Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Βουλή οι αποζημιώσεις των πληγέντων από το «Μπάλλο»

ΜΠΑΛΛΟΣ
15 Φεβρουαρίου 2022 / 16:55

Στον αέρα οι υποσχέσεις για άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, λέει ο βουλευτής Αλ.Αυλωνίτης. Ενεργήσαμε τάχιστα λέει η ΠΙΝ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κενό γράμμα με επικοινωνιακή μόνο υπόσταση μέριμνας έμειναν οι υποσχέσεις για την ταχεία αποκατάσταση των πληγέντων από τον «Μπάλλο» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Αλέκος Αυλωνίτης κατά την συζήτηση  της επίκαιρης ερώτησης χθες στη Βουλή για τις συνέπειες της θεομηνίας του περασμένου Οκτωβρίου στους Κερκυραίους.

Μια ημέρα μετά, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έδωσε την δική της απάντηση τονίζοντας ότι οι ενέργειές της ήταν τάχιστες στο θέμα των αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Γεγονός πάντως παραμένει πως οι 300 περίπου τουριστικές επιχειρήσεις που καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, δεν έχουν λάβει ούτε 1 ευρώ κρατικής ενίσχυσης μέχρι σήμερα.
 
 Για εύκολες υποσχέσεις μίλησε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού Αλ. Αυλωνίτης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό των Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα σχετικά με την πλήρη αναποτελεσματικότητα του κράτους στην καταγραφή και των αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Κέρκυρα που υπέστησαν καθολικές ζημιές από τις πλημμύρες στη διάρκεια του καιρικού φαινομένου «Μπάλλος».
 
Στον "αέρα"

Όπως υποστήριξε οι υποσχέσεις που δόθηκαν για άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τη συνδρομή του στρατού από το υπουργικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε την Κέρκυρα έμειναν στον αέρα, με την εικόνα να παραμένει σχεδόν η ίδια, από τον Οκτώβρη που σημειώθηκε η κακοκαιρία.  Σύμφωνα με τον ίδιο οι μοναδικές παρεμβάσεις , που έγιναν αφορούν στο γεφύρι της Άφρας και στο ποτάμι της Μεσογγής.
 
Όσον αφορά την σύνταξη των φακέλων αποζημιώσεων στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπήρξε επαρκής και αναγκαία  βοήθεια στην τοπική Αυτοδιοίκηση για τη σύνταξη των φακέλων αποζημίωσης.  Όπως είπε, οι Δήμοι της Νότιας και  Κεντρικής  Κέρκυρας  έλαβαν  600.000 ευρώ ως οικονομική στήριξη, ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που έλαβε 218 αιτήσεις, κατάφερε να ολοκληρώσει μόνο τις 47 και να τις προωθήσει προς αποζημίωση στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε την θεσμική ικανότητα του κράτους να αποζημιώνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα υπό τη βασική προϋπόθεση όμως, της αρχικής οριοθέτησης των περιοχών σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ επεσήμανε τον αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο χαρακτήρα των αποζημιώσεων που δεν συμψηφίζονται και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε τέλος εισφοράς.
 
Τι λέει η ΠΙΝ
 
Για τάχιστες ενέργειες από πλευράς της κάνει λόγο η ΠΙΝ στο θέμα των αποζημιώσεων από τον «Μπάλλο», επισημαίνοντας ότι από την επομένη των ακραίων καιρικών φαινομένων συγκροτήθηκαν οι επιτροπές και ξεκίνησαν οι επιτόπιοι έλεγχοι και η συγκρότηση των φακέλων για τις αποζημιώσεις, παρά την υποστελέχωση των Υπηρεσιών της.

Όπως ενημέρωσε, έχουν ήδη σταλεί 47 ολοκληρωμένοι φάκελοι επιχειρήσεων που αιτούνται αποζημίωσης στο Ταμείο Αρωγής και εντός της εβδομάδας θα σταλούν ακόμα 25, ενώ συνολικά κατατέθηκαν 218 αιτήσεις από πληγείσες επιχειρήσεις.
 
Σύμφωνα με την ΠΙΝ οι υπηρεσίες της ΠΕ. Κέρκυρας έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, προκειμένου, όμως, να υπάρξει η αποζημίωση των πληγέντων από την κυβέρνηση, απαιτείται απόφαση των τεσσάρων συναρμοδίων υπουργείων, η οποία δυστυχώς ακόμα δεν έχει ληφθεί.
 
Αποκαταστάσεις

Όσον αφορά στις αποκαταστάσεις των ζημιών, που προκλήθηκαν, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το τοιχίο αντιστήριξης στη γέφυρα της Άφρας, ενώ ήδη ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης του δρόμου, που είχε σχεδόν εξαφανιστεί στις εκβολές του ποταμιού της Μεσογγής.

Παράλληλα όπως επισημαίνει, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 150 παρεμβάσεις σε σημεία που δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα στην Κέρκυρα, ενώ εκπονήθηκε γεωτεχνική μελέτη για το πρόβλημα του δρόμου στη θέση Πέραμα.