Τρίτη 07.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαθητές του 12ου Δημοτικού «υιοθέτησαν» παραλία στο Βίδο

12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
09 Ιουνίου 2023 / 09:56

Η σχολική εκδρομή μετατρέπεται σε δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον καθαρισμό της παραλίας την Κυριακή 11 Ιουνίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση έχουν οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας, οι οποίοι και αποφάσισαν να «υιοθετήσουν» την παραλία «Μαΐστρος» στο Βίδο, θέτοντάς την υπό την προστασία τους.

Σε δράση ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ενημέρωσης για το πρόβλημα της ρύπανσης των ακτών θα μετατραπεί φέτος η ετήσια εκδρομή του σχολείου, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της λήξης των μαθημάτων.

Η πρωτοβουλία να συμμετάσχουν οι μαθητές του σχολείου στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» της WWF Ελλάς, ανήκει στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, την οποία και υποδέχθηκαν με περισσή χαρά οι 282 μαθητές του δημοτικού.

Η δράση θα λάβει χώρα το πρωί της Κυριακής 11 Ιουνίου. Τα παιδιά με τη βοήθεια των προσκόπων θα καθαρίσουν την παραλία «Μαΐστρος» στο Βίδο συνεισφέροντας έμπρακτα στην προστασία των ακτών από τα σκουπίδια. Στο τέλος μάλιστα τα ευρήματά τους θα τα καταχωρήσουν στη βάση δεδομένων της ιστοσελίδας του προγράμματος, ώστε να αποτυπωθεί η εικόνα που συνάντησαν.

Το 12ο Δημοτικό είναι μέχρι στιγμής και το μοναδικό σχολείο στην Κέρκυρα που λαμβάνει μέρος στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της WWF Ελλάς για την ερευνητική καταγραφή και καταπολέμηση της παράκτιας ρύπανσης, με πρωταγωνιστές τους πολίτες του αύριο.
 
Καλό παράδειγμα
 
Όπως τόνισε στην «Ε» η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημ. Κέρκυρας Νικολίνα Κοσκινά, οι μαθητές με την πράξη τους αυτή θα δώσουν το καλό παράδειγμα και σε άλλα σχολεία, μεταδίδοντας το όραμα για καθαρές θάλασσες και ακτές. Για το σκοπό αυτό άλλωστε ο Σύλλογος αποφάσισε η φετινή σχολική εκδρομή για το κλείσιμο της χρονιάς να γίνει εντός των γεωγραφικών ορίων της Κέρκυρας, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ξεχωριστή αυτή δράση, που αν και συμβολική έχει το δικό της  ξεχωριστό μήνυμα προς την κοινωνία.

«Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, έχοντας ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο μας και τις ομορφιές του, προχωρήσαμε στις αρχές του τρέχοντος έτους στην «υιοθεσία» της παραλίας του Βίδου. Μάλιστα, έχουμε την χαρά και την τιμή να είμαστε το πρώτο Δημοτικό Σχολείο της πόλης της Κέρκυρας που πήραμε αυτή την πρωτοβουλία και ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα της WWF. Μέσα από αυτή την εκδρομή ελπίζουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, να ευαισθητοποιηθούμε για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος που τόσο απειλείται στις μέρες μας, κυρίως όμως θέλουμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον τόπο μας και το φυσικό κάλλος που μας περιβάλλει, και να αγαπήσουμε τον νησί μας λίγο περισσότερο», ανέφερε η ίδια.
 
 
Το πρόγραμμα
 
Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» της WWF Ελλάς είναι πανελλαδικής εμβέλειας και αφορά στην παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης με τη συμβολή εθελοντικών ομάδων. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς βοηθάει να αντιληφθούμε από που προέρχονται όλα αυτά τα πλαστικά σκουπίδια που συναντάμε στις παραλίες και πως μπορούμε να τα καταπολεμήσουμε.

Όσον αφορά τη διάσταση που θα δώσουν οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι δική τους απόφαση. Εφόσον όμως η διάρκεια της «υιοθεσίας» κρατήσει πάνω από ένα σχολικό έτος μπορεί να αποτελέσει έναν θεσμό για το σχολείο.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ