Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κι αν ήσουν εσύ;» Πρόσφυγες κρατούμενοι διηγούνται, η Μαρία Φαραντούρη τους τραγουδά (video)

Κι αν ήσουν εσύ;
05 Οκτωβρίου 2022 / 11:00

Το Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας, συμμετείχε στο πρόγραμμα "Κι αν ήσουν εσύ;" της περιόδου 2022, με ένα μοναδικό καλλιτεχνικό δρώμενο

ΚΕΡΚΥΡΑ.  "Κι αν ήσουν εσύ;" Το συγκλονιστικό καλλιτεχνικό δρώμενο με θέμα το μεταναστευτικό πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, έξω από τα τείχη της φυλακής, με τη συμμετοχή της εμβληματικής Μαρίας Φαραντούρη. 

Το Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας, που συμμετείχε στο πρόγραμμα "Κι αν ήσουν εσύ;" της περιόδου 2022, δημοσίευσε χθες το βίντεο της εκδήλωσης.



Το πρόγραμμα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, και τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.
Υλοποιείται από τον Φεβρουάριο 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
 
Τέσσερις πρόσφυγες  κρατούμενοι - μαθητές του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας- διηγούνται ζωντανά την εμπειρία μετανάστευσής τους, ενώ ένας θρύλος της μουσικής τους τραγουδά τον "Ναυαγό" του Μ. Θεοδωράκη. 
Βασική ιδέα και στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη της βιωματικής εμπειρίας των μαθητών-κρατουμένων του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας αναφορικά με την πορεία μετανάστευσής τους από τους τόπους καταγωγής τους μέχρι το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας.

Στο λόφο του Σωτήρος στην πόλη της Κέρκυρας, με οπτική επαφή στα παράθυρα του Σχολείου Φυλακών, οι συγκεντρωμένοι φίλοι του σχολείου είχαν την ευκαιρία ν' ακούσουν ζωντανά τις αληθινές και εξαιρετικές ιστορίες τεσσάρων μαθητών-κρατουμένων για την περιπέτειά τους μέσα από την θάλασσα και για τους λόγους που τους κίνησαν ν' αφήσουν τις πατρίδες τους.




Τις διηγήσεις τους συνόδευσαν οι μουσικοί του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας κ.κ. Αντρέας Βλάχος, Σπύρος Ράλλης, Γιώργος Πρίφτης υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κουτάγιαρ πάνω σε ηχητικό μοτίβο του τραγουδιού "ο Ναυαγός" του Μ. Θεοδωράκη.
 
Η δράση πραγματοποιήθηκε με την έμπρακτη στήριξη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και του Αστυνομικού Δ/ντού Κέρκυρας Σπύρου Σκολαρίκη.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ