Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο τελικός λόγος στην Πυροσβεστική για το ακίνητο στα Βραγκανιώτικα

Πυροσβεστική
15 Φεβρουαρίου 2023 / 14:10

Η μίσθωση του ακινήτου εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη μίσθωση ακινήτου που θα στεγάσει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νότιας Κέρκυρας ενέκρινε ομόφωνα τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας.

Το ακίνητο που προκρίθηκε μεταξύ των δύο που προσφέρονταν ήταν το παλιό σχολείο στα Βραγκανιώτικα, ωστόσο ο Δήμος έχει την οικονομική δυνατότητα να μισθώσει περίπου το 1/3 αυτού, εμβαδού 110 τ.μ., προς 850 ευρώ μηνιαίως.

Παρέμβαση των Πυροσβεστών

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Κέρκυρας (ΕΥΠΣ) η οποία έκανε και τοποθέτηση αναφορικά με αναγκαιότητα ύπαρξης του κλιμακίου στο Νότο.

Υπενθυμίζεται ότι από το κλείσιμο του Κλιμακίου Αργυράδων τον περασμένο Νοέμβρη, οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν δύσκολες συνθήκες εργασίας, αρχικά με τη φιλοξενία τους σε τροχόσπιτο στο λιμάνι Λευκίμμης και εν συνεχεία σε μικρό κτίριο 20 τμ σε κτίριο της πρώην ΔΕΥΑΚ στη Μεσογγή, όπου βρίσκονται ακόμα και σήμερα. 

Όπως τονίζει στην "Ε" ο πρόεδρος Νίκος Καραταράκης, η παρουσία της Πυροσβεστικής είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνο για τις πυρκαγιές αλλά και σε κάθε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ατυχημάτων.

Υπενθυμίζει μάλιστα το ρόλο που έπαιξε η Πυροσβεστική του Νότου στις μεγάλες πλημμύρες του Μπάλλου, καθώς οι δυνάμεις από την Κεντρική Κέρκυρα δεν είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την περιοχή.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε εσωτερικά υπηρεσιακά ζητήματα που υπάρχουν πλέον, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν οργανικές θέσεις, αφού οι πυροσβέστες του κλιμακίου Αργυράδων που έκλεισε έχουν μετακινηθεί στον Α’ πυροσβεστικό σταθμό που εμφανίζεται τώρα υπεράριθμος.  

Επιφυλάξεις

Όπως ανέφεραν και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι Πυροσβέστες, θεωρούν κατ' αρχήν θετική την ανεύρεση ακινήτου που θα στεγάσει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, αν και διατηρούν επιφυλάξεις ως προς το εμβαδόν του, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει το αρχηγείο.

Ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης πάντως τονίζει ότι το μισθωτήριο συμβόλαιο είναι ενός έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αναζητηθεί λύση για άλλο ακίνητο, αν κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με τον δήμο, έχει προταθεί η οριστική μεταστέγαση του κλιμακίου σε κτίριο που λειτουργούν σήμερα υπηρεσίες του δήμου στις Αργυράδες, όταν αυτές μεταφερθούν στο νέο δημαρχείο. 

Θα εξαρτηθεί

Τον τελικό λόγο πλέον έχει η επιτροπή στελεχών της Πυροσβεστικής, η οποία θα γνωματεύσει για τον προσφερόμενο χώρο στα Βραγκανιώτικα. Από εκεί θα εξαρτηθεί και αν θα δοθεί τελικά το "πράσινο" φως για τη νέα στέγη.

Η αντιπροσωπεία της Ένωσης Πυροσβεστών πάντως επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας και κλίμα συνεννόησης με τον Δήμο. «Εμείς θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια του Δήμου για να επιλυθεί μόνιμα το ζήτημα της βάσης του κλιμακίου» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ