Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φοιτητικοί και φιλοζωικοί σύλλογοι ζητούν αντίδραση του δημ. συμβουλίου για τις άμαξες

Νεκρό άλογο
10 Ιουλίου 2023 / 15:23

«Να συζητηθεί άμεσα το θέμα, με στόχο να καταργηθεί το εν λόγω έθιμο και γενικότερα την επέκταση του νομικού πλαισίου»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σαφή θέση από το δημοτικό συμβούλιο για τις ιππήλατες τουριστικές άμαξες ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση οι Φοιτητικοί σύλλογοι ΤΞΓΜΔ, Τ.ΗΧ.ΕΙ., το φιλοζωικό σωματείο Κ.Ε.Π.Ζ και η περιβαλλοντική ομάδα F.F.F Corfu:

«Ενδέχεται για κάποιους η πρακτική αυτή να είναι ένα στοιχείο που προσδίδει στη γραφικότητα και την τουριστική κινητικότητα του νησιού, όμως τα γεγονότα δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με άλλη μια περίπτωση εκμετάλλευσης και κακοποίησης ζώων με σκοπό το  κέρδος. 

Τα άλογα αυτά είναι αναγκασμένα να κάνουν το γύρο της πόλης πολλές φορές την ημέρα σέρνοντας την άμαξα με τους επιβάτες, υπό συνθήκες ανελέητου  καύσωνα χωρίς να έχουν κάποια προστασία από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της βόλτας. Είναι άγνωστες σε εμάς οι συνθήκες φροντίδας των ζώων όταν βρίσκονται εκτός εργασίας. Θεωρούμε υποκριτικό να χαρακτηρίσουμε και αυτό το  γεγονός ως «εργατικό ατύχημα», καθώς η αναίσχυντη εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού διαθέτει μακρά ιστορία στην ελληνική καπιταλιστική κοινωνία. Διακρίνουμε πλέον πως η φαινομενικά άσπιλη εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικού παραδείσου ραγίζει και η σαθρότητα της τουριστικής βιομηχανίας απειλεί το φυσικό μας περιβάλλον.

Παράλληλα, στην Ελλάδα δεν διατίθεται κατάλληλο νομικό πλαίσιο με σκοπό την προστασία των ζώων εργασίας. Παρά την θέσπιση του νόμου 4830/21 ο οποίος σχετίζεται με την προστασία των ζώων, δεν προβλέπεται σχετική διάταξη για τα ιπποειδή, ούτε εφαρμόζεται η καταγραφή τους βάσει του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού κανονισμού του 2008.

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο παλαιό Φρούριο Κέρκυρας από φιλοζωικές οργανώσεις του νησιού υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά. Υποστηρίζουμε αυτή τη δράση και οποιαδήποτε επόμενη ενέργεια των φιλοζωικών σωματείων. Ακούμε και αναπαράγουμε το σύνθημά τους «Να μην γίνει η Κέρκυρα Σαντορίνη!»

Αιτούμαστε σύσσωμα το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει σαφή θέση με άμεση ένταξη του θέματος σε επόμενη διάταξη αυτού, με στόχο να καταργηθεί το εν λόγω έθιμο και γενικότερα την επέκταση του νομικού πλαισίου ώστε να προβλέπονται και τα ιπποειδή, ορίζοντας σαφέστερα τις προϋποθέσεις για την «ευζωία».

Συνυπογράφουν τα Δ.Σ. των φοιτητικών συλλόγων των τμημάτων Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας και Τεχνών Ήχου και Εικόνας, το Δ.Σ. του φιλοζωικού σωματείου Κ.Ε.Π.Ζ. και η περιβαλλοντική ομάδα Fridays For Future Corfu».