Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Όχι» από το δημοτικό συμβούλιο για συμμετοχή στην Attica Green Expo

Δημοτικό συμβούλιο
14 Nov 2022 / 14:10

Δεν πείστηκε η αντιπολίτευση για τις περιβαλλοντικές πρακτικές του Δήμου - Ερωτήματα για το κόστος συμμετοχής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Καταψήφισε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας την πρόθεση συμμετοχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας στην Attica Green EXPO για την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, που θα πραγματοποιηθεί στις 24-27 Μαΐου.

Στο θέμα που ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της Παρασκευής η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας εισηγήθηκε τη συμμετοχή του Δήμου στην Έκθεση προκειμένου να προβάλει τις δράσεις του και να αναδείξει την ενεργή περιβαλλοντική του συνείδηση.

Στην έκθεση συμμετέχουν φορείς οι οποίοι με έμπρακτους τρόπους αποδεικνύουν καθημερινά πως έχουν ενεργή περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από πρωτοβουλίες που συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της πράσινης οικονομίας στην Ελλάδα.

Το κόστος

Σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης "Κέρκυρα να ζεις" Γιάννη Τριανταφυλλούδη αναφορικά με το κόστος της συμμετοχής, η Μερόπη Υδραίου απάντησε ότι θα είναι περι τις 3.000 - 4.000 ευρώ, σύμφωνα με δική της πληροφόρηση.  Ζήτησε πάντως την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου κατ' αρχήν για την πρόθεση συμμετοχής ώστε ο Δήμος να κάνει κράτηση χώρου για το δικό του περίπτερο.

Αυτό που δημιούργησε εύλογα ερωτήματα ήταν ότι στην αρχική εισήγηση, αναγραφόταν κόστος 12.400 ευρώ (+ΦΠΑ), όπως επεσήμανε και ο Κώστας Γρηγοριάδης της "Εκκίνησης", ενώ σε ορθή επανάληψη που ακολούθησε, δεν γινόταν καμία αναφορά σε ποσό.  

Αντιδράσεις
 
Αντιδράσεις προκάλεσε επίσης από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ήταν παρούσες, το θέμα της προβολής των καλών περιβαλλοντικών πρακτικών του Δήμου τη στιγμή που το ποσοστό της ανακύκλωσης βρίσκεται μόλις στο 5%.

Απαντώντας, η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου και η αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Παναγιώτα Τζάννε, έκαναν αναφορά στις βραβεύσεις για τις δράσεις της Aegean Rebreath για τους καθαρισμούς των θαλασσών και στην πρωτοβουλία της ενεργειακής αυτονομίας των Διαποντίων Νήσων, στους σχολικούς μαραθωνίους ανακύκλωσης, στην τοποθέτηση κάδων για τα αποτσίγαρα και κάδων για είδη ένδυσης. Αναφέρθηκε επίσης η τοποθέτηση στις δημοτικές υπηρεσίες και τα ΚΕΠ, κάδων για ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, φάρμακα, τόνερ, μελανοδοχεία.

Τελικώς η συμμετοχή του Δήμου δεν εγκρίθηκε με ψήφους 15 υπέρ και 16 κατά. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ