Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συγκέντρωση για να φύγουν οι εγκαταστάσεις υγραερίου

Γουβιά
13 Ιανουαρίου 2017 / 10:20

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη μόνιμη διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου στα Γουβιά ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής,

με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με τη διαρροή, που θορύβησαν έντονα τον κόσμο στις γύρω περιοχές. Συγκεκριμένα, ανακοίνωση εξέδωσε ο ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γουβιών, στην οποία αναφέρει:
 
«Αυτή την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί καλούμε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και την κοινωνία της Κέρκυρας έξω από τις εγκαταστάσεις της Πετρογκάζ στα Γουβιά.
Εκφράζουμε προς πάσα κατεύθυνση με ειρηνικό τρόπο την αντίθεσή μας στη συνέχιση της δραστηριότητας των εγκαταστάσεων υγραερίων στην πυκνοκατοικημένη περιοχή Γουβιών - Κοντοκαλίου. Ζητούμε ξεκάθαρα την οριστική διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου από την περιοχή.
Η εγκατάσταση της ΠΕΤΡΟΚΑΖ έχει  χωροθετηθεί στην περιοχή από το 1972 επί Χούντας  σε περιοχή που και τότε υπήρχε οικισμός  που υφίστατο από το 1923. Η εγκατάσταση λειτουργεί  μέχρι  και σήμερα  με τη δικαιολογία  ότι δεν υπάρχουν χωροθετημένες  περιοχές  με χρήση ΒΙΟΠΑ, ΒΙΠΕ στην Κέρκυρα. Ακόμα και στην περίπτωση που υπήρχαν ή υπάρξουν, η ΠΕΤΡΟΚΑΖ θα ήταν υποχρεωμένη να εγκατασταθεί μέσα σε δέκα χρόνια.
Σήμερα, μια εγκατάσταση τέτοιου μεγέθους βρίσκεται σε περιοχή με ασυμβίβαστη χρήση, τόσο λόγω ειδικού διατάγματος (Αλυκές, Γουβιά, 1979), αλλά και επαφής με τον οικισμό των Γουβιών (1985).
Ο ισχυρισμός  ότι η εγκατάσταση είναι ασφαλής αποδείχτηκε ανεδαφικός μετά τη διαρροή της εγκατάστασης την περασμένη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και σε μια χρονική στιγμή όπου η μία δεξαμενή ήταν σφραγισμένη και η άλλη σχεδόν άδεια. Η πιθανότητα ατυχήματος από ανθρώπινο λάθος ή άλλη αιτία πάντα υπάρχει όπως επίσης και οι αυξητικές τάσεις τρομοκρατικών χτυπημάτων σε τουριστικές περιοχές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.
Για αυτούς τους λόγους  άλλωστε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις πρέπει να λειτουργούν σε συγκεκριμένους χώρους και σίγουρα σε μακρινές αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές.
Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να λειτουργεί μια εγκατάσταση με μη σύννομη δεξαμενή,  όταν ένα κατάστημα που έχει τμήμα του αυθαίρετο, σφραγίζεται στο σύνολο του.
Γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει καθαιρεθεί η μια δεξαμενή, η οποία σφραγίστηκε τον Ιούλιο του 2013, αφού έχει χαρακτηριστεί αυθαίρετη;
Δεν μπορεί η κοινωνία της Κέρκυρας πλέον να φιλοξενεί μια ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά ενός οικισμού και μιας τουριστικής περιοχής στο κέντρο του νησιού. Ζητούμε ξεκάθαρα τη μόνιμη διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου στην περιοχή των Γουβιών».