Δευτέρα 06.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκσυγχρονίζονται Γυμνάσια και Λύκεια της Κέρκυρας (video)

Σχολικές υποδομές
04 Αυγούστου 2021 / 13:37
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Λαμπτήρες led τελευταίας τεχνολογίας, εκσυγχρονισμός των γηπέδων των αύλειων χώρων, διαδίκτυο και τοποθέτηση 19 απινιδιτών συνθέτουν την εικόνα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρώτο κουδούνι σε σύγχρονα διδακτήρια δρομολογεί ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Λαμπτήρες led τελευταίας τεχνολογίας, εκσυγχρονισμό των γηπέδων των αύλειων χώρων των Γυμνασίων και Λυκείων και τοποθέτηση 19 απινιδιτών βρίσκονται στο πλάνο για την νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το πρωί στο Μαράσλειο, από την Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Κώστα Κωστάλη πραγματοποιήθηκε ένας μίνι απολογισμός των ενεργειών που έχουν ληφθεί για τον εκσυγχρονισμό των γυμνασίων και των λυκείων της πόλης.

«Προχωρήσαμε σε καινοτόμες πράξεις και ενέργειες εκσυγχρονισμού των σχολείων, όπως θα πρέπει να είναι σήμερα, δηλαδή σύγχρονα σχολεία σε έναν δήμο μάλιστα με πολιτισμό, με ιστορία και με παιδεία. Πρέπει να προχωρήσουμε κι εμείς μπροστά στις προκλήσεις των εποχών και στα καλέσματα της τεχνολογίας και της σύγχρονης διαχείρισης που θα πρέπει να έχει η υπόθεση που λέγεται εκπαίδευση και δη η δευτεροβάθμια», τόνισε η κ.Υδραίου. Επισήμανε δε ότι όσον αφορά τις σχολικές καθαρίστριες ο Δήμος ουσιαστικά διπλασίασε το ποσό εξ ιδίων δαπανών, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη καθαριότητα στα διδακτήρια ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, πρακτική που θα ακολουθηθεί και την νέα χρονιά εφόσον χρειαστεί, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης που δίνεται κάθε χρονιά από το Υπουργείο.



Σε εξέλιξη

Όπως επισήμανε ο κ.Κωστάλης βρίσκεται σε εξέλιξη όλη η διαδικασία αντικατάστασης των λαμπτήρων στα γυμνάσια και στα λύκεια με λαμπτήρες led τελευταίας τεχνολογίας, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν 19 φορητοί απινιδωτές στους αύλειους χώρους των διδακτηρίων για την προστασία του μαθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού (κατά τους θερινούς μήνες που τα σχολεία είναι κλειστά, θα μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες που δημιουργούνται λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης με την τοποθέτησή τους σε κεντρικά σημεία) και ένας στο Ναυσιθόειο. Παράλληλα προς ολοκλήρωση βρίσκεται και η δεύτερη φάση του έργου που αφορά την δυνατότητα πρόσβασης στο ίντερνετ σε όλες τις σχολικές μονάδες (τοποθέτηση δομημένης καλωδίωσης για ενσύρματο ίντερνετ).

Σύμφωνα με τον ίδιο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να γίνει εκσυγχρονισμός των γηπέδων των αύλειων χώρων σχολείων με προτρεαιότηα σε αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται και από αθλητικούς συλλόγους σε συνεργασία με τα έργα που έχουν ενταχθεί για ανάλογες εργασίες στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” το οποίο υλοποιούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Ο σχεδιασμός σε πρώτη φάση θα αφορά σε πέντε γήπεδα σχολείων, ενώ οι εργασίες θα εκτελεστούν αρχές Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στο 3ο - 4ο Γυμνάσιο, 1ο -5ο Γυμνάσιο, στα Λύκεια, στο Σχολικό Συγκρότημα Μαντουκίου και σε ένα περιφερειακό σχολείο.



Όραμα

«Όραμα της σχολικής επιτροπής Β’βάθμιας Εκπαίδευσης είναι ένα σύγχρονο σχολείο όπως αρμόζει να έχει η Κέρκυρα, όπου κάθε τάξη θα έχει διαδίκτυο και πίνακα μαρκαδόρου για να διευκολύνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Κάποια σχολεία έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο εξοπλισμού, σκοπός μας είναι όλα τα σχολεία να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο», τόνισε ο κ.Κωστάλης προσθέτοντας ότι σε ό,τι αφορά τη γενικότερη λειτουργία της Επιτροπής καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών με κεντρικές προμήθειες σχολικών και αναλώσιμων υλικών, όπως για παράδειγμα είναι η προμήθεια για χαρτί Α4, η οποία θα εξοικονομήσει 53.000 ευρώ ετησίως.

Τέλος, ο κ. Κωστάλης έκανε γνωστό ότι έχει γίνει ήδη συμφωνία με το Σύλλογο Βιβλιοπωλών Κέρκυρας, ώστε η αγορά των υλικών να γίνει από τα βιβλιοπωλεία της Κέρκυρας σε συμφέρουσες και κοινές τιμές.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.