφορίζοντας στην Σπηλιά!

Οι σερβιτόροι στα Μουράγια, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή τους περνούν και ξαναπερνούν απέναντι και τούμπαλιν χωρίς να νιώθουν ότι παίζουν τη ζωή τους κορώνα - γράμματα.

Εκεί μάλλον που μεταφέρθηκε η ένταση είναι στη Λ. Αλεξάνδρας (φωτο) από την παραλιακή της Γαρίτσας έως την πλατεία Σαρόκου. Κίνηση σημειωτόν λόγω της τροχονομικής ρύθμισης της στην συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Μεθοδίου.

Στο Εμπορικό και του Σολάρη (22:40), κίνηση... χειμερινή. Έτσι και στην είσοδο της πόλης από Πλατυτέρα, Ιουλίας Ανδρεάδη και Πολυχρονίου Κωνσταντά.

Στο ιστορικό κέντρο

Η κίνηση των πεζών σαν Αύγουστος. Στην πιάτσα, την Καποδιστρίου, το καντούνι τ' Αγιού, τη Γ. Θεοτόκη. Ο τζίρος των καταστημάτων θα «μιλήσει» αργότερα, εύγλωττα. Όχι αμέσως αλλά τουλάχιστον μετά μια εβδομάδα.

Η ιστορική πόλη της Κέρκυρας πάντως, απελευθερωμένη από αυτοκίνητα είναι πολύ πιο όμορφη και λειτουργική.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.