Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε στάσιμα νερά η φοιτητική στέγη στην Κέρκυρα

φοιτητική στέγη
17 Οκτωβρίου 2022 / 10:38

Εγκρίθηκε η αγορά οικοπέδου για φοιτητική εστία στη Ζάκυνθο

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ. Το «πράσινο» φως για την αγορά οικοπέδου που θα αξιοποιηθεί για την ανέγερση φοιτητικής εστίας στη Ζάκυνθο άναψε το Υπουργείο Παιδείας. Την ίδια ώρα σε στάσιμα νερά παραμένει το ζήτημα της φοιτητικής στέγης στην Κέρκυρα, παρότι υπάρχει ιδιόκτητο οικόπεδο του Ιονίου Πανεπιστημίου στην θέση «Παλλάδα» για την κατασκευή δεύτερης φοιτητικής εστίας.

Η συνολική δαπάνη για την αγορά του οικοπέδου στη Ζάκυνθο ανέρχεται σε 197.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τον π/υ του ΠΔΕ του Υπουργείου Παιδείας. Το οικόπεδο βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου και είναι συνολικού εμβαδού 5.410,69 τ.μ. Το εν λόγω οικόπεδο θα προκύψει από τη συνένωση δύο αυτοτελών όμορων οικοπέδων, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.

Η φοιτητική εστία που θα κατασκευαστεί εκεί, εκτιμάται ότι θα είναι δυναμικής 100 – 120 κλινών, ο τελικός αριθμός τους ωστόσο θα καθοριστεί από τη μελέτη που θα εκπονηθεί. ΣΔΙΤ Η αγορά του οικοπέδου δρομολογεί τις εξελίξεις, προκειμένου για την ανέγερση φοιτητικών εστιών τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Λευκάδα. Στα άλλα δυο νησιά τα οικόπεδα υπάρχουν ήδη. Ωστόσο καθότι η ανέγερση φοιτητικών εστιών γίνεται πλέον με χρηματοδότηση ΣΔΙΤ, προαπαιτούμενο αποτελούσε να ενταχθούν και τα τρία οικόπεδα μαζί στο πρόγραμμα, ώστε να «πιάσει» το project το ελάχιστο ποσό επένδυσης σε αυτές τις περιπτώσεις που ορίζεται στα 15 εκατ. ευρώ, όπως εξηγεί στην «Ε» ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος.

Στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα το έργο για την κατασκευή νέας φοιτητικής εστίας στην «Παλλάδα» έχει ακόμη δρόμο για να υλοποιηθεί. Φορέας κατασκευής του έργου είναι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, κλιμάκιο του οποίου αναμένεται σύντομα στην Κέρκυρα.

Στο μεταξύ οι 350 κλίνες (ποσοστό κάλυψης 9% του ενεργού φοιτητικού πληθυσμού) που προσφέρει η φοιτητική εστία του Ιονίου Πανεπιστημίου μαζί με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια των ξενοδοχείων μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο οξυμένο ζήτημα που υπάρχει.

Η συνεπαγόμενη δαπάνη αντιστοιχεί σε ποσοστό 23% του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού του ιδρύματος και σε καμία περίπτωση, λόγω του σημαντικά μειωμένου ύψους αυτού, δεν επαρκεί για την επέκταση της κάλυψης και στα υπόλοιπα νησιά.

Μάλιστα παρότι ζητήθηκε η συνδρομή της ΠΙΝ προκειμένου για την δωρεάν στέγαση των φοιτητών σε όλα τα νησιά μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου, ωστόσο η δαπάνη δεν είναι επιλέξιμη.

«Μακάρι να γίνει κατανοητό από την τοπική κοινωνία ότι η φοιτητική στέγη είναι πολύ σημαντική για τα ΑΕΙ, τα οποία αξιολογούνται με βάση τον αριθμό των εισακτέων και των αποφοίτων τους. Ο πανελλαδικός μέσος όρος αποφοίτησης στα ΑΕΙ είναι χαμηλότερος του 50%. Εμείς είμαστε προτελευταίοι. Οφείλεται και στην πίεση που ασκείται για την εύρεση στέγης. Λειτουργεί αποτρεπτικά και αποθαρρύνει τα παιδιά. Άλλοι ξαναδίνουν πανελλήνιες, άλλοι έρχονται μόνο για να δώσουν εξετάσεις, γιατί δεν έχουν που να μείνουν. Όσο ο τουρισμός πάει καλύτερα θα πιέζεται η φοιτητική στέγη», διευκρίνισε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ