Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το «φιλί της ζωής» περιμένει το ετοιμόρροπο μνημείο της Ανουντσιάτα

Ανουντσιάτα
16 Φεβρουαρίου 2022 / 13:07

Ο ανάδοχος του έργου κηρύχθηκε έκπτωτος, ενώ έχει εκκινηθεί η διαδικασία για την εγκατάσταση του β’αναδόχου στη σειρά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στον…πάγο βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες οι εργασίες αποκατάστασης για το ετοιμόρροπο μνημείο της Ανουντσιάτα μετά την απότομη διακοπή της εργολαβίας το περασμένο φθινόπωρο. Ο ανάδοχος του έργου έχει κηρυχθεί ήδη έκπτωτος, καθώς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις του, ενώ έχει εκκινηθεί η διαδικασία για την εγκατάσταση του δεύτερου αναδόχου σε σειρά, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο για το σημαντικό μνημείο - τοπόσημο της Κέρκυρας.

Σχετική ενημέρωση για το θέμα είχε πρόσφατα ο βουλευτής ΝΔ Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας από τον Γενικό Διευθυντή Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Θεμιστοκλή Βλαχούλη σε συνάντησή τους στην Αθήνα. «Ο πρώτος εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος γιατί δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του έργου, το οποίο δέχθηκε να αναλάβει ο β’ ανάδοχος σε σειρά.

Ο νέος εργολάβος έχει ενημερωθεί για το έργο, έχει εμπειρία από την περιοχή και έχει αναλάβει και άλλα έργα», τόνισε στην «Ε» ο κ. Γκίκας, εκτιμώντας ότι μέσα στο Μάρτιο θα έχει εγκατασταθεί, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης της Ανουντσιάτα.

Τι έγινε

Η σύμβαση με τον α’ εργολάβο υπεγράφη στις 26 -11 -2019 και η εγκατάστασή του έγινε λίγους μήνες αργότερα, στις 25-02-2020. Το έργο για την αποκατάσταση του Κωδωνοστασίου του πρώην Καθολικού Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας «Annunziata», ξεκίνησε αρχικά με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στη συνέχεια εντάχθηκε στις 11-08-2020 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» με π/υ312.976 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Σκοπός του έργου ήταν το σπουδαίο και διατηρητέο μνημείο να αποδοθεί αποκατεστημένο και λειτουργικό στους κατοίκους του νησιού και στους πολυάριθμους επισκέπτες του αλλά και να σταματήσει να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των διερχομένων, τόσο Κερκυραίων πολιτών, όσο και χιλιάδων επισκεπτών.

Οι πρώτες προπαρασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν σταδιακά και έγιναν κάποια βήματα, ωστόσο το περασμένο φθινόπωρο σταμάτησαν απότομα και ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος και με τη…βούλα στις 7-10-2021.

Το ετοιμόρροπο μνημείο, σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής ιστορίας των Ιονίων Νήσων, αναμένει τώρα το «φιλί» της ζωής που θα του χαρίσει πάλι την χαμένη του αίγλη.

Οι εργασίες

Οι εργασίες που προβλέπονται να εκτελεστούν στο πλαίσιο του έργου είναι ενίσχυση των τοίχων, αρμολόγηση, συρραφή ρωγμών με λίθινα κλειδιά, τοπικές ανακτίσεις τμημάτων λιθοδομής, τοποθέτηση νέων ελκυστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα, ενίσχυση θόλων, επιχρίσματα, επισκευή σκάλας εισόδου και καταχύστρας, κατασκευή δαπέδων, κουφωμάτων, εσωτερικής σκάλας, επισκευή δαπέδου και κατασκευή νέων, αποκατάσταση συστήματος ανάρτησης καμπανών, διαμόρφωση ανεσκαμμένου χώρου ταφών, ανάρτηση πινακίδων.

Η ιστορία του

Ο ιερός ναός της Ευαγγελίστριας ή Ανουντσιάτας στην Κέρκυρα, κτίστηκε, στα τέλη τού 14oυ αιώνα. Δυο αιώνες αργότερα, το 1571, θάφτηκαν εκεί, μέσα στο ναό, τα λείψανα των Χριστιανών μαχητών από διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές, της ναυμαχίας της Ναυπάκτου Lepanto, που λογίζεται ως το πρώτο σημαντικό πλήγμα κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Απέναντι, σε χώρους ιδιοκτησίας του ναού, φιλοξενήθηκαν σε μονάδες αποκατάστασης οι τραυματίες της ναυμαχίας, μεταξύ αυτών και ο Ισπανός εθνικός ποιητής Μιγκέλ Θερβάντες.

Ο ναός αυτός καταστράφηκε από τις εμπρηστικές βόμβες της γερμανικής θηριωδίας της 14ης Σεπτεμβρίου 1943 και από τότε παρέμεινε μέχρι σήμερα σώο μόνο το καμπαναριό τού ναού, το οποίο αποτελεί έμβλημα για τους κατοίκους της Παλαιάς Πόλης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ