Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χώρος πρασίνου τελικά στο οικόπεδο του «Λυρικού»

Παγκρατέικα
09 Σεπτεμβρίου 2022 / 10:08

Το έργο επαναπροκηρύχθηκε χωρίς ωστόσο αυτή την φορά να περιλαμβάνει το χώρο στάθμευσης προσωρινού χαρακτήρα, όπως προβλεπόταν αρχικά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επαναπροκηρύχθηκε μετά από πολύμηνη αναμονή το έργο για τη διαμόρφωση των χωρών στο οικόπεδο του Λυρικού στα Παγκρατέϊκα, με μια ωστόσο ουσιαστική διαφορά. Ενώ δηλαδή στην πρώτη διακήρυξη τον περασμένο Ιανουάριο προβλέπονταν η διαμόρφωση του οικοδομικού τετραγώνου ΟΤ510Α και τμήματος του ΟΤ510 για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης προσωρινού χαρακτήρα, µε στόχο την ανακούφιση της πόλης της Κέρκυρας, ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε προ ημερών προβλέπει τελικά μόνο την δημιουργία χώρου πρασίνου και εργασίες εξομάλυνσης.

Η έγκριση των τευχών δημοπράτησης και κατάρτισης των όρων του σχεδίου διακήρυξης για την δημοπράτηση του έργου , π/υ 274.000 ευρώ (με ΦΠΑ 24%) δόθηκε κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κ. Κέρκυρας στις 30 Αυγούστου.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με ανοιχτή διαδικασία μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου. Το έργο έχει προθεσμία ολοκλήρωσης τους τέσσερις μήνες μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Τι προηγήθηκε

Στις 25-01-2022 ο Δήμος προκήρυξε το έργο (με τον ίδιο π/υ) για την διαμόρφωση του ανώτερου χώρου (ΟΤ510Α - ΚΧ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΤ510), ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης προσωρινού χαρακτήρα. Μόλις έξι ημέρες μετά, στις 31-01-2022 η Οικονομική Επιτροπή σε κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίασή της, αποφάσισε την τροποποίηση του διαγωνισμού, προκειμένου να επαναδημοπρατηθεί με ποσοτικές διορθώσεις της μελέτης και την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του ΟΤ510Α-ΚΧ με βάση το σχέδιο πόλεως. Αυτές αφορούσαν σε παρεμβάσεις για την δημιουργία πράσινου χώρου, που δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη. Επίσης προβλέπονται να γίνουν φυτεύσεις αλλά και να τοποθετηθούν φωτιστικά και παγκάκια.

Τελικώς στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε με ημερομηνία 30-08-2022 ο χώρος προσωρινής στάθμευσης δεν εμπεριέχεται και το έργο αφορά σε χώρο πρασίνου και εξυγίανση όμορου οικοδομικού τετραγώνου.

Σημειώνεται ότι το οικόπεδο είχε αγοραστεί μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος για χρήση πολιτιστικού σκοπού και ειδικότερα για την κατασκευή του λεγόμενου Λυρικού Θεάτρου. Προκειμένου να προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός του έργου που προκηρύχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, θα έπρεπε να γίνει αλλαγή χρήσης του οικοπέδου, κάτι το οποίο αν και είναι εφικτό, ωστόσο απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του έργου, στο ΟΤ 510Α-ΚΧ πρόκειται να γίνει συνολική διαμόρφωση του κοινοχρήστου χώρου. Θα διαμορφωθεί χώρος πρασίνου με φυτεύσεις, αυτόματο πότισμα, παγκάκια, μονοπάτια από κυβόλιθους σκυροδέματος από ψυχρά υλικά χρώματος, διαστάσεων και σχεδίου επιλογής της Υπηρεσίας.

Στο ΟΤ 510 πρόκειται να γίνουν εργασίες εξομάλυνσης του χώρου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν κυρίως καθαρισμούς, εκσκαφές, επίστρωση θραυστού υλικού υπόβασης οδοστρωσίας και επίστρωση βάσης οδοστρωσίας από υλικό αναμεμιγμένο με τσιμέντο, το οποίο κυρίως χρησιμοποιείται προκειμένου να διατηρηθεί κατά το δυνατόν περισσότερο, ο χώρος καθαρός από αυτοφυή βλάστηση και να είναι δυνατή η υψομετρική προσαρμογή σύμφωνα και με την πράξη εφαρμογής Παγκρατέικων, ώστε ο χώρος να είναι ασφαλής και έτοιμος για μελλοντική του χρήση όπως προβλέπεται από την πράξη εφαρμογής. Μεταξύ των ανωτέρω οικοδομικών τετραγώνων προβλέπεται δημοτική οδός.

Σύμφωνα με την μελέτη, στην παρούσα φάση δύναται να διανοιχτεί μόνο το τμήμα της οδού που βρίσκεται μεταξύ των ανωτέρω οικοδομικών τετραγώνων διότι για το συνολικό μήκος της οδού δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες από την πράξη εφαρμογής ενέργειες. Με την παρούσα μελέτη προβλέπεται η διάνοιξη και ασφαλτόστρωση του τμήματος της προβλεπόμενης οδού, μεταξύ των ΟΤ510Α και ΟΤ510. Η μελέτη συμπεριλαμβάνει επίσης ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για την εγκατάσταση δικτύου και τοποθέτηση φωτισμού, καθώς στην περιοχή υπάρχει ελλιπής φωτισμό

Ήπιες εργασίες

Επιπλέον, πέραν της περιοχής Παγκρατέϊκων, σε αδιαμόρφωτους χώρους εντός της ΔΕ Κερκυραίων -και όπου κρίνεται απαραίτητο για λόγους ασφάλειας - προβλέπονται γενικές ήπιες εργασίες για την εξομάλυνσή τους κυρίως με χωματουργικές εργασίες και επίστρωση σταθεροποιημένης βάσης οδοστρωσίας. Ο εργολάβος παράλληλα θα πρέπει να µεριµνήσει για την δηµιουργία κλίσεων στις επιφάνειες για την σωστή απορροή των οµβρίων και να λάβει υπόψη του τα τελικά υψόμετρα των προβλεπόμενων οδών της Πράξης Εφαρμογής Παγκρατέϊκων. Όπου απαιτείται και ενδείκνυται θα γίνει οριοθέτηση µε συρµατοπερίφραξη.

«Προκηρύχθηκε η διαμόρφωση του οικοπέδου όπως ορίζει η διακήρυξη. Προβλέπονται καθαρισμοί και διαμόρφωση του οικοπέδου του Λυρικού με υψομετρικές προσαρμογές, περίφραξη, αντιπλημμυρικά έργα και χώρο πρασίνου», τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει διαμόρφωση στους χώρους αυτούς, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια εικόνα εγκατάλειψης. Στην περιοχή λειτουργεί ήδη σχολικό συγκρότημα, ενώ σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει και το νέο σχολικό συγκρότημα του 4ου Λυκείου Κέρκυρας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ