Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέες σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο, δυτικά της Κέρκυρας

Σεισμικές έρευνες
03 Nov 2022 / 11:55

Οξύτατη η αντίδραση της Greenpeace - Η Energean δηλώνει πως έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστασίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο, δυτικά της Κέρκυρας, ξαναξεκινούν. Είχαν σταματήσει μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο εκβρασμός φαλαινοειδών στις κερκυραϊκές παραλίες. Φαίνεται όμως πως τα νέα ενεργειακά δεδομένα έκαμψαν τις όποιες επιφυλάξεις και έτσι η Energean – Helleniq Energy, που είναι το νέο όνομα των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), επανεμφανίζεται (και) στα κερκυραϊκά νερά, μετά εκείνων της Κρήτης.

Οι έρευνες θα γίνουν στο θαλάσσιο block 2 στο Ιόνιο, στα όρια της ελληνοϊταλικής ΑΟΖ, υπό το νέο καθεστώς της σχετικής Συμφωνίας για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών των δυο χωρών (ΑΟΖ). Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα πως οι έρευνες στα ιταλικά νερά που προηγήθηκαν, δημιουργούν εδραιωμένες προσδοκίες για την ύπαρξη εκμεταλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.



Το σεισμογραφικό σκάφος «Ramform Hyperion» της νορβηγικής PGS να είναι έτοιμο να ξεκινήσει το σκανάρισμα του βυθού των 2.000 χλμ2. Πρόκειται για τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Για τις σεισμικές έρευνες του «Ramform Hyperion» έχει εκδώσει σχετική NAVTEX η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Η Energean ανακοινώνει πως έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστασίας.

Όπως αναφέρεται, χωρίς όμως λεπτομέρειες, τη διαδικασία θα εποπτεύουν τρεις παρατηρητές Θαλάσσια Ζωής (Maine Mammals Observers), δύο καταγραφείς της έντασης του ήχου της έρευνας, σύνδεσμοι με τους αλιείες και τις τοπικές αρχές (σ.σ.;;;) ενώ η όλη διαδικασία θα παρακολουθείται από το Λιμενικό Σώμα.


Η αντίδραση της Greenpeace

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε και την αντίδραση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής Οργάνωσης. «... Εμείς προφανώς και δεν μένουμε άπραγοι. Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, καταθέσαμε αίτημα πληροφοριών προς την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και το Υπουργείο, ζητώντας πλήρη δημόσια ενημέρωση σχετικά (σ.σ. και) με το ερευνητικό σκάφος “Ramford Hyperion” που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου πελάγους. Η απάντηση της ΕΔΕΥ ακόμα αναμένεται».

«Οι σεισμικές έρευνες και η εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν απειλούν μόνο την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας. Απειλούν και τους κλιματικούς μας στόχους, απέναντι στην κρίση που καλπάζει. Το ορυκτό αέριο έχει αποδειχθεί πως είναι σημαντικός ρυπαντής κατά την εξόρυξη, μεταφορά και καύση του, ενώ η διακύμανση στην τιμή του συνέβαλε μεταξύ άλλων στην ενεργειακή κρίση. Όποια ποσότητα αερίου εξορυχθεί, κάτι που θα συμβεί το νωρίτερο το 2029, δεν θα παραμείνει στη χώρα και δεν θα καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Οι εταιρείες παραγωγής που θα το εξορύξουν θα το εξάγουν με στόχο να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. Δεν μπορεί λοιπόν το αίτιο της ενεργειακής κρίσης να αποτελεί και τη λύση της, ειδικά αν η εκμετάλλευσή του υποσκάπτει την κλιματική δράση, απειλεί την οικονομία της χώρας και άμεσα κλάδους όπως ο τουρισμός, διευρύνει την ενεργειακή ένδεια και καταστρέφει την βιοποικιλότητα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Οργάνωσης.

Η Greenpeace ήταν, είναι και θα είναι ενάντια σε κάθε εξόρυξη υδρογονανθράκων. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει τις δοθείσες άδειες για εξόρυξη στα οικόπεδα της Κρήτης, αλλά και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας»

Το πρόσφατο ιστορικό

Το πλοίο της οργάνωσης, Rainbow Warrior III βρέθηκε στην περιοχή ξανά τον Φεβρουάριο. Από την Κυριακή 20/2 καταγράφηκαν τρεις εκβρασμοί ζιφιών στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας. Τα ζώα οδηγήθηκαν πίσω στη θάλασσα με επιτυχία. Ανάλογες καταστάσεις είχαν επαναληφθεί και το 2011, όπως καταγράφηκαν στο αρχείο της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

Τώρα οι έρευνες ξεκινούν ξανά για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ελληνικές παραχωρήσεις, μετά την κυβερνητική απόφαση του Απριλίου. Τους επόμενους μήνες αναμένονται και τα αποτελέσματα τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ


.