Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρατηρητήριο COVID Κέρκυρας: Επικαιροποιημένη Μελέτη (Ορθή επανάληψη)

Παρατηρητήριο
06 Δεκεμβρίου 2021 / 12:10

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε λάθος του γραφείου Τύπου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας αποδίδεται η πρόσφατη δημοσίευση παλαιών στοιχείων της πανδημίας που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Τα προσφατα στοιχεία:

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, προκύπτει ότι συνεχίζεται η έξαρση της επιδημίας στην  Κέρκυρα. Ο ρυθμός εμφάνισης νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 παραμένει στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, στα οποία είχε φτάσει στα μέσα του μήνα. Παράλληλα και ο ρυθμός των νοσηλειών παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της επιδημίας στην Κέρκυρα. Η μεγάλη διασπορά του ιού τον τελευταίο μήνα έχει σαν αναπόφευκτη συνέπεια την αυξημένη καταγραφή σοβαρών περιστατικών και θανάτων.

Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας που παρουσίασε τη μεγαλύτερη έξαρση από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 ήταν τετραπλάσιος το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ τριπλάσιος ήταν και ο αριθμός των νοσηλειών και τετραπλάσιος ο αριθμός των θανάτων. Η επιδημική έξαρση εντοπίστηκε αρχικά κυρίως στην πόλη της Κέρκυρας και τις γύρω περιοχές, αλλά είναι πλέον διάχυτη σε όλες τις περιοχές του νησιού.

Η διασπορά του ιού στον πληθυσμό του νησιού συνεχίζεται, και βρίσκεται σε επίπεδα  πολύ υψηλότερα, από αυτά που βρισκόταν στην αρχή του φθινοπώρου. Αυτή η διασπορά εκφράζεται εν μέρει και στην ανίχνευση ιικού φορτίου σε δειγματοληψίες λυμάτων από το αποχετευτικό σύστημα. Η αξιολόγηση αυτού του ιικού φορτίου θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους δείκτες παρακολούθησης της επιδημίας, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα των τάσεων της επιδημίας στην Κέρκυρα.

Η επιμονή στην εφαρμογή των βασικών μέτρων προφύλαξης και η μαζική συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα καθίσταται επιτακτική προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση της επιδημίας. Η συστηματική εφαρμογή των μέτρων σε όλες τις κοινωνικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές δραστηριότητες, μπορεί να περιορίσει δραστικά την διασπορά του ιού. Παράλληλα η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης με νέους εμβολιασμούς και η διεξαγωγή της τρίτης δόσης σε όσους συμπληρώνουν έξη μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό, συνιστά τη σημαντικότερη θωράκιση απέναντι στην νόσο COVID-19.

Η συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αυξήθηκε κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, καθώς προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα τόσο άτομα που είχαν εμβολιασθεί την άνοιξη και κάνουν τώρα την ενισχυτική δόση, όσο και άτομα που αποφασίζουν τώρα να εμβολιασθούν για πρώτη φορά. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού η αυξημένη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να οδηγήσει στον αποφασιστικό έλεγχο και αυτού του επιδημικού κύματος.

Τις επόμενες εβδομάδες το νέο ισχυρό επιδημικό κύμα μπορεί να σταθεροποιηθεί αρχικά στα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο, και να αρχίσει να περιορίζεται στη συνέχεια. Ωστόσο, η πίεση στο Νοσοκομείο θα συνεχίσει να είναι έντονη, μέχρι να υπάρξει σημαντικός περιορισμός των κρουσμάτων. Αναπόφευκτα θα συνεχίσουν να καταγράφονται και βαριά περιστατικά και θάνατοι το επόμενο διάστημα.

Η διασπορά του ιού βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, και γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και συστηματική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης, για να περιοριστούν πιθανές εστίες υπερμετάδοσης, με αφορμή και τις εορταστικές εκδηλώσεις στη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Τονίζεται και πάλι ότι είναι πολύ σημαντική η μαζική διεξαγωγή της ενισχυτικής δόσης, ιδιαίτερα από όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ο έλεγχος αυτού του επιδημικού κύματος έχει κρίσιμη σημασία, εν όψει του επερχόμενου χειμώνα και της ανησυχητικής εμφάνισης του νέου στελέχους Όμικρον, που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα. Αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 στην Κέρκυρα υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.