Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαθήματα φαρσί στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας
11 Φεβρουαρίου 2022 / 11:39

Θα ακολουθήσουν και άλλα μνημόνια συνεργασίας για την εκμάθηση της πορτογαλικής και της ρωσικής γλώσσας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη δυνατότητα εκμάθησης της περσικής γλώσσας , γνωστή και ως φαρσί θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αν και η διδασκαλία της στην χώρα μας δεν είναι συνηθισμένη, ωστόσο το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) το μοναδικό ελληνικό πανεπιστημιακό τμήμα που προσφέρει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές υψηλού επιπέδου στη μετάφραση και τη διερμηνεία έκανε το βήμα διευρύνοντας περαιτέρω τους ορίζοντές του.

Τα μαθήματα φαρσί θα ξεκινήσουν με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, στο πλαίσιο του μνημονίου επιστημονικής και πολιτιστικής συνεργασίας που υπέγραψαν το ΤΞΓΜΔ και το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, διάρκειας τεσσάρων ετών με δυνατότητα ανανέωσης. Τι περιλαμβάνει

Εκτός από τα μαθήματα φαρσί εξ αποστάσεως (από ελληνομαθή καθηγητή που θα πληρώνεται από την πρεσβεία) η συμφωνία περιλαμβάνει παροχή εκπαιδευτικού υλικού, διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, εκθέσεων και εκδηλώσεων πολιτιστικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, επιστημονικές συνεργασίες σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εκδόσεις συλλογών επιστημονικών-ακαδημαϊκών βιβλίων και άρθρων για θέματα που θα εγκρίνονται και από τις δύο πλευρές αλλά και πρόγραμμα υποτροφιών για ελληνόγλωσσους μεταφραστές και διερμηνείς, αποφοίτους του ΤΞΓΜΔ που θα μπορούν να εργαστούν στο Ιράν.

Ατού

Η περσική γλώσσα είναι ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που ομιλείται στο Ιράν, το Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, τη νότιο Ρωσία, σε όμορες χώρες και αλλού. Αποτελεί γόνο της αρχαίας περσικής γλώσσας και είναι τμήμα του ιρανικού κλάδου της ινδοϊρανικής γλωσσικής οικογένειας.

Η εκμάθησή της στις μέρες μας με το μεταναστευτικό ζήτημα να βρίσκεται σε έξαρση , αποτελεί ένα ατού για όποιον τη γνωρίζει. «Τα μαθήματα θα είναι σε μορφή σεμιναρίου για όποιον φοιτητή του Τμήματος επιθυμεί να τα παρακολουθήσει προαιρετικά. Ήδη καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον αν και πρόκειται για μια δύσκολη γλώσσα με διαφορετική γραφή», αναφέρει στην «Ε» ο Πρόεδρος του ΤΞΓΜΔ Σωτήρης Λίβας.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου διδασκαλίας, οι φοιτητές θα έχουν καλύψει τις βασικές γραμματικές γνώσεις και θα έχουν αποκτήσει ένα βασικό λεξιλόγιο που θα τους επιτρέπει να επικοινωνούν μέσα στα πλαίσια των βασικών συζητήσεων.

Έπονται

Όπως τόνισε ο κ.Λίβας αναμένεται να ακολουθήσουν ανάλογα μνημόνια συνεργασίας και με άλλες Πρεσβείες, όπως της Βραζιλίας και της Ρωσίας για την εκπόνηση μαθημάτων πορτογαλικής και ρωσικής γλώσσας. Στο Τμήμα σήμερα διδάσκονται αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά, ενώ ως τρίτες γλώσσες τουρκικά, ισπανικά και ιταλικά.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ