Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Οικονομική Επιτροπή της ΠΙΝ η επαναδημοπράτηση για την παραλιακή της Γαρίτσας

ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ
26 Αυγούστου 2022 / 14:12

Συζητείται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο το έργο της επισκευής του παραλιακού μετώπου ύστερα από επερώτηση της ΑΝΑΣΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε προσεχή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αναμένεται να εισαχθεί προς έγκριση η νέα προκήρυξη του έργου (όροι δημοπράτησης) για την αποκατάσταση του παραλιακού τοιχίου και πεζοδρομίου της Γαρίτσας από το ύψος του Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο.
 
Η επαναδημοπράτηση του έργου σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Υποδομών και Έργων Μανώλη Ορφανουδάκη θα γίνει αυτή τη φορά με ανοιχτή διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη που επιλέχθηκε από την ΠΙΝ (σύναψη δημόσιας σύμβασης με απευθείας ανάθεση με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης), εντάσσοντας το έργο στις περιπτώσεις «εκτάκτου ανάγκης», απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
 
Μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη, η Περιφέρεια με έγγραφο προς την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στην Κέρκυρα ενημέρωνε ότι δύναται να τις παραχωρήσει το 1 εκατ. ευρώ που έχει δεσμεύσει για το σκοπό αυτό, όπως και τις μελέτες για να εκτελέσει το έργο, ωστόσο η απάντηση που ήρθε ήταν αρνητική διότι η Κ.Υ δεν διαθέτει Τεχνικές Υπηρεσίες για να μπορέσει να το διεκπεραιώσει.
 
Καθότι ωστόσο το ζήτημα με την απόδοση του παραλιακού μετώπου στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου εκκρεμεί, και προκειμένου για την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου, εξετάζεται από το νομικό σύμβουλο της ΠΙΝ κατά ποσό η λύση στην οποία έχει καταλήξει η Περιφέρεια θα επιτρέψει την εκτέλεση του έργου στα τελευταία 500 μέτρα που έχουν απομείνει.
 
«Σκοπός είναι στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής να εισαχθεί το έργο για έγκριση των όρων δημοπράτησης. Δε θα χάσουμε καθόλου  χρόνο», διευκρίνισε ο κ.Ορφανουδάκης.
 
«Αγνώστου» καταχωρημένα

Όπως τόνισε στην «Ε» η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, με  το ζήτημα της απόδοσης του παραλιακού μετώπου ασχολείται ενεργά η νομική υπηρεσία του Δήμου. Η υπόθεση ωστόσο κωλύεται στο γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε κοινόχρηστους χώρους στην Σπηλιά, τα οποία εμφανίζονται «ορφανά» στο Κτηματολόγιο. Αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομικών  να απαντά ότι δεν δύναται το Δημόσιο να παραχωρήσει τμήματα που δεν γνωρίζει  ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους.
 
Το θέμα της επισκευής του παραλιακού μετώπου της Γαρίτσας αναμένεται να συζητηθεί σε λίγη ώρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από επερώτηση του επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θ. Γαλιατσάτου.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ